İşletmeler açısından, mal ve hizmet satışı esnasında müşterilerden tahsil edilen KDV, takip eden ayın 28. günü sonuna kadar KDV Beyannamesi ile beyan edilir.
Katma Değer Vergisi Beyannamesi (3 Aylık) (*)
3 Aylık dönemi izleyen ayın 28. günü akşamına kadar verilir. Beyanname verilen ayın 28. günü akşamına kadar ödenir.
Buna göre Kasım 2022 dönemi KDV beyannamesi, 28 Aralık 2022 Çarşamba günü sonuna kadar verilmeli ve ödenmelidir. Aralık 2022 ve müteakip vergilendirme dönemine ilişkin KDV beyannameleri de ilgili vergilendirme dönemini takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar verilmeli ve ödenmelidir.
Mükellefler ve vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar Katma Değer Vergisi beyannamelerini, vergilendirme dönemini takibeden ayın yirmidördüncü günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermekle yükümlüdürler.
Katma Değer Vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleridir. Ancak, Maliye ve Gümrük Bakanlığı mükelleflerin yıllık gayrisafi hasılatlarına göre üç aylık vergilendirme dönemi yerine birer aylık vergilendirme dönemi tespit etmeye yetkilidir.
İlgili 16 soru bulundu
2023 Yılında Katma Değer Vergisi (KDV) Ne Zaman Ödenir? 2023 yılı mevzuata göre katma değer vergisinin beyannamesinin izleyen ayın 26'sında verilmesi gerekirken, beyanname verilen ayın 26'sında ödemesinin yapılması gerekiyor.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
ödemelerinizi İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
(Net Tutar) x [1 + (Vergi Oranı/100)] KDV dahil hesaplama formülü KDV tutarına ulaşılabilir. Örnek verilecek olursa, bu formüle göre 1000 TL + %18 KDV ise şu şekilde hesaplanır. 1000 x (1 + 18/100) = 1000 x (1 + 0,18) = 1000 x 1,18 = 1180 TL sonucuna ulaşılır.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
- Yine 2023 Haziran dönemine ait KDV beyanları da, 28 Temmuz 2023 Cuma günü sonuna kadar verilerek aynı sürede ödenecektir. Ancak, kanuni süresinden sonra kendiliğinden veya pişmanlık talepli olarak verilen beyannamelerin ödeme süreleri de mali tatil kapsamında olduğundan ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
Buna göre 529 Sıra No.lu VUK Tebliği ile kurumlar vergisi mükellefleri dışında kalan diğer mükellefler ile diğer kişilerin, “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu” nu önceden olduğu gibi GİB İnternet Vergi Dairesi sistemi üzerinden en geç 31/08/2023 tarihine kadar vermeleri gerekmektedir.
Ödemeler; vergi daireleri, anlaşmalı bankalar veya Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir.
KDV Beyannamesi Verme Süreleri
KDV beyannamesi, her ayın 24. günü mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilir. Verilen beyannamenin ödemesi ise verildiği ayın 26. gününün akşamına kadar yapılır. Tüketici, KDV ödemesini mal ya da hizmeti satın alırken gerçekleştirir.
Yapılandırma için bağlı bulunulan vergi dairesine ya da diğer vergi dairelerine şahsen başvuru yapılabilir. Bağlı olunan vergi dairesine posta yoluyla da başvuru mümkün.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz. Doğrudan vergi borcu sorgulama sayfasına gitmek için TIKLAYIN!
Mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ile mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez."
Şahıs işletmeleri gelir vergisi mükellefi olarak her yıl 25 Mart'a kadar bir önceki yılın mali kar ya da zararını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan ederler. Beyanname üzerinden bir yıl içinde ödenen geçici vergiler mahsup edilir.
Bu kapsamda, 1 Aralık 2022'den başlayarak 26 Aralık 2022'ye kadar verilmesi gereken KDV beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenme süreleri yeni bir belirleme yapılıncaya kadar 28 Aralık olarak tespit edildi.
17 Mayıs 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2023 I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart) ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 22 Mayıs 2023 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
7. Vergi borcu zamanında ödenmezse ne olur? Vergi beyannamesi verildikten sonra alınan tahakkuk fişinde bu verginin ne zamana kadar ödenmesi gerektiği yazılıdır. Vergi bu tarihe kadar cezasız ödenir. Bu tarihe kadar ödenmeyen vergilerden vergi gecikme cezası alınır.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri