Bir insanın olumlu yönde değişimini etkileyen iki temel faktör olduğuna inanıyorum. Bunlardan ilki, kişinin kendi karakterinden kaynaklanan iç sebepler, diğeri de dışarıdan gelen bir motivasyon sonucu gerçekleşen dış sebepler. Kişinin kendisinden kaynaklanan değişimi genellikle zamana yayılan, birikimli bir süreçtir.
İnsan gerçekten kendisini değiştirebilir mi yoksa değişim tamamen imkansız mıdır? Değişmek zor bir süreçtir fakat imkansız değildir. Değişimi etkileyen bir çok faktörden söz edilebilir. Bunlar arasında, kişilik yapısı, aile yapısı, çevre, olumlu ya da olumsuz yaşam olayları, biyolojik faktörler vs. sayılabilir.
Çevresel faktörler her ne kadar davranışları etkilese de bir insan, kendi biyolojisine aykırı şekilde var olamaz. Fakat insanların kişilik özellikleri genleri tarafından belirlenmiş olsa da, toplum ve çevre için olumsuzluk yaratabilecek davranışları yeniden düzenleyebilir, kötü alışkanlıkları değiştirebilirler.
Duygulardaki her iniş çıkış bir sorun değildir. Duyguların dalgalanmasının normal olduğunun ve içinde bulunulan şartların sürekli değişkenlik gösterebileceğinin altını çizen Dr. Cem Hızlan “Buna bağlı olarak duygularımız da sürekli iniş çıkış halindedir.
İlgili 30 soru bulundu
Kişilik hayat boyu değişir ve yaşanan deneyimlere bağlıdır. Bu evrim, biz farkında olmadan gerçekleşir. Terapi yöntemleri bazı olumsuz özellikleri zayıflatabilir, olumlu özellikleri ise güçlendirebilir.
Değişim insanların güvenlik duygularını tehdit eder. Her değişiklik biraz belirsizlik içerir. İyi anlatılmamış, içeriği yeterince aydınlatılmamış değişiklikler insanlarda korku yaratır. Bilgisizliğin yarattığı meçhul gelecek imajı değişime olan direnci artırır.
Eğer dışarıdan hızlı bir değişim için baskı gelirse homeostasisi korumak adına içerden karşı bir tepki gelir. Homeostasis, değişim ve gelişimin tam zıddıdır, dengeyi korumak için sürekli çalışan bir sistemdir. Değişmek ve gelişmek zorlayıcıdır çünkü insanlar iki zıt güç tarafından çekilirler: Homeostasis ve Physis.
Araştırmada yer alan davranışların kazanımının 18 ile 254 gün arasında değiştiği de kayıtlar arasında. Bu sayılar kazanılmak istenen davranışın zorluğuna ve kişiden kişiye göre değişiklik gösteriyor. Bir kişi için bir davranış 18 gün sürerken, diğer kişi 84 günde o davranışa ulaşamamış.
Kişi, kendisi istekli olmadıkça değişmek istemez ve değişmez. Değişmek için, kişinin, kendi değişme gerekçelerini kendisinin bulması ve bunları dile getirmesi gerekir. Kendisini konuşurken duyması gerekir. Kişi, konuştukça kendisini daha çok bulacaktır.
Değişim, insanın kendisine verdiği emeğin ve gelişiminin göstergesidir. Var olan bir şeyi, bir uygulamayı, bir yapıyı ya da bir sistemi daha önce olduğundan farklı bir hale dönüştürmektir. Değişim, farklılaşmadır; yeni yollar, yeni çözümler, yeni baş etme mekanizmaları aramaktır.
Özetle eskiden yapılan bir davranışı, bir yenisi ile değiştirmek. Yani değişmek.. Bunları ya da buna benzer bir takım davranış değişimlerini daha önce denediyseniz değişimin kalıcı olmasının büyük bir çaba, zaman ve adanmışlığı beraberinde getirdiğini ve insan için zorlayıcı bir dönem olduğunu fark etmişsinizdir.
Watson'ın (1924) kuramına göre, insan iki tip korkuyla doğar, bunlar düşme (desteğini yitirme) ve yüksek ses (gürültü) korkusudur. Bu korkular öğrenilmemiş ve doğuştan gelen korkulardır.
Korku, fiziksel, duygusal veya psikolojik, gerçek veya hayali zarar tehdidiyle ortaya çıkar. Geleneksel olarak “olumsuz” bir duygu olarak kabul edilen korku, potansiyel tehlikeyle başa çıkmak için bizi harekete geçirdiği için aslında bizi güvende tutmada önemli bir rol oynar.
Fiziksel değişim, maddelerin yapısı değişmeden sadece hâl, şekil, dış görünüşünde meydana gelen değişimlere verilen isimdir. Fiziksel değişmeler sonucunda yeni maddeler oluşmaz. Yalnızca maddenin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişir. Diğer bir ifadeyle fiziksel değişim sonucunda maddenin kimliği değişmez.
Maddelerin renginde, şeklinde ya da büyüklüğünde değişim olması fiziksel değişimdir. Tebeşirin kırılması, mumun erimesi, buzun eriyip suya dönüşmesi ve kağıdın yırtılması fiziksel değişime örnektir. Fiziksel değişime kumaşın kesilip bir ürün ortaya çıkarılması ve odundan talaş elde edilmesi de örnek verilebilir.
Fiziksel doğum zaman içerisinde daha kısa bir sürede yayılırken, psikolojik doğum ise yaşam boyu devam eder. Çocuğun kişilik gelişimi doğumla birlikte başlar ve 6 yaşlarına geldiğinde büyük oranda tamamlanır.
Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
Kişiliğin Gelişiminde Önemli Faktörler
Kişiliğin oluşumunda kalıtımsal ve çevresel faktörler oldukça etkili olmaktadır. Bunlar; genetik, aile hayatı, ailenin yaşadığı coğrafi konum ve çevresel özellikler, içinde bulunulan toplum, bireyin toplumu algısı, kişilik gelişimi üzerinde rol oynamaktadır (Tatlılıoğlu, 2014).
Aktif Değişim: Organizasyonun yenilik yaparak dış çevresini değiştirmesidir. Pasif Değişim: Dış çevrede meydana gelen değişimlere kendisini uyarlayan işletmelerdir. Kazien: Yavaş fakat sürekli olan gelişimi ve değişimi ifade eder.
Olumlu değişme, gelişme sürecinde ilke, yöntem ve süreçlerde daha etkin duruma gelmeyi, olumsuz değişme ise gelişmenin kontrol edilemediği durumları ya da hiçbir müdahale olmaksızın bir durumun aslından uzaklaşması olarak ortaya çıkarak, dağılmaya ve etkinliğin azalmasına neden olan değişmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri