Avukat Hakları Grubu'ndan reklam yasaklarına ilişkin yapılan açıklamada "Instagram'ın, ilgili mevzuattan kaynaklı yükümlülükleri çerçevesinde, bu tarz reklamları yayınlaması, yayınlanmasına aracılık etmesi hukukumuza aykırılık ve sorumluluk doğurmaktadır.
1 Ekim 2020'de yürürlüğe giren sosyal medya yasasının 3'ncü aşaması olan 'Reklam Yasağı', Resmî Gazete'de yayımlandı. 7253 sayılı yasa gereği Türkiye'ye resmi temsilci atamayan yurt dışı kaynaklı sosyal medya şirketleri, artık Türkiye'de reklam alamayacak.
Instagram'da paylaştığınız içeriklerin telif hakkı yasalarını ihlal etmemesini sağlamanın en iyi yolu, sadece kendi oluşturduğunuz içerikleri paylaşmaktır. Instagram'da izinsiz cihazlar veya hizmetler aracılığıyla telif hakkı ihlalini kolaylaştıran içeriklerin yayınlanmasına da izin verilmez.
Ayrıca 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Google, Facebook, Instagram, Youtube vb. firmalara yapılan reklam ödemelerinden %15 stopaj ödeme zorunluluğu vardır. Bu konuda detaylı bilgi için https://www.gib.gov.tr/.../476_vuk_ck_abn.pdf adresini ziyaret edebilirsiniz.
Örtülü reklam yasağını uygulayan kişi ve kurumlar için Türk Ceza Kanunu'nun 63 ile 77. maddeleri gereğince reklam ajansları ve mecra kuruluşları ile ilgili durdurma ya da benzer yöntemle düzeltme veya idari para cezası verebilmektedir. Gerekli olduğu zamanlarda da üç aya kadar tedbiren durdurma cezası uygulanmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Yönetmeliğin 22. madde- siyle de her türlü iletişim aracında sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılmasının yasak olduğu; reklamların, mecra kuruluşlarının editoryal bağımsızlığını etkileyecek şekilde kullanılamayacağı düzen- lenmiştir.
MADDE 5 – (1) Reklamlar; a) Genel ahlak kurallarına aykırı ifade ya da görüntüler içeremez. b) Kamu sağlığını bozucu nitelikte olamaz. c) Kamu düzenini bozan, şiddet hareketleri ile yasadışı veya kınanacak davranışlara yol açan, göz yuman, bu davranışları özendiren veya destekleyen unsurlar içeremez.
Facebook, Messenger, Instagram veya Meta Audience Network'te reklam yayınlamak için kullandığınız ödeme yöntemi başarısız olduğunda, siz borç tutarını ödeyinceye kadar reklamlarınız durdurulur ve reklam hesabınız kapatılır.
Instagram reklam verme ücreti ne kadar ? Instagram reklam fiyatları günlük 400 ₺ / aylık 12.000 ₺'den başlamaktadır. Standart instagram reklam verme paketiyle günde ortalama 61 bin kişiye ulaşılmaktadır.
Instagram'dan satış yapanlar için özel bir vergilendirme sistemi bulunmasa da ülkemizde bulunan yasalar gereği faturasız ürün veya hizmet pazarlanamaz satış nereden yapılırsa yapılsın bir fatura ve irsaliye düzenlenmek zorundadır ve faturası kesilen her işlemden de vergi alınmaktadır.
Instagram'da paylaştığınız içeriklerin telif hakkı yasalarını ihlal etmemesini sağlamanın en iyi yolu, sadece kendi oluşturduğunuz içerikleri paylaşmaktır. Instagram'da izinsiz cihazlar veya hizmetler aracılığıyla telif hakkı ihlalini kolaylaştıran içeriklerin yayınlanmasına da izin verilmez.
Satışlar İçin Vergi Mükellefi Olmak
Instagram üzerinden satış yapmak hukuki olarak bir e-ticaret faaliyetidir ve yapılan satışların yasal olabilmesi için çeşitli vergilendirmeler bulunmaktadır. Vergi mükellefiyeti olmadan kazanç sağlayanlara ilişkin cezalar bulunmaktadır.
Varılan sonuç; bir kişinin yaptığı paylaşıma etiketlenmiş olsanız veya bu paylaşım herkese açık bir hesaptan yapılmış olsa dahi, yeniden paylaşma işlemi için içeriğin paylaşıldığı hesaptan yazılı bir izin almanız gerektiğidir. Aksi halde, hukuki ve cezai sorumluluğunuz doğabilecektir.
Instagram'da reklam vermek için tek ihtiyacınız olan bir Facebook hesabı, bir Facebook Sayfası ve bir Instagram hesabıdır. Tüm bu hesaplara sahipseniz, Instagram'da reklam vererek, 400 milyondan fazla aktif kullanıcı arasından belirli bir hedefe ulaşabilirsiniz.
Reklamlarınızı yükledikten sonra Instagram, reklamlarınızı değerlendirmeye alacak ve en geç 24 saat içinde onay verip vermediğini belirtecek.
Hata 3. Instagram'da reklam sürelerini çok kısa süreli tutmak: Peki en az kaç gün yayında kalmalı? Instagram algoritmasının makine öğrenme süresini göz önünde bulundurarak en az 4 veya 5 gün tanıtımınızın yayında kalması gerekiyor. Ve bu esnada düzenleme yapılmaması, yani öğrenme sürecinin değiştirilmemesi gerekiyor.
Olası Nedenleri: İçerik İhlali: Reklamınız İnstagram'ın reklam politikalarına uymuyorsa kısıtlama alabilirsiniz. Örneğin, yanıltıcı içerik, yasaklı ürünler veya hizmetlerin tanıtılması gibi. Hesap Etkinliği: Hesabınızın daha önce kural ihlalleri yapmış olması, hesabınızın reklam kısıtlaması almasına neden olabilir.
Reklam onaylamamasında sık karşılaşılan bir neden de Facebook, Instagram'ın isimlerinin doğru yazılmaması ve bunların ikonlarına görselde yer verilmesidir. Görselde yer alan alkol, sigara, kesici, zarar verici alet ve silahlarta da reklamlar onaylanmayacaktır.
Reklam kredileri nasıl çalışır? Bir reklam kredisi kullandığınızda bu kredi, hesabınızda biriken tüm reklam ücretlerinin ödemesini gerçekleştirir. Bu, reklam kredinizi kullanmak için oluşturduğunuz reklam da dahil olmak üzere, reklam hesabınızda yayınlanan tüm reklamları kapsar.
“Tabiplik ve diş tabipliği mesleklerine ve tedavi müesseselerine, ficari bir veçhe verilemez”, (m. 8/1). “Tabip ve diş tabibi, yapacağı yayınlarda tababet mesleğinin şerefini üstün tutmaya mecbur olup, her ne suretle olursa olsun, yazılarında kendi reklamını yapamaz.
Reklamın Önemi. Reklam esas itibariyle hedef aldığı tüketici kitlesi üzerinde belirli bir etki yaratmak ve bu kitlenin düşünme ve alışkanlıklarını etkilemek yolu ile satın almaya yönlendirmek ve işletmenin karlılığını arttırmak amacını taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri