İnsan ısırık yaraları çok yüksek konsantrasyonlarda bakteri içerir, bu nedenle enfeksiyon riski yüksektir. Bu enfeksiyonlar hızla ilerleyebilir ve önemli komplikasyonlara neden olabilir, bu nedenle erken tedavi gereklidir.
Isırık izinin süresi tamamen ısırma kuvvetine ve doku hasarına bağlıdır. Dişler deriyi koparmasa bile 24 saat kalıcı olabilir. Derinin delinmesi veya kopmasında, izlerin ömrü diş kenarları veya diş boyutuna ve dokunun kalınlığına bağlı olarak birkaç gün sürebilir.
Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır? Kuduz hastalığı olan bir hayvan tarafından ısırılan kişilere kuduz aşısının ilk dozu, ısırma ile aynı gün yapılır. İlk dozun verildiği günü takip eden 3. ve 7. günlerde birer doz, 14. ile 28. günler arasında bir doz daha aşı uygulanır. Bu aşılar toplam 4 dozdan oluşur.
Pire ısırığı genellikle herhangi bir şey yapmaya gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Bu iyileşme süreci rahatsızlık verici olursa ilaç kullanımı da tercih edilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Yara izi kalmaması için en önemli nokta enfeksiyondan korumaktır. Açık yarada düzenli pansuman yapmak gerekir. Yara yeri de oluşan enfeksiyon iyileşmeyi geciktirir. Enfeksiyon gelişen bölgede belirgin yara izi gelişmesi muhtemeldir.
Yara izlerinin düzenli masajla tedavisi, yara izi yapısını önemli ölçüde iyileştirebilir ve yara izini daha hareketli ve daha az dikkat çekici hale getirebilir. Yara izi masajında, önce yara izinin kenarı boyunca hafif bir baskı uygulayarak masaj yapılmalıdır.
Isırmanın yanı sıra pençeleme gibi yaralanmalar da kuduz virüsünün taşınmasına yol açabilir. Çok nadir vakalarda virüsün doku ve organ nakli alıcılarına enfekte bir organ aracılığı ile taşındığı görülmüştür. Aynı zamanda kuduz bir hayvanın etinin veya sütünün çiğ olarak tüketilmesi de kuduz bulaşmasına neden olabilir.
Kuduz aşısının olmaması durumunda yaşanacakları sorduğumuz Dr. Selma Okkaoğlu, kaybedilen her saniyede ilacın antikor etkisini yitireceğini söylüyor. Yani 24 saat içerisinde bu aşının yapılmaması, kişi için ölüm tehlikesi yaratmasa da, ilacın etkisini azaltıyor.
Isırılma sonrası korunma, 14 günlük bir periyot içinde bir doz insan immun globulini ve 4 doz kuduz aşısı rejiminden oluşur. Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır.
Kırmızı kan hücreleriniz oksijen taşıyan hemoglobinin parçalanmasından dolayı yeşile veya sarıya döner. Birkaç gün sonra kahverengimsi sarıya veya açık kahverengiye döner. Yaklaşık 2 hafta içinde morluk tamamen iyileşir ve cilt tekrar normal görünür.
Basit ısırıklar; Basit ısırıklara (deri açılmış ama yırtılma şeklinde değil ve hafif kanama) da diğer hafif yaralar gibi müdahale edilmelidir. Yara su ve sabun ile yıkanıp üzerine antibiyotikli bir merhem sürülmeli, ısırılan kişinin son 5 yıl içinde kuduz aşısı olup olmadığı öğrenilmelidir.
Özellikle kadınlar için oldukça rahatsız edici bir durum olan boyun morluğu, deri altında bulunan kan damarlarının patlaması ile oluşuyor. Bu duruma halk dilinde 'aşk ısırığı' da deniyor.
Isırık kaynaklı yaralanmaların bir kısmında enfeksiyon gelişmektedir. Enfeksiyon gelişim riski, ısıran insan veya hayvanın ağız florasındaki patojenlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Gelişen yara enfeksiyonlarının çoğu polimikrobiktir. Pasteurella (P. multocida, P.
Aslan: 4.76 MPa = 485 ton-kuvvet/metrekare. Sırtlan: 6.89 MPa = 703 ton-kuvvet/metrekare. Timsah: 17.2 - 34.47 MPa = 1754-3515 ton-kuvvet/metrekare. İnsan (rekor): 0.8 MPa = 81.6 ton-kuvvet/metrekare.
İnsanların ısırma gücü ise yaklaşık 100 kg civarında. Bilim insanları, bugüne kadar T-rex'in çenesinin hareket özelliği hakkında kesin bir yargıya varamıştı.
Nörolojik belirtilerin gelişmesinden 7 gün sonra koma hali gelişir ve sonunda hasta yaşamını kaybeder. Isırık yarasının beyine yakınlığı virusun beyine ulaşması açısından önemlidir. Yara bölgesi beyine yakın ise en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Kuduz aşısının acillerde, sağlık ocaklarında ya da aile hekimlerinde yapılması mümkündür. Ayrıca devlet hastanelerinde de kuduz aşısının yapıldığı bilinir. Eğer kuduz hastalığı ihtimali taşıyan bir hayvan tarafından ısırıldıysanız bulunduğunuz yere en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Kuduz aşısı kuduz ya da kuduz şüphesi olan hayvan tarafından ısırıldıktan hemen sonra yapılmalıdır. Aşıya hemen ulaşılamıyorsa bile bu süre 72 saati geçmemelidir. Sonrasında hayvanın takibe alınması önemli ve gereklidir. Eğer 10 gün içinde hayvana bir şey olmuyorsa aşı 0, 3 ve 7. günlerde 3 doz olarak yapılır.
4- KUDUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR? Hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra, hastalık neredeyse hem hayvanlar hem de insanlar için öldürücüdür.
Kuduz hastalığında ölüm özellikle solunum felci ile olur. Kuşlar veya böceklerde kuduz virüsüne rastlanmaz.
Kuduz bir hayvanın (kuduz virüsü bulaşmış bir hayvan) ısırığı, kuduzun açık ara en yaygın bulaşma nedenidir. Virüs kuduz hayvanın salyasında taşınır ve ısırık sonucu oluşan yara gibi derideki bir açıklıktan vücuda girebilir. Isırık dışı maruziyetten kuduza yakalanmak mümkün olsa da, bu çok nadirdir.
Limon: Limon cilt sağlığına iyi geldiği gibi ayrıca yara izlerinin de geçmesini sağlamaktadır. Yara izinin olduğu yerde tedaviye başlamadan önce limon ile birlikte temizlenmesi gerekir.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri