Yapılan çeşitli deney- ler ve ölçüler sonunda 220 V'da insan vücudunun direncinin 1000 ohm-3300 Ohm arasında ve 50V'da 1600 Ohm-5 Ohm arasında değerler aldığı tespit edilmiştir. Ortalama olarak bu- nun 1000 Ohm ile 3000 Ohm arasında değerler aldığı kabul edilebilir.
Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'nde belirtildiği üzere insan vücudu için tehlikeli olan gerilim, etkin değeri 50 Volt üstünde olan gerilimdir. Gerilimin düşük ya da yüksek olması alınan hasarı etkiler.
Tutulan cismin kendiliğinden bırakılması mümkün değildir, kalbin çalışması etkilenmez. Tahammül edilebilen akım şiddeti, tansiyon yükselir, kalp düzensiz çalışmaya başlar, teneffüs zorlaşır, geri dönüşümlü kalp durması baş gösterir, genel olarak bilinç yerindedir. Bazı kişilerde 50 mA'den sonra bayılma meydana gelir.
Bu nedenle 50 Volt'un üzerindeki şebeke (50 Hz) gerilimi tehlikeli gerilim olarak kabul edilir. Elektrik çarpması sonucunda insan vücudunda kalp durması, solunum durması, istemsiz kas hareketleri, ileri elektrik yanıkları gibi birçok olumsuz durum ortaya çıkabilmektedir.
50 – 100 mA
✓Kalbin normal çalışmasını önler, ✓Solunum organları felç olur, ✓Beyin ölümü gerçekleşir (4 dk).
İlgili 43 soru bulundu
Elektrik kazalarında insan yaşamını korumak için tali panolarda 30 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi kullanılmalıdır[12]. Aksi takdirde, insan vücudundan geçen akımın değeri 30 mA' den büyük olması durumunda solunum organlarında kramplar başlar[13].
kazazedelere mutlaka kurtarma tedbirleri uygulanmalıdır. edilirse, 220 V şebeke geriliminde insan vücudundan 220 mA gibi bir akım geçer ki, bu da üçüncü bölgeye isabet eder. 0,3 saniyeden daha uzun bir süre tesir ettiği takdirde bu akım, ölümle sonuçlanan kalp fibrilasyonlarına yol açar.
Kalp üzerinden 0,3s'den daha uzun süre 80 mA mertebesinde akım geçerse kalp adalelerinin kasılması ve tehlikeli fibrilasyon başlar ve olay çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Kalbin normal çalışma periyodu 750 ms'dir. Eğer akımın kalp üzerinde etki süresi 200 ms mertebesinde ise, bunun zararı yoktur.
Türkiye'de konutlarda 220V enerji gerilimi, sanayi üç fazlı akım gerilimlerinde 380V enerji kullanılmaktadır. Alçak gerilim panosu şebekeden gelen elektrik enerji akımını düzenleyerek, evlerde kullanılacak cihazların ihtiyacı olan seviyeye indirerek dağıtmaktadır.
●
Ayrıca ülkemizde de bazı yerlerde E tipi fiş ve prizler bulunuyor. E tip fiş ve prizler 16 Ampere kadar olan akım şiddetini destekliyor ve 220 – 240 Volt arasında çalışıyor.
6-8 saat sonra disritmi olmamalıdır.
AC gerilim de DC gerilim gibi anlık bir şok çarpma olayı olmaz. Kısaca motor veya aracınızdaki aküler sizi çarpabilecek güçte değildir.
2) Alçak gerilim: Etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası gerilimdir. 3) Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir. 4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
Telefonların şarj aleti kaç watt olmalı dediğimizde watt hesaplanırken amper değeriyle volt değerini çarparız. Yani “1 Watt=1 Amper X 1 Volt”dur.
Eğer elektrik çarpmasına maruz kalan kişiyseniz; Mümkün ise elektrik kaynağı ile olan teması bırakın. 112 acil servise haber vererek size en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
9 volt da güvenli bir gerilimdir, elle tutulmasında çarma yapmaz, ancak dilinize değdirdiğinizde çarpma hissi oluşur. Bunun dışında piller kişileri çarpmaz ancak kısa devre olmaları durumunda çok kısa sürede boşalarak yüksek akımla deşarj olabilmekte ve yangına sebep olabilmektedir.
Normal prizler evde kullanım için tasarlanmıştır ve bu nedenle yalnızca maksimum 16 amperlik akımı işleyebilir. Çoğu durumda maksimum 10 amper bile vardır.
Klimalar üretim olarak 220-240 Volt aralığında iyi performans verir.Hatta 240 voltta kapasite bile %3-5 daha yüksektir. 200 ün altı iş yapmaz,250 nin üstü ise kartı patlatır. Düşük voltaj da kliam çalışması randımansız olur ,ısınır termik açar vs. Çok uzun süre düşük voltaja maruz kalmazsa da sıkıntı yok.
Elektrik akımına bağlı ölümlerin büyük çoğunluğu doğrudan elektrik enerjisinin kendisi ile olmaktadır. 110-220 Volt alternatif akım elektrik çarpmalarında ölüm çoğunlukla ventriküler fibrilasyon sonucunda meydana gelmektedir (2).
Statik akım yani vücutta elektriklenme olayı hemen hemen herkesin yaşadığı bir durumdur. Bazen biriyle tokalaşırken bazen kapı kolu kavrandığında çat çıt gibi sesler duyulur ve vücut anlık elektrik sarsıntısı yaşar. Vücutta fazla biriken elektrik boşalarak, kişide anlık elektrik çarpma hissine sebep olur.
Elektrik Yanıklarında:
· Hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, · Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, · Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Derhâl 112 aranarak, tıbbî yardım istenmelidir.
Vücut dokularının elektriği iletme özellikleri birbirinden farklıdır. İnsan vücudu büyük oranda sudan oluşur. Vücuttaki suyun içinde çözünmüş halde elektrik yüklü parçacıklar bulunur. Elektrolit olarak isimlendirilen bu sıvıların elektriksel iletkenliği yüksektir.
İnsan vücudundan geçen akım 100 mA'ya ulaştığında, insan vücudu kısa sürede kalp atışlarını durduracaktır. Normal şartlar altında, yalnızca 36 V'tan yüksek olmayan voltajlar güvenlidir ve 12 V'un altındaki voltajlar kesinlikle güvenlidir.
Bir de bu kıyafetler sentetik, polyester ve naylon olursa bu etki daha da artar. Sentetik giysiler sürtünmeye yol açarak statik elektrik oluşmasına sebep olur. Lastik ve plastik ayakkabılar bu elektriğin yere aktarılmasını önler. Bu nedenle de üstümüzde bir statik elektrik yükü oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri