Laboratuvar ortamında yapılan denemelerde yanan mumlardan çıkan dumanları analiz eden uzmanlar, mumların akciğer kanseri ve astım riskini artıracak zararlı duman çıkardığını tespit etti, ancak bunun zararlı etkisinin mumların yıllarca kullanılması halinde görülebileceğini itiraf ettiler.
Mumun boyutuna bağlı olarak uzun süre yakılan kokulu mum, zaten kendisini eriteceği için yoğun bir parçacık salınımına izin vermez. Yoğunluğa maruz kalınmadığı müddetçe zehirlenme gibi bir sağlık sorunu da ortaya çıkmayacaktır.
Mumların içinde de akrolein ve formaldehit partiküleri yer alıyor. Benzen, Avrupa Birliği tarafından insanlar için kanserojen olarak sınıflandırılıyor. Formaldehitin burun ve solunum yollarında tahriş edici bir gaz olduğu biliniyor. Bu nazofarenks kanseri kökeni ve aynı zamanda lösemi nedeni olarak kabul ediliyor.
Yanan mumlar, kendini düşünmek ve rahatlamak için kişisel bir ritüel haline gelebilir. Psikologlar, mumların ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ve günlük tutmak ve mum ışığında yoga yapmak gibi diğer sağlıklı yaşam aktiviteleriyle eşleştirilebileceğini söylüyor.
Uyumadan önce daima mumları üfleyin. Gece boyunca bir mum yakmanın riskleri arasında ateşin yayılması, uçucu organik bileşiklerin (VOC'ler) solunması, cildin kuruması, alerjik reaksiyonların tetiklenmesi ve hatta potansiyel organ hasarı yer alır.
İlgili 18 soru bulundu
Mumları yanar halde bırakmayın. Odadan çıkarken mumları söndürün. Hiçbir zaman mumu yanar bir şekilde bırakıp uyumaya gitmeyin ve asla çocukların odasında yanan bir mum veya benzeri şeyleri bırakmayın. Mumları söndürmek için bir kaşık veya mum söndürücü kullanın.
İyi anıları hatırlamamızı sağladığı söylenen mum, dekoratif olarak da gözümüze hoş görünen, keyif veren bir obje. Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor.
Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur. Yakılan mum filan dinin uygulamalarından birini taklide benziyorsa sakıncası olur.
Uzun süre kullanılmayan mumların üzerine toz yerleşmesi de siyah leke ve duman oluşmasını tetikler, bu yüzden nemli ve pamuksu yapıdaki bezlerle mum temizliğinin yapılmasında fayda olabilir.
Özellikle yağmurlu veya bulutlu bir gün olmadığı sürece, mumları yalnızca güneş battıktan sonra yakmak uygundur. Ancak havanın güzel ve güneşli bir hava olduğunu varsayarsak, kahvaltılar, öğle yemeği veya ikindi çayı gibi gündüz vakti yemekler için mumlar yakılmamalıdır.
Mumun yanması aslında buharlaşan parafinin yanmasıdır. Mumu söndürdüğümüzde mumun ısısı parafinin buharlaşmaya devam etmesine neden olurken, buharlaşan parafinin yanmaması mumun üzerinde yükselen bir duman görmemize yol açar. Yani gördüğümüz duman aslında buharlaşan parafindir.
Genel olarak kokulu mumların stresi azaltıcı etkilerinden söz edilebilir. Ayrıca bazı mumlar, sinüs nöbetlerine ve bulantı gibi durumlarda da rahatlatıcı etkisi ile fayda sağlıyor.
Yapay bir aydınlanma kaynağı olan elektrik lambaları baş ağrısına sebebiyet verebilirken mumun doğal ışığı, insanı rahatlatır. Mum ışığının loş ortamda yarattığı sıcak ve yumuşak atmosfer, ruhu dinginleştirir. Ayrıca bu ışık, yapay versiyonları gibi gözlerinizi yormaz ve cildinize zarar vermez.
Sadece dört mumla, 20 metrekarelik bir odayı sıcaktan pişmeyecek şekilde ısıtabiliyor. Mumlar yandıktan 5 dakika sonra oda ısınmaya başlıyor ve 30 dakika sonra sıcaklık 10 derece artıyor. Soğuk havalarda terasta oturmak isteyenler rahatlıkla kullanılabilir.
Mumların yapımında kullanılan balmumu uzun hidrokarbon zincirinden oluşur ve yandığı zaman karbon dioksit çıkarır.
Mum Ritüeli Nedir? Spiritüel dünyaya yeni girmeye başlıyorsanız, bir mumun yanmasına izin vermek başlangıç için iyi bir adımdır. Mum, herhangi bir manevi uygulamanın temel bir öğesidir. Enerjiyi yükseltmek ve serbest bırakmak için kullanılır.
Siyah Duman: Bu en yaygın olanıdır ve sadece hava - yakıt oranında bir dengesizliktir. Çok fazla yakıt veya yetersiz havadan kaynaklanır. Bu durum, karışıma çok fazla yakıt eklendiği veya yakıtı yakmak için yeterli oksijen sağlanmadığı anlamına gelir.
İlk olarak aracınıza çok fazla yüklenirseniz, siyah duman çıkabilir. Ancak bu durumda endişelenmenize gerek yok. Bu son derece normal bir durumdur. Motora – gaza çok fazla yüklendiğiniz zaman, gaz hava ile bütünleşmektedir.
Mavi duman çıkması
Egzozdan mavi duman çıkıyorsa bu motorun yağ yaktığı anlamına gelir. Bu durum genellikle pistonların, yağ segmanlarının ve supap lastiklerinin aşınmasından meydana gelmektedir. Turbo araçlarda ise yağ sızmalarından kaynaklanabilmektedir.
Gelelim asıl konumuza; geçmiş tarihte ibadet eden Müslümanların Allah'a daha yakın olduklarını hissetmeleri, dünya işleri ile ilişkilerini kesmeye çalışmak, huşu içinde ibadet etmek adına karanlığı seçmelerine "mum söndü" denmiştir.
Sual: Türbelere, mezarlara iplik bağlamak, bez asmak, mum yakmak, Müslümanlıkta var mıdır? Cevap: Türbelere bez, iplik bağlamak, mezarlara mum yakmak, dinimizde yoktur.
Günümüz Hristiyan ayinlerinde yaygın bir şekilde kullanılan “mum yakma” adeti, Fransa, Rusya ve Yunanistan'da oldukça yaygın. Türkler ise bu adeti Mecusilerden ve Hıristiyanlardan öğrenmiştir. Adete göre mezar taşına mum yakan kişi, mezardaki ölüyle kendisini bütünleşmiş, ondan bir parça olmuş gibi kabul ediyor.
Depremin üzerinden geçen 1 ay boyunca yaşanamayan kederi dışa vurmak için 'Pencerende 1 mum yak' çağrısı yapıldı. Planlanan bu kampanya depremin 1. ay dönümü olan 6 Mart akşamı 21.00'dan itibaren 10 gün boyunca sürecek. Kampanya Twitter üzerinden #Pencerende1MumYak etiketi ile paylaşılıyor.
Mumu ilk kullanımda mutlaka 2 saat boyunca yakmaya özen gösterin. Bu yöntemdeki amaç, mumun yaklaşık 1 cm derinliğe kadar bütünüyle erimesidir. Kokulu mumların kokusunu korumak için mumu tek seferde 4 saatten fazla yakmamaya özen gösterin.
O zaman Ay'a git! Az yanan muma ne denir? Minimum!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri