Tüm dünyanın sosyal medya saati 2 saat 23 dakikaya kurulu Üstelik sosyal medya kullanıcısı sayısı yerinde durmuyor, hızla artıyor. Yaklaşık 5,04 milyar insan her gün sanal dünyanın kapılarını aşındırıyor.
Globalwebindex raporuna göre, sosyal medyada geçirilen günlük süre, dünyada kişi başı 2 saat 25 dakika. Türkiye'de ise 2 saat 57 dakika. Sosyal medya kullanımı en fazla olan yer ise 4 saat 15 dakika ile Filipinler. Bu veri yalnızca Instagram, Facebook, Twitter vb. sosyal kanalların kullanım süresi.
İnternette geçirdiğimiz süre bir önceki yılın verilerine göre 36 dakika daha az. Artık günde ortalama 7 saat 24 dakikamızı internette harcıyoruz. Bu sürenin yüzde 39,2'si sosyal medyaya gidiyor. Totalde ise bir önceki yıla göre 5 dakika azaltarak toplamda 2 saat 54 dakikamızı burada harcıyoruz.
Toplamı 550 sayfayı geçen rapordan ilginç veriler şöyle: Raporun en etkileyici başlıklarından biri, sosyal medya kullanımının dünya genelinde 5 milyar kullanıcıya ulaşarak yeni bir rekora ulaşması; bu da dünya nüfusunun neredeyse üçte ikisinin artık sosyal medya platformlarında aktif olduğu anlamına geliyor.
Araştırma sonuçlarını yaş gruplarına göre incelediğimizde sosyal medya kullanım oranının en yüksek olduğu yaş grubunun %90,2 ile 25-34 yaş arası olduğunu görüyoruz. Bu yaş grubunu %85.7 kullanım oranı ile 18-24 yaş grubu takip etmekte. En düşük kullanım oranı ise %22.1 ile 65 yaş ve üzerinde karşımıza çıkıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Türkiye'nin 12 ilinde yaşayan gençlerle gerçekleştirilen yüz yüze anket çalışmamızın (N=1537) bulgularına göre, en çok kullanılan sosyal medya platformları sırasıyla Instagram, YouTube ve Twitter'dır.
Facebook 34,4 milyon, Tiktok 32,2 milyon, Twitter 20,4 milyon, Snapchat 16,6 milyon, Messenger 16,1 milyon, Linkedin ise 14 milyon kullanıcı sayısına sahip. 2023 yılının ilk yarısında en fazla kullanıcı kazanan sosyal medya mecrası Instagram oldu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yayımladığı “Gençlik ve Sosyal Medya Araştırma Raporu”na göre, günde 6 saatten fazla sosyal medya kullanan gençlerin oranı %13. Arkadaşlarının sosyal medya bağımlısı olduğunu düşünenlerin oranı ise %57.
İnternet, gün içerisinde en çok (%62 oranıyla) araştırma amacıyla kullanılıyor. Sağlık amacıyla yapılan araştırmaları da %62 içerisinde kabul edebiliriz. Daha sonra, %58 ile alışveriş ve %50 ile bankacılık işlemleri geliyor. Turizm ve iş arama konusunda da internetin yoğun bir şekilde kullanıldığını gözlemliyoruz.
Geçen yıl ocak ayında sosyal medya kullananların oranı 80,8'di. We Are Social ve Meltwater'ın “Ocak 2023 Dijital Dünya” raporuna göre, Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 73,1'i sosyal medya kullanıyor. 2022 yılı ocak ayında sosyal medya kullananların oranı yüzde 80,8'di.
Düzenli İnternet kullanan çocukların %31,3'ü İnterneti sosyal medya için kullandığını belirtti. Sosyal medyayı kullanan 6-15 yaş grubundaki çocukların %77,7'sinin hemen her gün, %16,5'inin haftada en az bir defa, %5,8'inin ise haftada bir defadan az sosyal medya kullandığı görüldü.
Medianova'nın verilerine göre, televizyon kanallarının internet sitelerinde en çok izlenen videolarda ilk sırada yüzde 66,9 ile diziler bulunuyor. Dizilerin ardından en çok izlenen diğer programlar ise yüzde 22,6 ile yarışma, yüzde 7,2 ile spor ve yüzde 3,2 ile eğlence programları olarak sıralanıyor.
Katılımcıların sosyal medyayı kullanmalarının ana nedenlerine baktığımızda; %24'ü boş zamanını değerlendirmek, %22'si eğlenmek, %18'i yeni şeyler öğrenmek, %14'ü ise tanıdıklarıyla iletişimde kalmak için sosyal medya kullandığını ifade etti.
En çok paylaşılan içerikler 13:00'te yapılanlar olurken 15:00'te yapılan paylaşımlar en çok tıklamayı alıyor. Facebook için ideal paylaşım zamanı 13:00 – 16:00 saatleri arası. En kötü paylaşım zamanları ise 00:00 – 08:00 ve 08:00 – 12:00 saatleri arası.
Dünyanın en çok ziyaret edilen internet sitelerinden olan Instagram, 12,8 milyardan fazla aylık aktif kullanıcıya sahipken uygulamayı günde 500 milyon kişi ziyaret ediyor.
Ancak veri izleme özelliğinden yola çıkarak yapılan araştırmalar sonucunda Instagram'da geçirilen 5 dakika sonucunda yaklaşık 33 MB veri kullanıldığını, yani Instagram'ı 1 saat kullanmak için 400 MB veri harcandığı belirlenmiştir.
İngiltere'de yapılan ve nüfusu 1 milyonun üzerinde olan ülkeleri kapsayan araştırmaya göre, 2023 yılında dünyada en hızlı internet hızına sahip ülke geçen yıl olduğu gibi yine Tayvan oldu. Tayvan'da ortalama indirme hızı 153.51 Mbps olurken, bu ülkeyi 152.45 Mbps ile Fransa izledi.
Güney Asya ülkesi olan Singapur, Speedtest tarafından açıklanan listede dünyanın en hızlı internet ortalamasına sahip. Singapur'un sabit internette ortalama indirme hızı 192,17 Mbps olarak zirvede yer alıyor.
Sosyal medya platformları üzerinde yoğun vakit geçiren bireylerde endişe, huzursuzluk, uyuma bozukluğu ve konsantrasyon eksikliği gibi belirtilerinin fazla olduğu görülmüştür. Sürekli sosyal medya ile zaman geçirmek kişilerin uyku düzenlerini de bozmaya başlar.
Yapılan araştırmada 12-18 yaş aralığındaki ergenlerin, yüzde 3,6'sının internet bağımlılığı profili olarak kabul edilirken, yüzde 21,8'inin ise internet bağımlılığı sınırında olduğu tespit edildi.
13 yaşından önce sosyal medya kullanımına izin verilmemeli
Uygulamalarda her ne kadar hesap oluşturma yaşı 13 olsa da sistem tarafından denetleme mekanizması bulunmadığı için burada görev ebeveynlere düşmektedir.”dedi.
Çünkü günümüzde bu alanda en çok kullanılan servis ya da uygulama WhatsApp. Uygulama sadece sohbet etmek için değil fotoğraf, video, belge, konum ve kişi paylaşımı için de çok kullanışlı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri