Mevlüt Özcan. Sayısını ancak Allah'ın bildiği mahlûkat içinde en değerli varlık insandır. İnsanların içinde en değerli insan peygamberlerdir. Peygamberlerin içinde en üstün peygamber Hz.
09.06.TER-Allah'ın Yarattığı En Değerli Varlık, İnsan (Yaratılanı Hoş Görmek) (Teravih)
İşte dünyada yer alan en pahalı madde. Bir miligram pozitron üretimi 25 milyon dolar bir maliyete neden oluyor. İnsanlık, teoride, antimatteri uzay yakıtı olarak gelecekte kullanabilecek.
1. Antimadde - Gramı 62.5 trilyon dolar (227 trilyon TL)
Bu yıl 17.si yayınlanan “TURKEY 100 – Türkiye'nin En Değerli Markaları” araştırmasına göre 2 milyar dolar marka değeri ile THY Türkiye'nin en değerli markası olarak tespit edilmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Kur'ân-ı Kerîm'de Allah'ın ilk var ve ilk neden oluşundan sonra gelen ve ikinci sırada yer alan varlıklar meleklerdir.
İnsanın yaratılmasının amacı, dünyada iyi işler yapmasıdır. Yoksa kendini ilah yerine koyarak ahlak kurallarını kendi çıkarı için daha uygun şekle çevirmek ve yine kendi ben- cil ve dar görüşlü hedefleri için bunları değiştirmek düşüncesine kapılmak değildir.
Allah, yeri, göğü ve ikisi arasında bulunan bütün mahlûkatı insana muhhasar etmiş adeta her şeyi insan için yaratmıştır. Göklerde olanın insanın hizmetine sunulması, yerde olanların da insan için yaratılmış olması, insanın yaratılışının önemli bir gayesi olduğunu gösterir.
Nitekim bazı rivayetlerde ilk yaratılan varlığın kalem olduğu belirtilirken diğer bazı rivayetlerde Allah'ın ilk yarattığı şeyin akıl veya bir cevher olduğu bildirilmiştir. Bu ise akıl, kalem ve cevherin aynı şey olduğunu gösterir.
Bu rivayetlere göre "Allah'ın ilk yarattığı şey, kalemdir".
Âdem, İbrahimî dinlere göre Tanrı tarafından yaratılan ilk insandır.
Kur'an' da insan, ruh ve bedenden oluşan en güzel varlık olarak tanıtılır, insan akıl, bilgi, irade, düşünme ve düşündüklerini yapabilmesiyle diğer varlıklardan üstündür. Allah onu kendisine kulluk yapması, yeryüzünü imar ve ıslah etmesi için halife olarak yaratarak, dünyadaki her şeyi onun emrine vermiştir.
Homo floresiensis (Flores insanı), 190 000 yıl önce evrimleşti, 40 000 yıl önce soyu tükendi ("Hobbit"). Homo sapiens, bilge insan, 300 000 - 350 000 yıl önce ortaya çıktı. Homo sapiens idaltu, 160 000 yıl önce yaşadı. Homo sapiens sapiens, modern insan, son ortak atası ~200.000 yıl önce yaşadı.
Eldeki Tevrat nüshalarında Allah'ın evreni altı günde yarattığı, yedinci gün –yaratmayı bitirmiş olduğu için– istirahat ettiği ve o günü kutsal kıldığı belirtilir (Tekvin, 1-2).
Muhterem Müslümanlar, Allah katında her insanın bir değeri ve derecesi vardır. Peygamberlik makamı bu derecelerin en üstünüdür. Allah Teâlâ'nın insanoğluna bahşettiği en yüce derecelerden biri de “şehitlik”tir.
Allah Teâlâ “mütemekkin” değildir; bir mekânda yer tutmaz. Allah Teâlâ “mütehayyiz” de değildir; boşlukta yer kaplamaz.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Böylece âyet insanı dünyada Allah'ın lutfuna en çok mazhar olmuş, en seçkin, en değerli varlık olarak göstermektedir.
Peygamber Efendimiz (a.s.m)'in hadislerinde geçmektedir. Bir hadiste Efendimiz (a.s.m) “Âdem'den kıyamete kadar insanlığın ömrü yedi bin senedir.”(1) buyurmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de insanlığın geçmişi ve kâinatın teşekkül zamanı ile alâkalı çeşitli âyet ve hadisler mevcuttur.
“Dünya, ahiret haftalarından bir hafta olup, yedi bin senedir ve bunun altı bini geçmiştir." "Dünyanın ömrü, ahiret günlerinden yedi gündür. Allah teala buyurdu ki: “senin rabbinin yanındaki bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir.” - Bu ve benzeri hadislere göre Dünyanın yaşı 7000 yıl.
Tevrat'a göre Âdem 930 yıl yaşamıştır (bk. Tekvîn, 5/
Doğruya yönelme iradesi verildiği gibi eğri ve yanlış yollar da tanıtılmış ve yanlışa gitme serbestiyeti de verilmiştir... Kur'an, bize, ana olarak dört tip insandan bahsetmiştir; Mü'min, Kâfir, Münafık ve Müşrik. Her bir insan tipinin özellikleri detaylı bir şekilde bildirilmiştir.
Allah (c.c.) insana AKIL nimeti vermiş, düşünmeyi, konuşmayı ve yazmayı öğretmiştir. İnsan; aklı sayesinde, Estetik zevklere, Ekonomik faaliyetlerde bulunma özelliğine, Şehirler ve uygarlıklar kurma kabiliyetine sahip olmuştur.
Allah İnsanı (çömlek misali) pişmiş balçıktan (Salsal) yarattı (Rahman 14). Ant olsun biz insanı çamurdan; onun özünden (Sülaletin Min Tin) yarattık (Mü'minun 12). İlmi verilere göre vücudumuz topraktaki elementlerden oluşan ve ancak mikroskoplarla gözlenebilen canlı organizmalardan yaratılmıştır.
Hz. Âdem zenci idi, siyah tenli bir insan olarak yaratıldı.
Hz. Âdem'in (a.s) çocukları yeryüzünde daha önce yaşayan başka nesillerin kızlarıyla evlendiler. Sonradan onların çocukları da amca çocukları oldular ve evlilik onların arasında gerçekleşti. Bu iki görüşten birincisi el-Mizan tefsirinin yazarı Allâme Tabatabâî tarafından kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri