Prevalans risk altındaki nüfusta hastalığa sahip olguların sayısıyken insidans risk altındaki nüfustaki hastalığı yeni edinenlerin yani yeni olguların sayısıdır.
Risk altındaki sağlam kişilerin belirli sürede, belirli bir hastalığa yakalanma olasılığını gösteren ölçüt. Belirli bir toplumda belirli bir sürede saptanan yeni vaka sayısının o toplumun yıl ortasındaki nüfusuna veya risk altındaki kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Belirli bir süre içinde bir hastalığın toplumda görülme sıklığını gösteren ölçüt. Belirli bir süre içindeki tüm eski ve yeni vakaların risk altındaki kişi sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Açıklama: Prevalans, sağlık sorununun toplumdaki büyüklüğü/sıklığı hakkında fikir verir.
Bir sağlık olayının toplum içindeki görülme sıklığını ölçmek için kullanılır. Belirli bir zamanda meydana gelen olay sayısının, olayın olduğu toplumun sayısına bölünmesi ile elde edilir.
Bir hastalığın, belli bir zaman aralığında görülen yeni olgularının sayısı ise "insidans"tır. Prevalans ve insidans hastalıkların görülme sık- lıklarını ölçen farklı ölçütlerdir ve bu ölçütlerin temelinde, belli bir hastalığın, risk altındaki nüfusta görülen olgularının sayılması yatar.
İlgili 41 soru bulundu
Prevalans (Yaygınlık), prevalans hızı veya prevalans oranı, belirli bir nüfusta, belirli bir zaman dilimi içerisinde, çalışma kapsamında yer alan, belirli bir hastalık veya hastalıklara sahip tüm olguların oranıdır.
İnsidans
Risk altındaki sağlam kişilerin belirli bir sürede bu hastalığa yakalanma olasılıklarını verir. Bir toplumda belirli bir süre içinde saptanan yeni vaka sayısıdır.
Prevalans çalışmaları olarak da adlandırılan kesitsel araştırmalarda; hastalık durumu (sağlık durumu) ve risk faktörleri aynı anda veya kısa bir zaman aralığında ölçülebildiği çalışmalardır.
- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar)
İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.
Prevalans: Belirli bir süre içinde veya anda bir hastalığın toplumdaki görülme sıklığını gösteren ölçüttür. Atak Hızı: Belirli bir süre içinde saptanan bulaşıcı hastalık vaka sayısının, o hastalığa duyarlı kişi sayısına (risk altındaki toplum) bölünmesi ile elde edilir.
➢ Hastalık kısa sürüyorsa prevalans azalır. İnsidans: İnsidans, insidans hızı veya insidans oranı, belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içerisinde belirli bir hastalık veya hastalıkların yeni olgularının sayısını ifade eder.
Çok sık görülen hastalıklar 1000 kişi üzerinden, ender gö- rülen hastalıkları ise bir milyon kişi üzerinde belirtilir. İnsidans, bir yıldan daha uzun bir zaman dilimi için ifade edilirse kümülatif insidans olarak isimlendirilir.
Bulaşıcı hastalığa karşı alınan önlemlerin etkinliğini ölçmek için kullanılması uygun olan bir ölçüttür. Epizod hızı: Bağışıklık bırakmayan ve tekrarlayan hastalıkların sıklığını ölçmek için uygun bir ölçüttür. Örneğin; streptokok enfeksiyonları, gastroenteritler gibi.
Mortalite oranı veya kaba ölüm hızı (bir hastalıktan veya genel olarak) genelde yıllık hesaplanan, her 1000 kişi başına ölümlerin sayısının oranıdır.
Epidemiyoloji, populasyonlarda hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörleri inceleyen ve bu hastalıklara yönelik hedefleri ve yöntemleri belirleyen bir bilim dalıdır.
Belirli bir dönemde belirli bir hastalığa yakalananların ölüm oranı. Açıklama: Vaka fatalite hızı, salgınlarda alınacak önlemlerin kapsamını, taramaların etkinliğini ve tedavinin faydalarını ölçmede kullanılmaktadır.
1. Prospektif Kohort Araştırmaları: İleriye dönük izleme yapılan araştırmalardır. 2. Retrospektif Kohort Araştırmaları: Kayıtlardan geriye dönük izlemeler yapılan araştırmalardır.
Kohort çalışması, büyük bir grup insanı takip eden ve örneğin maruz kaldıkları risk faktörlerinin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışmadır. Bu çalışmaların kapasitesi, veri toplamada veya sonuçların yorumlanmasında herhangi bir önyargıdan, hatadan kaçınmak için titiz bir metodolojiye dayanmaktadır.
«Retrospektif» veya «geriye dönük» araştırmalar adı da verilmektedir. risk (odds ratio) hesaplanır.
Kohort araştırması (prospektif veya retrospektif) (İnsidans araştırmaları)- Vakakontrol çalışmalarında olduğu gibi bu çalışmalar da “hastalık” (sonuç) ile şüphelenilen etken(ler) (faktör) arasında nedensel ilişki olup olmadığının değerlendirildiği çalışmalardır.
Patogenez, bir hastalığın kaynağı ve gelişmesi sırasında organizmada meydana gelen değişiklikler bütünüdür. Hastalık anlamındaki pato ve gelişmek/oluşmak anlamına gelen genesis kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır.
Atak Hızları
Belirli bir süre içinde saptanan bulaşıcı hastalık vaka sayısının, o hastalığa duyarlı kişi sayısına bölünmesi ile elde edilir. Primer atak hızı: İlk vakanın saptanmasından itibaren en uzun bir kuluçka süresi içinde saptanan vaka sayısının, duyarlı kişi sayısına bölümü ile elde edilir.
Epidemiyoloji, popülasyonda hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörleri inceleyen ve bu hastalıklara karşı hedefleri ve yöntemleri belirleyen bilim dalıdır.
Epidemiyolojik düşünce ve incelemelerde temel strateji iki veya daha fazla sayıda gruba ait verilerin karşılaştırılmasıdır. Gruplar arası ve grup içi farklılıkların nedenlerini açıklamak amacı ile gruplar sürekli birbirleri ile çeşitli değişkenler yönünden karşılaştırılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri