Bir yetişkinin normal
Vücut ısısı düşen bireylerin kalbi, sinir sistemi ve diğer organları normal faaliyet gösteremez. Hipotermi, zamanında tedavi edilmeden bırakılırsa kalp dolaşım ve solunum sisteminin tamamen bozulmasına ve sonunda ölüme yol açabilir.
Hipotermiye yol açabilen nedenler arasında yeterli sıcaklık sağlamayan giysileri giymek, soğukta uzun süreli kalmak, bir kaza sonucu soğuk suya düşmek, soğuk hava şartlarında ıslanmak, uzun süre ıslak giysileri çıkarmamak gibi durumlar sayılabilir. Bazı kişisel durumlar hipotermi riskini artırabilir.
Hipotermi, vücudun üretebileceğinden daha hızlı bir şekilde ısı kaybederek vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düştüğü ve acil müdahale gerektirdiği tıbbi bir durumdur.
“Vücut ısısı nasıl yükseltilir?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Vücut ısısını yükseltmek için çeşitli yöntemler bulunur. Bunlar arasında sıcak içecekler tüketmek, kalın giysiler giymek veya battaniye altına girmek sayılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Hipotalamusun vücut sıcaklığını kontrol eden mekanizmasının tümüne “hipotalamik termostat” adı verilir.
Etkilenen kişi, vücudun göğüs, boyun ve kasık gibi orta bölgelerinden ve başın üstünden sıcak havluyla yavaşça ısıtılmalıdır. Hastanın bilinci açıksa sıcak, şekerli ve alkolsüz içecekler içirmek iyi olacaktır.
Bu durum kan basıncının düşmesine ve nabız sayısının artmasına yol açar. Soğuk ortamda ise deri altı kan damarları büzülür, vücuddan ısı kaybı azalır, el ve ayak gibi vücudumuzun uç kısımlarında üşüme hissedilir. Vücud ısısını dengelemek için cilt altı damarlara kan pompalayan kalbin yükü artar ve kalp hızlı çalışır.
Vücudun normal ısısı, 35,5 – 36,8 derece aralığında yer almaktadır. Çocuklarda vücut ısısı 37,5 dereceye kadar normal kabul edilse de 37'yi geçiyorsa dikkatli olunmalıdır. 37 derece ve üzeri bir enfeksiyon başlangıcı olarak kabul edilebilir.
Normal vücut ısısı ortalama 37 derece olarak kabul edilir. Vücut sıcaklığı 35 derecenin altına düştüğünde hipotermi ortaya çıkar. Bu durumun kişi üzerinde yol açtığı semptom ve belirtiler ise vücut sıcaklığının düşüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir.
Hipotalamus, vücut sıcaklığının düzenlenmesinde termostat görevini üstlenir. Hipotalamusun vücut sıcaklığını kontrol eden mekanizmasının tümüne “hipotalamik termostat‟ adı verilir.
Normal vücut ısısı koltuk altından ölçüldüğünde 36,5-37,0o, kulaktan ölçüldüğünde 35,7-37,5o dir. Açıklama: Yüksek ateş COVID-19'da görülen klinik bulgulardan biridir. Havaalanlarında termal kameralarla, toplu alanlarda ve iş yerlerinde düzenli ateş ölçümüyle olası vakalara karşı önlem alınmaktadır.
Düşük sıcaklıklar fizyolojiyi zorlar
Soğuk hava dinlenme metabolizma hızınızı artırır. Vücut ısınızı soğuk havada kaybedersiniz, o yüzden kalp atış hızınız kalp sıcaklığınızı 37 derecede tutmanın yanı sıra beyniniz, kaslarınız ve iç organlarınıza kan akışını garanti etmek için artmak zorundadır.
Soğuk havanın insan sağlığını hem olumsuz hem de olumlu etkileyen özellikleri var. Kış mevsiminin soğuk günlerinde; astım, KOAH, kalp hastalıkları ile solunum yolu enfeksiyonları ve yüz felciyle daha sık karşılaşılıypr.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
İç ateş, bedenin içinden gelen bir ısı veya sıcaklık hissini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Normal sınırlardaki vücut ısısı yetişkinler için 36,1 ile 37,6 derecenin arasıdır. Çocuklarda bu dereceler daha yüksek olabilir. Ayrıca ateşin ölçüldüğü yere göre de sayılar değişiklik gösterebilir. Normal vücut ısısı gün içinde de değişiklik gösterebilir.
Rektal veya koltuk altı olsun artık tüm ölçümlerde kırılması durumunda civanın toksik etkileri nedeniyle cam termometre önerilmemektedir. Koltuk altı ölçümlerde 37,2C ye kadar kulaktan ölçümlerde 37,8C ye kadar rektal ölçümlerde 38,2C kadar değerler normal kabul edilir.
Hafif. 35-32 °C arasındaki merkezî vücut sıcaklığı aralığında şiddetli titreme, yüksek kan basıncı, hızlı nefes alıp verme ve hızlı kalp atışları görülür. Damarlar, kanı merkeze çekmek için daralır. Vücut, enerji üretimi için depo edilen glukozu yakmaya başlar ve bunun sonucunda kan şekerinde düşme görülebilir.
Bu noktada normal kabul edilen 35- 37 derece iken bir bebeğin vücut sıcaklığı ise 35-37,5 arasında değişmektedir. 38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir. Ancak bu sınırı aşan derecelerde mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir.
Soğuk havanın kalp üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. Bir başka deyişle kalp üşüyebiliyor. Soğuk havalarda kalp krizi ve rahatsızlıklarının artmasının en önemli nedenleri ise damarlardaki büzülme, spazm ve kışın hareketin azalması.
Ailede kalp hastalığı öyküsü olması, yüksek kolesterol, hipertansiyon, şeker hastalığı, stres, sigara kullanımı, fiziksel aktivite azlığı, sağlıksız beslenme kalp krizinin nedenleri olarak belirtiliyor.
Bu ısının 35°C'nin altına düşmesi ile hipotermi meydana gelir. Bu durum vücudun uzun süre boyunca üretebileceğinden daha fazla ısı kaybetmesi sonucunda yaşanır. Buna sebebiyet veren genellikle soğuk, rüzgârlı havalar ya da soğuk suda uzun zaman geçirmedir.
Hipotermi oluşmuş kişiler hemen oda sıcaklığında, kapalı bir yere alınmalı ve üzerindeki ıslak kıyafetler çıkarılmalıdır. Acil müdahale ile kişiyi battaniyeye sarmak, kafein ve alkol içermeyen sıcak içecekler içirmek gerekir. Vücudun, baş, ense, göğüs ve karın gibi orta kısımlarının ısıtılması gerekir.
Acı biber ısıtır. Bazı baharatlar termojenik, bir başka deyişle vücut ısısını yükseltici özelliğe sahiptir. Kırmızı acı bibere acılığını veren kapsaisin maddesi de termojenezi artırır. Kapsaisin içeren bir yemek yedikten hemen sonra daha fazla enerji harcamaya başlarız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri