Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
İnsan varolduğundan beri kıskançlık duygusu vardır. İnsan değer verdiği, sevdiği bir şey ya da kişiyi başkasıyla paylaşmak istemez. Kendisinde olanın başkasında olmasını da istemez. Dolayısıyla başkalarında olmasını istemediği için kıskanır ve korumaya alır.
Kıskançlık, insan ilişkilerinde tipik bir deneyimdir. Genellikle güvensizlik, korku ve aidat duygusunun eksikliğinden kaynaklanır. Her türlü ilişki türünde (romantik, aile, iş ve sosyal) gözlemlenebilir. Bu duygu kontrol edilemediğinde ilişkilerde yıkıcı etkilere sahip olabilir.
Gerçek bir aşık, sevdiği insanı bile bile kıskandırmaz. Fakat sevdiği insan onu yine de kıskanır, ilişkinin doğası gereği.
"Kıskanan aşık seviyordur" cümlesi çoğu zaman ilişkilerdeki sorunları örtbas etmek için kullanılsa da kişinin hayatını kısıtlamaya kadar giden kıskançlık, ilişkilerin bitmesine, cinayetlere kadar gidebilecek ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle kıskançlığı ne zaman tehlikeli bir boyut aldığını bilmek gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Buna göre aşırı derecede kıskanç bir kadın, depresyonun ve aşırı kaygının eşlik ettiği duygusal dalgalanmalar, ağlama nöbetleri, eşini sürekli kontrol etme gibi belirtiler yaşarken; erkekler daha fazla öfke patlaması, partnerini takip etme, fiziksel şiddete başvurma gibi belirtiler göstermektedir.
İşte merak edilenler… Kadınlar gibi erkekler de sevdiğini kıskanırlar. Erkekler genellikle kıskandıklarını belli etmemeyi tercih ederler. Bu nedenle bazen kıskançlık durumu karşı taraftan sezilmeyebilir.
Toplumda aşırı sevilme olarak tanımlanan kıskançlık, sağlıksız ve normal olmayan bir duygudur. Dolayısıyla sevginin bir göstergesi değildir. Kişide sağlıksız bir muhakeme yapısının varlığına, bazen de karşısındaki kişiye duyulan güvensizliğe işarettir.
“Seven insan kıskanır.” Yargısı nesilden nesile aktarılan bir önyargı olarak karşımıza çıkar. Kişi, yaşadığı yoğun kıskançlık duygusunun makul açıklaması olarak sunar bunu. Peki gerçekten sevgiyle mi alakalı kıskançlık? Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kıskançlığın sevgiyle bağlantısı oldukça düşük.
Kıskançlık, değer verilen kişiyi sahiplenme ve onu paylaşamama durumudur. Bu durumda kişiler sevdikleri kişiyi kaybetmekten, o kişinin gitmesinden korkarlar. Bu korkuya göre hareket ederler. Birbirini seven iki kişinin birbirini bir miktar kıskanması oldukça normaldir.
Kıskançlık kişilerin terk edilme ve beğenilmeme korkusu ile hissettiği yoğun bir duygudur. Bir ilişkinin içerisindeyken partnerini kıskanan kişi, birlikte olduğu insanın daha üstün olduğunu düşünerek (daha güzel, daha yakışıklı, daha çekici gibi) kendisini tehdit altında hisseder.
Kıskanç insan tanımında belirgin pek çok özellik bulunmaktadır. Özgüvensizlik, değersizlik hissi, ani agresyonlar bu kişilerde en sık görülen özelliklerdir. Ancak tam zıttı olacak şekilde; yüksek ego, Tanrı kompleksi ve sessizlik de kıskanç insanların kişilik özellikleri arasında yer alabilmektedir.
Kıskançlık doğuştan değildir
Kıskançlık doğuştan gelen bir davranış değildir, ergenlikle başlayan ve yaşlılığa kadar uzanan süreçte devam ediyor. Sevgili ya da eş kıskanılmaya başlanır. Kıskançlık, karşı cinsle ilişkilerde doğal karşılanan bir durumdur. Hiç kıskanmamak nadiren olabilir.
Seven erkek sevgilisine öncelik tanır. Onun için siz, zaman zaman ailesinden ve en yakın arkadaşlarından bile önce gelirsiniz, örneğin kız kardeşiyle ve sizinle alışverişe çıktığında en güzel kıyafetleri öncelikle size alır. Önce sizin iyi olmanızı, sizin gülmenizi ve mutlu olmanızı ister.
Kıskançlık en çok romantik ilişkilerde görülse de, kardeşler arasında veya iş arkadaşları arasında da görülebilir. Kıskançlık 3 kişiliktir. Kişi, kişi için önemli olan ve ilişkide bulunduğu kişi ve o ilişkiyi tehdit ettiğini düşündüğü üçüncü kişi vardır. Kıskanmak normal bir duygudur.
Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Aşırı Kıskançlık Hastalığı; ilişkilerde düşük benlik saygısı, güvensizlik, yetersizlik duygusu, kültürel farklılıklar, eğitim seviyesi veya iletişimdeki yetersizlikler ile ilgili olabiliyor. Evli çiftler, evli olmayan çiftlere göre kıskançlık temelli sorunlarda daha yapıcı ve uzlaşmacı davranıyorlar.
Türkiye'deki kıskançlık vakalarının kadınlarda daha yaygın olduğunu ancak erkeklerin kıskançlıklarının çok daha olumsuz sonuçlar doğurduğunun altını çizen Dr. Oğuz Tan, kıskançlık vakalarının yüzde 10'unun cinayetle sonuçlandığını söylüyor.
Kıskançlık ve güvensizlik kavramları birbiriyle ilişkili olmakla birlikte aynı şey değildir. Güvensizlik, kıskançlığın nedenlerinden biri olabilir ama her güven problemi olan kişi kıskanmaz ya da her kıskanan kişinin güven problemi vardır diyemeyiz. Güvensizlik genellikle bir nedendir, kıskançlık ise sonuç.
Aşırı kıskançlık: Kıskançlık bir ilişkinin sosudur.
Az olması ilişkinin lezzetini artırır ama fazlası ilişkiyi bozmaya başlar. Kıskançlık içinde bencillik, şüphe, yetersizlik ve güvensizlik duygularını barındırır.
Bebeklerde kıskançlık duygusunu öğrenilmesi anne karnında iken gerçekleşir. Ancak ilk belirtileri ise genellikle 3 -5 yaş aralığında görülmektedir.
Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık) Nedir? Othello sendromu özellikle eşlerin birbirini aldattığını düşündüren kontrol edilemez kıskançlık durumudur. Sadece çiftler arasında değil aile bireylerine karşı da öne çıkabilen othello sendromu belirtileri kişilerin yaşamını her anlamda kötüleştirerek olumsuz etkiler.
Hiç kıskanmamak insan doğasına aykırı bir davranış modelidir. Ancak kişinin ruhsal anlamda fazlasıyla olgunlaştığı kanısı hakimse, halk arasında ermiş dediğimiz, normal kabul edilir. Aksi durumda kişinin megaloman, umarsız ya da farkındalığının düşük olduğuna yorulur.
Kıskançlık değer verilen bir ilişkinin kaybedileceğine dair bir işaret ya da ilişkide bir tehdit algılandığında ortaya çıkan olumsuz bir duygudur1. Her ilişki için kıskançlıktan bahsetmek mümkün olsa da kıskançlık duyguları belki de en yoğun biçimde romantik ilişkiler içerisinde gözlemlenir2.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri