Kendisini etkileyen kişi ya da güç ortada olmadığı zamanlarda da uyum davranışı sergiliyor. Kabul, bireyin başka birinin istemine verdiği davranışsal bir tepkidir. Başka bir deyişle kabul, kişi ya da grup baskısının bir sonucu olarak inançlar ve davranışlardaki değişimi kapsayan uyma durumudur.
Uyma davranışı bireyin toplum içinde entegrasyonunu sağlar. Uymaya yol açan iki ana neden vardır: Normatif etki (sevilme isteği), ve bilişsel etki (doğru olma isteği). Normatif etkinin temelinde içinde bulunulan grup tarafından kabul görme ihtiyacı, çoğunluğa uyma yönelimi ve ödül-ceza anlayışı bulunmaktadır.
Bir kişi eğer başkaları öyle davrandığı için kendisi de bir davranışta bulunuyorsa, buna uyma denir. Birey, etkili kişilerle özdeşleşmek için hem görüşünü hem davranışını değiştirir. Bir kişinin belirsiz bir durumda başkalarının davranışının “doğru” olduğuna inanarak kendisinin de başkaları gibi davranması.
İnsanların tutum, davranış ve düşüncelerini başkalarının tutum, davranış ve düşünceleri yönünde değiştirmelerine “uyma davranışı” adı verilir. Sosyal psikolojide üç tür uyma davranışı üzerinde durulur:1) açık bir istek olmaksızın uyma, 2) açık bir isteğe uyma, 3) boyun eğme ya da itaattir.
Sosyal etki, davranışlar üzerinde uyma, kabul etme, itaat gibi değişik şekillerde gözlenebilir. Uyma, bireylerin düşünce ve davranışlarını içinde bulundukları toplumun, toplumsal yapının, bir grubun kurallarına, koşullarına uyacak biçimde düzenlemesidir.
İlgili 34 soru bulundu
uyum (toplumsal yaşam için gerekli olan kuralların yerine getirilmesinde gösterilen esneklik ve uyumluluk) ve uyma (toplumsal etki ve baskıya boyun eğme) paradoksunu yaratır.
Asch deneyi, 1953'te yayımlanan ve insanın karar verme sürecinde çevresinin etkisinin ne denli önemli olduğunu anlamaya çalışan bir deneydir. ''Uyma deneyi'' olarak da bilinir. Deneyi Polonya asıllı Amerikalı sosyal psikolog Solomon Asch yürütmüştür. Deneyde kullanılan kart çifti.
Etki bireylerin sosyal çevrenin taleplerini karşılamak için davranışlarını değiştirme biçimini ifade eder. Birçok biçim alır ve uygunluk, toplumsallaşma, akran baskısı, itaat, liderlik, ikna, satış ve pazarlamada (etkileyici pazarlama) görülebilir.
Sosyal etki, kendisini, büyük ölçüde, doğrudan istemlerin kabul edilmesi ile otoriteye itaatte gösterse de, daha dolaylı bir tarzda da grubun normlarına uyma yoluyla işleyebilir. Örneğin, Allport, kişilerin, bir grubun içindeyken korkular ve ağırlıklar hakkında daha ılımlı yargılar verdiklerini gözlemledi.
Uyma: Eğer var olan şemayı yeni durumla ayırt edip yeni şema oluşturuyorsa bu duruma uyma denir. Ör:Çocuk Elma şemasına sahiptir fakat yeşil ekşi elma görünce bunu ayrı bir şema olarak oluşturuyor ise. Denge Hali :Çocuk huzurlu bir şekilde balık şeması ile yaşıyor. Yeni Durum : Çocuk deniz yolculuğunda balina görür.
Tutum ile davranış ilişkisini ölçme arasında geçen süre ne kadar uzun olursa, tutum-davranış arasında tutarlılık gözlenme olasılığı o derece düşmektedir. Bireylerin tutumlarının kararsız olması durumunda, yakın zamandaki tutumlarının davranışa dönüşme ihtimali daha önceki dönemlerdeki tutumlarına göre daha yüksektir.
Özdeşleşme: Bir kişinin, sevdiği, saygı duyduğu kişi veya gruplara özenerek onlar gibi davranmasıdır. Bu davranışın temelinde, uyulanın cazibesi ve değeri vardır. Bu cazibe devam ettikçe, uyma davranışı devam eder. Benimseme: Bir kişinin, bir kurala ya da görüşe, onun gerçekten doğru olduğuna inandığı için uymasıdır.
Bağımsız uymama davranışı sosyal etkiyi doğru bulmamakla ilgilidir. Annesi çocuğuna giymemesi gereken bir kıyafeti giydiğini söylerse kişi bu fikre katılmadığı için uyma davranışı göstermeyebilir.
davranışını etkileyen ortamsal etkenleri, grup. büyüklüğü, grubun söz birliğinin etkisi, Mevkiin ve. saygınlığın prestij etkisi, ve yüzyüze olmanın etkisi.
Özdeşleşme bireyin kendisi için model oluşturan kişinin kişiliğinin bir parçasını, kendi kişiliğinin bir parçası yapma süreci olarak tanımlanmaktadır. Özdeşleşmenin bebeklikten başlayarak yaşamın her döneminde bireylere, kendi olma ve kendi hikâyesini oluşturma noktasında temel oluşturmaktadır.
Davranış, psikolojik anlamda canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri her türlü bilişsel, duyuşsal ve psikomotor (bedensel-fiziksel) tepkilerin genel adıdır. Söz konusu bilişsel, duyuşsal ve psikomotor boyutlar birbiri ile etkileşim halindedir. Bunun sonucunda davranış ortaya çıkar.
Sosyal Etki: bir bireyin davranış veya inançlarını, bir kişi veya grubun gerçek veya hayali, niyetli veya niyetsiz baskısının etkisiyle değiştirmesi.
Örneğin kişilerin toplumsal tutum ve davranışları; bu tutum ve davranışların dil ve yüz ifadeleri yoluyla aktarımı ve kişilerin aktarılan bu sosyal bilgileri seçme, yorumlama ve hatırlama yöntemleri sosyal bilişin inceleme alanlarıdır.
Bireyin herhangi bir edimi gerçekleştirme sırasında etrafta başkalarının bulunması dolayısıyla yaşadığı uyarım sonucu, performansında gözlemlenen yükselme, literatürde sosyal kolaylaştırma olarak adlandırılmaktadır.
Kabul, anlaşılma ve onaylanma kadar kabul etme, anlama ve onaylama da psiko-sosyal ihtiyaçlarımız arasındadır. Bu gereksinimlerimizi ancak iyi örülmüş sosyal bir yapının içinde karşılayabileceğimizi söylemek doğru olur.
Toplumsal etki, herhangi bir kamusal ya da bireysel eylemin insan toplumları üzerinde bıraktığı etkiyi, insanların yaşamlarına ya da yaşam alanlarına yaptığı değişikliği tanımlamak için kullanılır. Kavram ayrıca toplumsal normlar, değerler ve inançlar üzerinde değişim yaratan kültürel etkileri de tanımlamaktadır.
KİŞİLERARASI ETKİ VE SOSYAL GÜÇ Bir kişinin inançlarında,tutumlarında,davranışlarında ve duygularında başka kişiler tarafından meydana getirilen değişmedir. Sosyal etkinin kaynağı olan kişiye etkileyen,etkileme çabasının yöneldiği kişiye ise etkilenen veya hedef denir.
Psikolojik uyum, kişinin çoğu zaman belirli bir davranış ya da düşünce modeli eğilimidir. Belli bir düşünce ve davranış modeli içinde olmak yaşamı kolaylaştırır. Örneğin yalan söyleyen insanların güvenilmez olduğunu düşünmek; yalan söyleyen insanların olası yalanları sonucu oluşturduğu sorunlara karşı kişiyi korur.
Etrafımızdan gördüğümüz uyum baskısı bizim düşündüklerimizin yanlış, söylenmemesi ya da yapılmaması gereken şeyler olduğunu düşündürür.
Sosyal deney, insanların belirli durumlara veya olaylara tepkisini test etmek için bir tür psikolojik veya sosyolojik bir araştırmadır. Deney, temel bilgi kaynağı kendi bilgileri ve bakış açıları olan insanlar olduğunda belirli bir sosyal yaklaşıma dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri