Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir. Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan bu işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
İlk başvuruda geçirilmiş dönemsel bir hastalığı olanlar ile kronik ama tedavi altında bir ruhsal hastalığı olanlara baştan denetimli sürücü belgesi verilmesi yönünde rapor düzenlenir. Bu raporda kontrol muayenelerinin süresi belirtilir. Psikiyatri uzmanı gerekli bilgileri ve tıbbi verileri toplayarak karar vermelidir.
- Poliklinikte muayene ve tetkiklerden sonra doktorun belirttiği gün öğle saat 13.00'da başlayan sağlık kuruluna kişinin girmesi gerekmektedir. . - İşlem yapmasına psikiyatrik açıdan engel olmayan kişilere ilişkin raporlar aynı gün öğleden sonra verilerek kişi notere giderek işlemini yapabilmektedir.
Aile hekimleri, ehliyet için sağlık raporu veren kurumlar arasında yer alır. Bağlı bulunduğunuz aile hekimine gidip sürücü belgesi sınıfınızı belirterek muayene olabilir, ehliyet raporunuzu alabilirsiniz. Aile hekimlerinden alınan sağlık raporları için ücret ödenmesine gerek yoktur.
Ehliyet yenileme için sağlık raporu e-Devlet üzerinden alınamıyor. Ancak platform üzerinden rapor almak için gerekli olan kişisel sağlık bilgi formu oluşturulabiliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Akıl sağlığı yerinde raporu alabileceğiniz kurumlar şunlardır: Aile hekimleri. Devlet hastanelerinin psikiyatri poliklinikleri. Özel hastanelerin psikiyatri poliklinikleri.
1) Psikotik bozukluk, akut alevlenme dönemlerinde kişinin sürücü belgesi geri alınır. Patolojinin düzelmesi ya da tedaviye yanıtın oluşması için geçecek en az 3 aylık süre sonunda yeniden muayene şartı aranır. Bu sürenin sonunda durumu sürücü olmaya uygunsa 6 ayda bir kontrol şartıyla sürücü belgesi geri verilebilir.
"Aile hekimlerinden kaç gün rapor alınabilir?" sorusunun yanıtına gelirsek aile hekimleri 10 gün rapor verebilir. Bu süre, bir aile hekiminin tek seferde verebileceği en uzun rapor günüdür. 10 günlük süre tamamlandıktan sonra kontrol için doktora gittiğinizde aile hekimi size tekrar bir 10 günlük rapor yazabilir.
Yaygın anksiyete, panik, fobi vb. bozukluklarda hastalığın şiddeti, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliğine göre sürücü belgesi alınmayabilir ya da belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır.
Heyet raporu ne kadar? Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir.
Ayrıca göz hastalıkları, nöroloji, ruh ve sinir hastalıkları bölümlerinde muayene olunduktan sonra heyet raporu alınır. Heyet raporu genel olarak ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Özellikle tam teşekküllü sağlık raporu için 7 iş günü belirlenmiştir.
Akıl sağlığı raporu, Türkiye'de aşağıdaki sağlık kuruluşlarından alınabilir: Aile hekimliği. Devlet hastaneleri. Özel hastaneler.
4- Bipolar duygu durum bozukluğu, psikotik özellikli depresyon durumlarında: kişinin durumuna göre akut dönemlerde sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilir.
E-Rapor Sistemi ve Psikoteknik Raporlarının Psikiyatrist onayından geçmesi. Geçmişte olduğu gibi Yetkili Psikolog Tarafından Hazırlanan Psikoteknik Raporları Psikiyatrist Muayenesi ve onayından geçmesi gerekmektedir. Bu onay işlemi de e-rapor sisteminde elektronik ortamda (on-line) olarak e-imza ile imzalanmaktadır.
Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
Hekim, araç kullanma sakıncası olmadığını düşünürse, 'sürücü olur' raporunu verecek. Ancak hekimin bir tereddüdü olursa, o alana ilişkin uzman doktora yönlendirecek. Uzman doktor alanıyla ilgili 'olur' verirse, aile hekimi ve uzman doktor imzasıyla birlikte 'sürücü olur' raporu düzenlenecek.
Sağlık raporu genellikle bireyin kendi kayıtlı olduğu aile hekiminden alınır. Ancak, özel durumlar veya belirli sağlık hizmeti talepleri doğrultusunda başka bir aile hekiminden rapor almak gerekebilir. Bu durumda, bireyin aile hekimliği kaydını değiştirmesi ve yeni bir aile hekimine başvurması gerekmektedir.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
Psikoloğa ve Noroloji Doktoru ve Psikiyatriye gitmek sicile işlemez.
Tek başına antidepresan kullanımı, psikiyatrik ilaç kullanımı bir kişinin işe girişi için bir engel teşkil etmez. Ruhsal hastalığı olan kişilerin sağlık yönünden bir işte çalışıp çalışamayacağını işveren değil ancak kişiyi takip eden psikiyatri hekimi karar verir.
E-devlete giriş yaptıktan sonra arama bölümüne " KİŞİSEL SAĞLIK BİLGİ FORMU " yazıp, YENİ BAŞVURU dedikten sonra gelen formu tamamen doldurup onaylanması gerekmektedir. Başvuru sonrasında da sağlık raporları E-RAPOR olarak düzenlenmektedir.
Raporlar, genellikle muayene tarihinden itibaren geçerli olur ve belirli bir süreyi kapsar. Ancak, bazı durumlarda, özellikle kronik hastalıklar veya uzun vadeli sağlık sorunları söz konusuysa, aile hekimleri bir süre öncesine ait bir sağlık durumuyla ilgili bir rapor düzenleyebilirler.
Değişen yeni mevzuata göre; Ehliyet yenileme de sağlık kuruluşları tarafından "sürücü olur" sağlık raporu alması gerekmektedir. Ehliyet almak için gerekli olan "Sürücü olur sağlık raporu" aile hekimi, devlet hastaneleri, özel poliklinik veya hastanelerden alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri