Beynimizin zamanı ölçmesi yalnızca logaritmik değil. Aynı zamanda da bedenlerimizin de bir saati bulunuyor: Biyolojik saat... Biyolojik saatimizin hızı, biz yaş aldıkça yavaşlıyor ve bu da kalp atışlarımızı nefes alışımızı yavaşlatıyor. Böylece zamanın daha hızlı geçiyor olduğunu hissediyoruz.
Büyüdükçe, beynin uyarımı azalmaya başlıyor. Çünkü tanıdığımız yüzlere bakıyoruz, tanıdığımız mekanlarda ömrümüzü geçiriyoruz, aşina olduğumuz işler yapıyoruz. Bu sırada beyin, adeta küçük küçük uyuklayabiliyor. Bu da, iki farkındalık arası zamanın çok hızlı aktığını düşünmemize neden oluyor.
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, vücutta dopamin seviyesini arttıran maddeler zamanın daha hızlı geçtiği izlenimi uyandırıyor. Bunun yanı sıra, dopamin seviyesini azaltan maddeler de zaman algısını yavaşlatıyor.
Zaman dalgalarının sabit olarak ışık hızında olduğunu düşünürsek; hızımız arttıkça salt zamana ( t=0 ) olan uzaklığımız da azalıyor. Yani hızımız arttıkça zaman yavaşlıyor çünkü zaman, ışık hızında akıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Dünya, Güneş Sistemi içerisinde 4.54 milyar yıl kadar önce oluştuğunda, bugünkünden daha hızlı dönmekteydi. Ancak zaman içerisinde dönüş hızı yavaşladı ve halen de yavaşlıyor. Buna bağlı olarak gün uzunlukları da giderek artıyor.
Soğuk atom bulutundaki atomlar, kelimenin tam anlamıyla bir salyangoz hızından daha yavaş hareket ederler ve bu bulut dünyadaki en yavaş şeydir.
Bu açıdan baktığımızda, 10 ve 20 yaşlar arasındaki 10 yıllık süreç, 5 ile 10 yaş arasında geçen 5 yıllık süreç kadar hızlı geçmiş gibi geliyor. Ve yaşınız ilerledikçe bu durum daha da ilginçleşiyor: Öyle ki 40 ile 80 yaş arasındaki 40 yıllık süreç, insana 5 yıllık bir zaman kadar kısa sürmüş gibi gelebiliyor.
Bu durumda 10 yaşındaki halimiz için 1 yıl hayatımızın onda biri anlamına gelirken; aynı zaman dilimi 20 yaşına geldiğimizde hayatımızın yüzde beşini ifade ediyor. Bu açıdan baktığımızda, 10 ila 20 yaş arasındaki 10 yıllık süreç, 5-10 yaş arasında geçen 5 yıllık süreç kadar hızlı geçmiş gibi geliyor.
Uykuda bazı fiziksel duyumları rüyalarla birleştiririz. Uyanıklığı sağlayan enerji kalıntıları ani yükselişe geçtiğinde seğirme hareketleri görülür. Fakat bunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Hızlı göz hareketlerinin tersine bu seğirmelerin rüya gören beyinle bir ilgisi yoktur.
bunun sebebi, beynin yeni karşılaştığı olaylar ve durumlar için daha fazla enerji harcaması. yaşlandıkça insan daha az yenilikle karşılaştığı için, beyin ilerleyen yaşlarda gördüğü bir şeye, tanımaktan daha az enerji harcıyor. böylece yaşlandıkça yapılan aktiviteler daha kısa sürüyormuş hissi uyandırıyor. sonuçta, ...
Bir şey hariç: Madde ve enerji bir daha tekrarlanmayacak şekilde uzayda sürekli yer değiştirir, şekil ve özellik değiştirir ama bunların hiçbiri zamanda tanımlanmaz. Hepsi uzayda tanımlanır. Kısacası madde ve enerji uzayda hareket ettiği için zaman akıyor gibidir. Madde zaman dikte ettiği için değişmez.
Dünya kendi ekseni etrafında dönmektedir. Bu hız Ekvatordaki bir noktaya göre saniyede 467 metredir. Yani aslında biz dünyayla birlikte uzay boşluğunda saniyede 467 m yol katediyoruz fakat her şey aynı hızla dünyayla birlikte döndüğünden bunun farkında değiliz.
Zaman veya vakit (Eski Türklerde öd), ölçülmüş veya ölçülebilen bir dönem, uzaysal boyutu olmayan bir süreklilik.
Ailece beraber dışarıda vakit geçirmek, bir etkinliğe katılmak, yemek yemek, piknik yapmak ve gezmek eşler arasındaki ilişkiyi güçlendirir. Beraberce takılmak, eşler arasındaki arkadaşlığı arttırır. Evlilikte mutlaka eşlerin baş başa kalacakları zamanların yaratılması gerekir.
Kitap okumak, müzik dinlemek, spor yapmak, yemek tarifleri denemek, çeşitli sanatsal etkinliklere katılmak, arkadaşlarımızla ve ailelerimizle sohbet etmek hoşça vakit geçirmemizi sağlayan etkinlikler arasında yer almaktadır.
Kaliteli Zaman Ne Demektir? Kaliteli zaman, anne babaların çocuklarıyla karşılıklı etkileşime dayalı sözsel ya da sözsel olmayan bir şekilde paylaşımda bulunmalarıdır. Beraber olarak yapılan paylaşımlar çocuğun zihinsel, bedensel, duygusal ya da sadece sosyal gelişimine katkı sağlayacak şekilde olabilir.
Bahçe salyangoz dünyanın en yavaş hareketli hayvanıdır. İyi bilinen bahçe salyangozu, kara salyangozu türüdür. Bahçe Salyangozunun aldığı yol en fazla saniyede 1,3 santimetredir.
Evrendeki en hızlı şey nedir? Evrendeki en hızlı hareket eden şey saniyede yaklaşık 300.000 km ile ışıktır. Yani Dünya'dan Ay'a ulaşması sadece 1.3 saniye sürer. Mars'a ulaşması 182 saniye, Güneş'e ulaşması ise 8 dakika 20 saniye sürer.
Dünya'daki en hızlı şey ışıktır. Hiçbir şey ışık hızını geçemez. Bilim insanlarına göre eğer bir kişi ışık hızında giderse zamanda yolculuk yapabilir. Ayrıca tam ışık hızında gitmeniz gerekmez, ışık hızının %95,555 hızı ile gidilirse de zamanda yolculuk yapılabilir.
Dünya'nın yerçekimiyle yüzeyde tutulan her şey, onunla birlikte hareket eder. Buna insanlar, okyanuslar hatta atmosfer de dâhil!.. İşte bizim de Dünya'nın üzerinde, onunla birlikte aynı hızda hareket ediyor olmamız ve Dünya'nın dönüş hızının hemen hemen hiç değişmemesi bu dönüşü hissetmemizi engeller.
Dünya, Güneş'in etrafındaki hareketini kesmiyor. Dolayısıyla dünya durduğunda bir taraf tamamen gece bir taraf tamamen gündüz kalmayacak. Tıpkı kutup noktalarındaki gibi dünyanın her yerinde 6 ay gündüz 6 ay gece yaşanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri