Uzun kemikler kol ve bacak kemikleridir. En uzun kemik ise uyluk kemiğidir. Yassı kemikler: Bu kemiklerin genişliği uzunluklarından ve kalınlıklarından daha fazladır.
FEMUR (Uyluk Kemiği):
İskeletin en uzun ve en geniş kemiğidir. Gövdenin ağırlığını kalça kemiğinden, baldır kemiğine nakleder. Femur`da diğer tüm uzun kemikler olduğu gibi bir gövde ve iki uçtan oluşur. Üst uç, kalça kemiği ile eklem yapan yuvarlak bir başa sahiptir.
Özellikle iskelette üst yan ve alt yanlarda bulunurlar. Kol, ön kol, uyluk, bacak ve parmak kemikleri uzun kemiklerdir. Uzun kemiklerin ortadaki uzun kısmına, diafiz denir. Gövdenin içinde cavitas medullaris denen kemik iliği boşluğu vardır.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir.
Uzun kemikler
Vücudumuzdaki en uzun kemiğin hangisi olduğunu merak ediyorsanız yanıtımız uyluk kemiği olacaktır. Bu kemiği yapısında süngerimsi kemik doku, sert kemi doku, eklem kıkırdağı, sarı kemik iliği, kırmızı kemik iliği, kan damarları, kemik zarı ile sinirler bulunur.
İlgili 34 soru bulundu
Üzengi, orta kulaktaki kulak kemikçiklerinin üçüncüsüdür. Üzengi şeklindeki kemik insan vücudundaki en küçük kemiktir.
Sarı kemik iliği sadece uzun kemiklerde bulunmaktadır. Sarı kemik iliğinin büyük ölçüde yağ hücrelerinden oluşur ve yağ hücrelerinin renginden ötürü bu adı alır. Yeni doğanlarda kemik iliğinin tamamı kırmızı kemik iliğiyken, büyümeyle birlikte, zamanla yerini sarı kemik iliğine bırakmaya başlar.
Kemik veya süyek, vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. Organizmada gerçek anlamda destek görevi yapan dokudur. Ayrıca organizmanın kalsiyum depolarıdır. Kalsiyum bakımından doymuş olduklarından serttir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur. Femur sözcüğü, uyluk sözcüğünün Latince'sidir.
Femur, insan vücudundaki en büyük ve en güçlü kemik olup kalça ekleminden diz eklemine kadar uzanır ve vücut ağırlığını destekleme ve bacak hareketlerini kolaylaştırma önemli bir rol oynar. Femur ağrısının şiddeti ve karakteri değişebilir ve keskin ve saplantıdan mat ve ağrılıya kadar farklılık gösterebilir.
Omurgamız, omur denilen 24 tanesi hareketli toplam 33 kemikten oluşur. Bu kemikler birbirlerine bağ dokusu, eklemler ve disk dediğimiz yastıkçıklarla bağlanır. Aynı zamanda hareketleri sağlayan ve omurların her birine bağlanan güçlü omurga çevresi kaslarımız vardır.
Köprücük kemiği veya klavikula , yaklaşık 6 inç (15 cm) uzunluğunda ince, S şeklinde uzun bir kemiktir. omuz kemiği ve sternum (göğüs kemiği) arasında bir payanda görevi görür.
Göğüs kafesinin gerisinde kolun başlangıç noktasında olan kemiktir. Kaburga Kemiği: Yassı kemiklerden oluşan kemiklerdir. Vücutta sağ ve sol tarafta bulunur. Toplamda 24 tanedir.
organların korunmasını sağlayan, çoğunlukla minerallerden oluşmuş, eklem ve bağlarla birbirine tutturulmuş, etrafı kaslarla sarılı yapıya iskelet sistemi denir. Yetişkin bir insanda toplam 206 kemik bulunurken, çocuk yaşlarda vücutta 222-223 adet kemik vardır.
Kalçadan dize kadar uzanan bölüme "uyluk", dizden ayak bileğine kadar uzanan bölümeyse "baldır" adı verilir. Uyluk iskeletini uyluk kemiği (femur), baldır iskeletiniyse iç yanda bulunan kaval kemiği (tibia) ile dış yanda yer alan kamış/baldır kemiği (fibula) oluşturur.
İnsanlar yetişkinlerde daha fazla kemik var diye düşünebilir. Ama bir bebek doğduğunda 270 kemiğe sahiptir. Yetişkin olduğunda bu sayı 206 ya düşer.
3. Kemik sağlığı için nasıl beslenmeli? D vitamini, proteinler, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller kemiklerin ana besin maddeleridir ve düzenli olarak alınması gerekir. Kalsiyum gibi fosfor da süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuru yemişler ve özellikle bademden alınır.
Kemik dokunun beslenmesi kemik iliğindeki damarlardan kanaliküller vasıtasıyla sitoplazmik uzantıları ile gerçekleşir. Havers ve Volkman kanalları yoktur (2, 12). kemik yapısında olup osteon veya havers sistemi olarak isimlendirilen silindirik birimlerden oluşur.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Vücudumuzda, kemikler, kaslar, tendonlar, bağ dokuları, sinirler ve diğer dokular ayakta durmamızı ve hareket etmemizi sağlayan 'kas-iskelet sistemi'ni. Kemikler, vücudumuzdaki yumuşak dokulara destek olduğu gibi bu dokuları korumaktan da sorumludur.
Kerim Güler, insan vücudundaki en önemli organın damarlar olduğunu belirterek önemli bilgiler verdi. Damarlar artık bir organ olarak düşünülmektedir ve esasında vücudun en büyük organıdır. Tartıldığında 1,5 kilo, açıldığında ise 800 metrekarelik bir yüzeye sahiptir. Vücudun her organı damardan etkilenmektedir.
Başlangıçta, doğumda yaklaşık 270 ayrı kemikten oluşur ve daha sonra bazı kemiklerin birbirine kaynaşması nedeniyle yetişkinlikte yaklaşık 206 kemiğe düşer.
Cevap hayır. Dişler ve kemikler benzer görünse de çok farklıdırlar. Kemiğiniz kırıldığında kendiliğinden iyileşebilir, ancak dişleriniz iyileşemez, bu nedenle dişleriniz çürürse veya çatlarsa ya da kırılırsa diş hekiminize görünmeniz büyük önem taşır.
Yetişkin bir insanın sağ ve sol ayağında 52 kemik bulunuyor. Ayaklarda bulunan kemikler, insan vücudundaki tüm kemiklerin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.
Kemikler canlı mıdır? Kesinlikle evet.Tonlarca yaşayan hücre onların büyümesine ve kendini onarmasına yardım eder. Vücudumuzdaki diğer hücreler gibi, kemik hücreleri de yaşamını sürdürmek için kan hücrelerine bağlıdır. Kan kemiklere yiyecek ve oksijen taşır, atık maddeleri alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri