Bireyin kendisiyle ilgili görüş ve algı biçimi olan benlik, doğumdan itibaren gelişmeye başlar. Burada temel faktör bireyin kendisi ve çevresiyle etkileşimidir.
Kişinin kendini nasıl tanıdığıdır. Bebeklikte başlayan bu bilinç öncelikle kendisini görsel olarak tanıma, ismine ve “ben, sen, biz” kavramlarına duyarlılaşma olarak ortaya çıkar. Benlik kavramının oluşması ve ben bilincinin gelişimi 22-24 aylar arasında olur.
Benlik kavramı kişinin kendini tanıması ile başlar. Özellikle bebeklik döneminde başlayan bu bilinç, "sen, ben, biz" kavramlarına duyarlılaşma ile ortaya çıkmaktadır. Benlik kavramının oluşması ise kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. İnsanın kendi benliğini algılama ve kavrama biçimi çok önemlidir.
Benlik algısı bireyin çevresiyle etkileşimi sonucunda oluşur. Çevreden alınan tepkiler açık seçik ve tutarlı olduğu zaman güçlü bir benlik algısı oluşur. Bulanık, eksik ve tutarsız tepkiler ise zayıf benlik algısına neden olur.
Çocuğun benlik imajı aile içinde anne babası ve kardeşlerinin etkisiyle gelişmeye başlar; okul, arkadaşlar gibi sosyal çevrelere girdikçe gelişmeyi sürdürür. Anne babanın sevip istediği, destekleyip ilgi gösterdiği çocuklar, olumlu benlik saygısı geliştirebilirler.
İlgili 20 soru bulundu
İdeal benliğimiz, olmak istediğimiz kişidir. Yaşamdaki hedeflerimizi ve tutkularımızı temsil eder. Bu nedenle de dinamik bir yapıdadır ve biz değiştikçe (yani tüm ömrümüz boyunca), ideal benliğimiz de değişir.
Benlik gelişimi; bellek, dil gelişimi, duygularını-düzenleme, başkasının bakış açısını alma, -mış gibi oyun oynama, iletişim ve uyum gibi sosyal etkileşim ortamı içinde gelişen pek çok beceri ve yeterlik hissiyle ilişkilidir. Yeterlik algısı (zeka, yetenek, üretkenlik); temel benlik hislerinden biridir (Gordon, 1968).
Özet: Benlik kavramı, kişinin kendi varlığını anlayış biçimidir. Gelişimi varoluşsal benlik ve kategorik benlik olmak üzere iki yönlüdür. Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik. Kişinin kendini tanımlama şekli, kendine verdiği değer ve ne olmak istediği bu bileşenleri oluşturur.
Eric Berne tarafından literatüre kazandırılan Transaksiyonel Analizde, 'Anne-Baba', 'Yetişkin' ve 'Çocuk' benlik durumu olmak üzere üç tip benlik durumundan söz edilir. Benlik durumları birbirine benzer duygu, düşünce ve davranışlardan oluşmuş bir bütündür.
Gerçek benlik kavramı; mutluluğa yönelik bireysel gelişmenin, sağlığın ve diğer insanlara duyulan gerçek sevginin kaynağıdır, ideal benlik ise, olumsuz değerlendirmelerle zarar görmüş benliktir ve mükemmel olmayı çabalamaktır (Mate, 1980; Akt: Akkoyun ve Ersever, 1989).
Gerçek benlik, gerçekte kim olduğumuzdur. Nasıl düşündüğümüz, nasıl hissettiğimiz, nasıl göründüğümüz ve nasıl davrandığımızdır. Gerçek benlik başkaları tarafından görülebilir, ancak başkalarının bizi nasıl gördüğünü gerçekten bilmemizin hiçbir yolu olmadığından, gerçek benlik bizim kendi imajımızdır.
Benliğin karmaşık doğası farklı şekillerde görülür. Benlik, gerçek veya gerçek benlik ve ideal benlik olarak kategorize edilebilir. Neyin ideal benlik ve gerçek benlik olduğuna dair bu sınıflandırma Carl Rogers tarafından yapılmıştır.
Yüksek benlik, pek çok kadim öğretide egomuzun daha farkındalıklı, daha dingin bir parçasına atıfta bulunmak için kullanılan bir terimdir. Öz benlik, gerçek benlik, yüksek bilinç gibi kelimelerle de ifade edilir. Hem doğu, hem de batı literatüründe, yüksek benliğin ilahi veya evrensel bilince bağlı olduğu söylenir.
Benlik kavramı nedir ? Bir çocuk çok erkem yaştan itibaren, kendi imgesini veya resmini oluşturmaya başlar. Bu imge veya resim genellikle çocuğun ''benlik kavramı '' olarak adlandırılır. Benlik kavramı, büyük oranda çocuğun yaşamında ki önemli insanların çocuğa nasıl davrandıklarına dayanır.
Çocuk benlik durumu:
Doğal çocuk, kişiliğin eğitilmemiş yanıdır. Bireyin fiziksel ihtiyaçlarını gözetir ve içinden geldiği gibi davranır. Yemeğe gelen misafire kremalı pastadan az alın, pasta bana kalsın diyen, ya da benim uykum gelmişti, siz de nereden çıktınız şimdi diyen çocuk, doğal çocuk benlik durumundadır.
İd (Alt Benlik)
İd, doğumdan itibaren var olan tek katmanı ifade eder. Kişiliğin bu katmanı bilinç altını oluşturur ve dürtüsel, ilkel, bazen mantıksız ve hayal odaklı davranışlardan oluşur.
Başarılı Olmaya Karşı Aşağılık Duygusu
7-11 yaş arasına denk gelen dönemdir. Çocuk bu dönemde okula başlar ve okulda aldığı görev ve sorumluluklar sayesinde başarı duygusunu tadar. Sosyal yaşantısının ve arkadaşlık ilişkilerinin gelişmesi ile çocuk yeterlilik duygusu geliştirir.
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
İçiçecilik/ Gelişmemiş Benlik: Bireyin genelde ebeveynlerine aşırı duygusal bir bağlılık göstermesi, kendini ayrı hissedememesidir.
Bu bağlamda, özne benlik, nesne benlik, olası benlikler, ego kavramı, savunma mekanizmaları, benliğin bilinçdışı ile tanımlanması, benliğin sosyalleşme ile ilişkisi, benliğin gelişim süreçleri ve benliğin bellekle ilişkili olarak tanımlanması hakkındaki temel bazı görüşlerden söz edilmiştir.
Benliğin gelişimi sürecinde kendisiyle ilgili olumlu uyaranlar alan kişi, kendini değerli görür, kendine saygı duyar. Benliğin gelişimi, uyumu ve sürekliliği, kişinin kendine saygısına bağlı olmaktadır. Benliğin var olması çevre ve kişi tarafından kabul edilmesine, değer vermesine ve saygın olmasına bağlıdır.
Zayıf benlik algısı
Eğer benlik algısı güçlü değilse kişi duygu ve ruh halinde problemler yaşayabilir. Bu durumlarda benlik algısı zayıf olan insanlar toplum içerisinde yer edinmekte, kendisiyle olan ilişkisini güçlendirmekte ve dış dünyayla ilişki kurmakta zorluk çekebilir.
Benlik saygısında önemli olan tutarlı olup, kişinin kendisiyle ilgili gerçekçi beğenisini göstermesidir. Birey kendini gerçekçi bir biçimde ve koşulsuz beğenip, seviyorsa benlik saygısının tam olduğundan bahsedebiliriz. Burada ne bir utanç durumu ne de bir böbürlenme, kendini beğenmişlik durumu söz konusu değildir.
Benlik saygısı, bireyin kendi değerine dair yapıyor olduğu öznel değerlendirmedir. Benlik saygısı, bireyin kendi hakkındaki inançlarını (örneğin, "sevilmiyorum", "iyi şeyleri hak ediyorum") ve zafer kazanma, umutsuzluk, gurur ve utanç duyma gibi duygusal durumları kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri