“Aynı terimlerden yapılmış iki önerme ya nicelik (sayı bakımından) ya nitelik (olumlu/olumsuz olma durumu) veya hem nicelik hem nitelik bakımından birbirinden farklı iseler, bu iki önerme arasında karşı olma vardır.”
Karşı olum çıkarımları
Aynı terimlerden yapılmış iki önerme nicelik (tümel-tikel) ve/veya nitelik (olumlu-olumsuz) bakımından farklı ise böyle önermeler arasında karşı olum ilişkisi vardır.
Alt-karşıt (veya az-karşıt) iki önerme, kesin olarak birlikte yanlış olamayacak iki önermedir. Verilecek örneklere göre, alt-karşıt iki önermeden biri doğru öteki yanlış veya her ikisi birden doğru olabilir, ama her ikisinin yanlış olduğu bir örnek verilemez.
Üst karşıt önermeler aynı anda doğru olamazken, aynı anda yanlış ya da biri yanlış, diğeri doğru olabilir. Karşıtlık ilişkisi tikel önermeler arasında ise bu ilişkiye alt karşıtlık denir. Alt karşıt önermeler aynı anda doğru olurken, aynı anda yanlış olamazlar. Biri doğru diğeri yanlış olabilir.
Belirli önermeleri olumluluk ve olumsuzluk bakımından dört guruba ayrılır. Şöyle ki: Tümel olumlu (A): “Bütün insanlar canlıdır”, “Her cisim boşlukta yer tutar”, “Her siyah renktir” gibi önermeler tümel olumludur. Tümel olumsuz (E): “Hiçbir insan taş değildir.”
İlgili 26 soru bulundu
Geneli kapsamayan, sadece bir gruba ait olan özellikleri tanımlamak için de tikel kelimesi kullanılır. Felsefede Tikel Ne Anlama Gelir? Felsefede tikel kavramı, tümel ile zıt anlamlıdır. Tümel, evrensel olanın karşılığıyken tikel, sadece bir bölgeye ait olanı temsil eder.
Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir. “Genel” ve “evrensel” kavramlarının da anlamdaşı olmaktadır. Tümel; kişiye ait olanı söyleyen tekile ve birkaça ait bulunanı söyleyen tikel terimleri ile beraber felsefenin en önemli kavramlarından bir tanesini oluşturmaktadır.
p′ ⇒ q′ koşullu önermesine, p ⇒ q önermesinin tersi denilmektedir. q′ ⇒ p′ koşullu önermesine, p ⇒ q önermesinin karşıt tersi denilmektedir. Bir tek hal dışında (p ⇒ q) önermesinin mevcut doğruluk değeri her daim doğrudur. Koşullu önermenin yanlış olduğu hal p ≡ 1 iken q ≡ 0 olduğu durumdur.
Felsefede karşıtlık konusunu inceleyen araştırmacılardan Hançer- lioğlu'na göre karşıtlık, “Birbirine karşı olup birbirlerini dışındalayan iki nesnel olgu ya da düşüncenin ilişkisi”dir. Nesnel olgular arasındaki karşıtlık, eytişimsel; düşünceler arasındaki karşıtlık ise mantıksaldır (1996).
Ebû Bekir er-Râzî, Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Rüşd başta gelen şârihlerdendir (Inati, II, 803). Tercüme faaliyetleri zamanla müslümanlar arasında büyük mantıkçıların yetişmesine ortam hazırlamış olup felsefenin diğer alanlarında olduğu gibi bu konuda da Fârâbî ve İbn Sînâ en başta gelen isimlerdir.
Karşıt ters
p ⇒ q koşullu önermesinin karşıt tersi, karşıtı alındıktan sonra tersinin alınmasıyla elde edilir.
6 – Zıtlık (Karşıtlık)
Zıtlık yani karşıtlık, tasarım ilkeleri arasında yer alan önemli bir kuraldır. Buna göre karşıtlıkların gücünden faydalanılır. Zıtlıklar ilgi çekici hale gelir ve özellikle baskısı yapılacak olan tasarımlar daha fazla göz alıcı olur.
Öznesi ve yüklemi aynı olan önermelerin sadece niceliğinin faklı olması durumuna Altık Önermeler denir. Örneğin: “Bütün güzeller akıllıdır.” “Bazı güzeller akıllıdır.” “Hiçbir güzel akıllı değildir.”
“Bazı insanlar zengindir.” “Bazı insanlar zengin değildir.” Konu ve yüklemin aynı olduğu açık. Nitelik bakımından değerlendirdiğimizde ikinci önerme olumsuz (değildir) olduğundan alt karşıt önerme sınıfına giriyor.
Bir önermenin niteliğini değiştirmeden, öznenin olumsuz hâlinin yüklem, yüklemin olumsuz hâlinin özne yapılmasına ters döndürme denir.
İki basit önerme “ancak ve ancak” ile birleştirilmişse, ortaya çıkan bileşik önermeye de karşılıklı koşul önermesi adı verilir. Bu önerme türünde, bileşenlerin hepsi de aynı değeri almışsa önerme doğru, diğer hâllerde yanlıştır.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Bununla birlikte Rus dilinde zıt anlamlı sözcükler anlamsal açıdan genellikle karşıt zıtlık, bütünleyici zıtlık ve vektörel zıtlık olmak üzere üç ana grupta incelenmektedir.
Karşıtanlamlı, zıt anlamlı veya antonim, anlamları birbirinin tersi olan sözcükleri tanımlamakta kullanılan bir terim. Kavram hem isim hem de sıfat olarak kullanılabilir.
Günlük hayatta kullandığımız ise bağlacı ile mantıkta bulunan ise bağlacı büyük benzerlikler de göstermektedir. P ile q önermesinin ise bağlacı ile bağlanması ile oluşan p ise q bileşik önermesinin gösterimi p=>q şeklindedir. Böylece p => q bileşik önermesine koşullu önerme adı verilmektedir.
İse (⇒): İki basit önermenin "ise" ile bağlanmasıyla oluşan ekleme koşul önermesi denir. Koşul önermesinde ön bileşen doğru, sonraki bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır. Diğer durumlarda önerme doğru değer alır.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Genel açıdan tanımına ele almak gerekirse; 'Birikerek artması yani verilerin birikmesi suretiyle üst üste toplanması' anlamına geldiğini söylemek mümkün. Elde bulunan herhangi bir verinin birikmesi üzerinden toplanması ile ortaya çıkan durum şeklinde de ifade edilmektedir.
Öte yandan cins,yakın ve uzak cins olarak ikiye ayrılır;buna göre,bir türün hemen üstünde bulunan cinse yakın,diğerlerine uzak cins adı verilir.Buna karşın,cins derecelenme bakımından ele alındığında,en üstte bulunan cinse üstün cins,altında başka cinsin bulunmadığı cinse aşağı cins,ikisi arasında bulunanlara ise orta ...
Buna göre tümel bir kavram “o nedir” sorusunun cevabında, gerçeklikleri farklı şeyler için söylenmiş bir söz ise “cins”, böyle değil ise “tür” olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri