Arapça Latife'nin çoğulu. Latifeler anlamına gelir. İnsan on latifeden (letaif-i aşara) meydana gelmiştir: Kalp, Ruh, Sır, Hafi, Ahfa; Nefs, ateş, hava, su ve toprak..
Letâif-i sitte (altı latîfe) iç içe geçmiş halkalar şeklinde düşünülebilir. En dış halka nefs, onun içindekiler sırasıyla kalp, ruh, sır, hafî ve ahfâdır. Bunlar insan rûhunun farklı mertebeleri ve boyutları olup bir içteki, dıştakine göre daha hassâs ve yüksek seviyelidir.
Letâif zikri 101.000'de son bulur (düzenli olarak artırılırsa 3 yılda kalp zikrinden letaif zikrine geçilir ve düzenli olarak arttırılırsa letaif zikri de 13 yılda tamamlanarak toplam 16 yılda seyr-i sulük tamamlanır).
Letâifin yerleri konusuna değinen Tehânevî, nefsin yeri göbeğin altı, kalbin yeri sol göğsün iki parmak altında çam kozalağı şeklinde bulunan et parçasını mahal edinen yerde, rûhun yeri kalbin tam simetriği olan sağ göğsün iki par- mak altında, sırrın yeri göğsün ortası, hafînin yeri iki kaşın arası ve ahfâ'nın yeri ...
Her latife bir kalp gibidir; zikir onun üzerinde çekilir. hedef, her bir latifenin zikre geçmesi, uyanması, olgunlaşması ve böylece bütün vücudun zikre geçmesidir. Buna zati zikir, sultanî zikir, denir. Tesbihi zikir çekilecek latifenin üzerine koyar ve kalb zikrinde olduğu gibi Allah Allah diyerek hızlıca çevirir.
İlgili 18 soru bulundu
Kalp, ruh, sır, hafî, ahfâ şeklinde sıralanan “letâif-i hamse”nin sonuncusuna verilen ad. “Atvâr-ı seb'a”nın da sonuncusuna ahfâ denilir. Nakşibendî-Müceddidiyye ve Hâlidiyye tarikatlarında seyrüsülûk usulü. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Bu ça- lışmada ele aldığımız Ahmet Mithat'ın Letaif-i Rivayat kitabındaki Çingene hikâyesinde yazar Ziba'nın hikâyesini anlatırken bazı değerlerin de vurgusunu yapmıştır.
Latife ise, hem şaka hem de anlaşılması için üzerine uzun uzun düşünülmesi gereken ince anlam demektir. Latife kelimesinin çoğulu letaiftir. Tasavvufta mürşidin ve müridin kalbine feyz ve ilham yoluyla gelen ilahi nurların tamamına letaif denir.
ahfa / ahfâ / اخفا / اَخْفَا
Çok gizli, âlem-i emrin (madde ve ölçü olmayan ve arşın üstündeki âlemin) beşinci ve son latîfesi (makamı, mertebesi).
Tasavvufta çakralar benzeri letaifler vardır. Yani ruhsal yollar, yani omurgayı çalıştıran on nokta. Tasavvuf kalbe, kalbin arınmasına odaklanır. Letaif olarak yeri sol memenin dört parmak altıdır.
Duanın, alçak sesle, hüzünlü ve tazarru (yalvararak) ile yapılması adaptandır. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “Rabbinize yalvararak ve için için dua edin…” (el-A'râf, 7/55) buyrulmaktadır. Ancak içtenlikle ve samimi olduğu sürece, sesli olarak dua edilebilirse de sessiz olması daha uygundur.
Peygamber'in kademi üzere bulunduğu, yani onların velâyet makamına ulaştığı kabul edilir. Emir âleminin ruhanî latifelerinin zikri olan letâif-i hamseyi tamamlayan sâlike daha sonra letâif-i nefs, letâif-i kül ve nefy ü isbat zikirleri öğretilir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Sır: Sol göğsün iki parmak üstünde bulunan mânevî latîfedir. Hafî: Sağ göğsün iki parmak üstünde bulunan mânevî latîfedir. Ahfâ: Göğsün tam orta kısmında ve diğer dört letâifin ortasında yer alan mânevî latîfedir.
Tasavvuf düşüncesinde nefis, aslında bir tanedir. Ancak içinde bulunduğu durum göz önünde bulundurularak, emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, raziye, marziyye ve kâmile olarak yedi mertebede ele alınmıştır.
Nefs, kendisinden zuhur eden misalî ve hissî varlıklara yetkinlik vermeye ve onları yönetmeye yöneliĢi açısından ise, “küllî nefs” diye adlandırılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Hafi kelimesi ''hafa' sözcüğünden türetilmiştir. Hafa, ortadan kaldırmak, gizlemek ve saklamak anlamına gelirken, hafi de göz önünde olmayan ve gizlenen demektir. Bu kelimeden türetilmiş olan ''hafiye'' sözcüğü, gizli dedektif; hafi celse ise gizli oturum anlamında kullanılır.
(Safed. C.) Suçluların el ve ayaklarına takılan kelepçeler.
Ahrar, köle olmayan özgür bireyler demektir. Arapça kökenli bir sözcüktür. “ahrar” hür olanları, Hür-azatlı, özgür azad edilmiş kişileri ifade etmektedir. Tarihte Ahrar sözcüğü ilk olarak “Tezkiret-ül Evliya: Gönül kibrit-i ahmer gibi bulunmaz olmuşdur.” Adlı eserde yer almış bulunmaktadır.
Aslında çakra dediğimiz şey tasavvufta bilinen "letaif" kelimesinden başka birşey değildir. Eskiden bu noktalar üzerinde tespih çevirip zikir çekerlermiş.
Kalp bölgesi harekete geçtikten sonra zamanla diğer letaif noktalarında sertlik, batma, yanma, acı gibi duyumlar alınır. Bunlar zikrin ve rabıtanın arttırılmasını gerekli kılan işaretleri sayılır. Ayrıca bunlar kalp letaifinden diğer letaifler üzerinde zikre geçmenin belirtisi olarak da düşünülebilir.
Kalbiniz ancak Vird çekerek temizlenir. Vird çekmezseniz kalbinizdeki pislikler, lekeler çoğalıyor hiçbir şeyden feyiz ve tat alamıyorsunuz. Virdinizi çekiniz. Doktora gidiyorsunuz size ilaç veriyor, o ilacı almazsanız hastalığınız geçmiyor manevi hastalıkların ilacı virddir, zikirdir.
Bu kimse arada bir (uyuyakalmış, hasta olmuş, ve benzeri) belirlediği vakte riayet edemezse bir şey olmaz. Efdal olan imsaktan imsağadır. Vird dersi yirmi dört saat içinde tamamlanır.
2- Ağızla söylemeyip, yalnız kalble yapılan zikirdir. Buna, tasavvufta Zikr-i hafi denir.
İnsandaki ilâhî cevhere işaret eden tasavvuf terimi. İnsanın özü, kendisi, ilâhî latife, kötü huyların ve süflî arzuların kaynağı anlamında bir terim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri