Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Su ve diğer içecekler için kullanılacak bardakları, tabağın sağ tarafındaki bıçak ve kaşığın önünde duracak biçimde yerleştirmek gerekiyor. Eğer tatlı servisi yapılacaksa, tatlı masaya gelmeden önce yemek tabaklarının masadan kaldırılması önemli.
Yemek yeme sırasında çatal, kaşık ve bıçak gibi araçların kullanım kuralına önem vermek gerekir. Kaşık sağ elle kullanılmalıdır. Çatal tek başına kullanılacaksa sağ elle kullanılmalıdır. Bıçak ile çatal birlikte kullanılacaksa eğer, çatal sol elde olmalıdır.
Çatal tabağın sol tarafına, tereyağı bıçağı ve çay kaşığı tabağın sağ tarafına yerleştirilmelidir. Bıçak ve çay kaşığının sağ üstünde çay servisi için çay fincanı yer almalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Esas olan bıçakla kesip, sol eldeki çatalla yemeğe devam edilmelidir. Ağızda lokma varken konuşulmamalıdır. Yemek bitince çatal bıçak yan yana tabağın içine sapları hafifçe sağa doğru saat 4'ü 20 geçe pozisyonunda konulur.”
Çatal ve bıçağı bu şekilde bırakmak yemeğe devam ediliyor demektir. Kaşığın kenarına bırakılması, çorba veya kaşıkla yenen bir yemeğin bittiği anlamına gelir.
Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur. Ancak; bahsettiğimiz gibi eğer dekoratif bir peçetelik söz konusuysa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir. Peçete, sağ üst kösesinden tutularak açılır.
Sofraya oturur oturmaz yemek kırıntılarının etrafa dökülmesini önlemek amacıyla dizlere peçete serilir. Yemek bitince peçete tabağın içine değil tabağın yan tarafına koyulur. Yemek yerken ağız kapalı tutulmalıdır. Ağızda yemek varken konuşmak sofra adabına aykırıdır.
Yemek servisi için bıçak, kaşık ve bardaklar sağda, ekmek tabağı ve tereyağı bıçağı solda olmalıdır. Sağ ve sola koyulan eşyalar servis edilen yemekten bir parmak uzakta olmalıdır. Bırakılan tüm malzemeler birbirine paralel olmalıdır.
Sofrada olmazsa olmaz su bardağı tabağın sağ tarafında bıçak hizasında konumlandırılmalıdır. Su bardağının sağ tarafına ise meşrubat bardağı veya kadeh gelecektir.
Farklı amaçlarla kullanılan kadeh çeşitleri, bacaklı bir tasarıma sahiptir. Bu tasarım, bir şeyler içerken kadehi bacak kısmından tutmamız içindir. Kadehi bu kısımdan tuttuğumuz zaman içeceğimiz, vücut ısısından etkilenmez.
Daha çok resmî ziyafetlerde kullanılan U şeklindeki masanın ortasına ev sahibi erkek ve sağına ev sahibi kadın olmak üzere yan yana otururlar. Ev sahibi erkeğin soluna birinci derecedeki konuğun eşi oturur. Ev sahibi kadının sağına ise birinci derecedeki misafir erkek oturur.
Sadece içecek servislerinde sağ taraf kullanılır. Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır. Yemek servisi ve boşların toplanması tüm konuklara aynı anda yapılır.
Yemek servisi için masaya servis takımları bıçak, kaşık ve bardaklar sağda, çatal, ekmek tabağı ve tereyağı bıçağı solda, sağ ve soldaki malzemeler arasında servis edilecek yemeğin konulacağı tabaktan birer parmak boşluk bırakacak, masadan dışarıya taşmayacak şekilde bütün servis takımları birbirlerine paralel olarak ...
Bardak, içecekleri tüketmekte kullanılan, genellikle camdan yapılmış mutfak eşyası. İçecek türüne göre pek çok farklı çeşidi bulunur. Damıtılmış içkilerin tüketiminde kullanılan türleri genellikle kadeh olarak adlandırılır.
Sofraya oturmadan önce masadakilere ''afiyet olsun'' demeliyiz. Eğer acil bir işimiz varsa masadan kalkarken de herkese afiyet dilemeliyiz.
Sofranın ortada ayak altında durması hoş olmayan bir davranıştır. Mekruhtur diyebiliriz. Yani dinen uygun olmayan bir davranıştır. Soframızı yedikten sonra hızlı bir şekilde kaldırmalıyız.
Bıçağı sağ elle tutarak ve işaret parmağıyla bıçağın sırtına bastırılarak kesme işlemi yapılmalıdır. Bıçak ya da çatal kullanıldıktan sonra masa örtüsü ile temas ettirilmemelidir. Yemek bittikten sonra çatal bıçağınızı tabağın yanına ya da içine bırakabilirsiniz. Kaşık da bıçak gibi kullanılmalıdır.
-Tatlı çatalı, tatlı kaşığından farklı olarak yemek tabağının hemen önüne koyulur. -Yemek sofralarında meşrubat ve su için ayrı bardaklar kullanılmalıdır.
Peçete kullanmalıyız çünkü yediğimiz yemekte ağzımıza bulaşanlardan dolayı ağzımızı peçeteyle silmeliyiz. Peçete kullanmanın diğer bir amacı çatalımızı bıçagimızı onun üstüne koyarak kirlenmesini önlemektir.
MasterChef'te şeflerin kaşık ya da çatal atması öğrencilerinin yemeklerini tadan ve hiç bir eksik bulmadıklarında başarılarını göstermek için yaptığı bir hareket olarak biliniyor.
Şefler arasında öğrencilerinin yemeklerini tadan ve hiç bir eksik bulmadıklarında başarılarını göstermek için yaptığı bir harekettir.
Pilav gerektiği zamanda bıçakla desteklenebilecek şekilde çatalla yenir. Bıçak desteğe geldiğinde, çatal bıçak el değiştirir (çatal sola, bıçak sağa).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri