Meyveleri Protein ile Tüketin Kavun, karpuz ve muz gibi şeker seviyesi yüksek olan ürünler, proteinle birlikte tüketildiğinde insülin direncinin düşmesi üzerinde olumlu etki yaratıyor.
İnsülin direnci için bazı meyveleri tüketmek daha fazla antioksidan ve lif sağlar bunlar, yaban mersini, çilek, böğürtlen, ahududu, elma, olgunlaşmamış muzlar, hindistan cevizi, avokado, erik, şeftalidir.
İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastası olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeliler. 2 dilimi (280 gr) aşmamaları gerekir. Özellikle diyabet hastaları karpuzu peynir ile tüketirse kan şekeri dengesini sağlamış olur.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Aralıklı aç kalmanın insülin direncine iyi geldiği belirtiliyor. Bu direnç, kan şekeri seviyesini dengede tutuyor.
İlgili 43 soru bulundu
İsteğe bağlı olarak sıcak veya soğuk olarak hazırlanan limonlu su tarçın, bal, maydanoz gibi besinlerle lezzetli bir hale getirilebilir. Tarçınlı limonlu su faydaları arasında kan şekerini düzenleme ve insülin direncini düşürme gibi durumlar yer alır.
Sadece egzersiz ve sağlıklı besleme ile %60'a varan düzeyde insülin direnci düzeltilebilir. Spor yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da vardır. Yeterli kalp hızı artışına erişilmeli, hareketler arasında gereğinden fazla mola verip vücudu soğutmamalı, kişiye uygun spor yapılmalıdır.
Elma Sirkesi Tüketmek
Özellikle yüksek karbonhidratlı gıdalarla kombine edildiğinde elma sirkesi insülin duyarlılığını ve artan insülin seviyelerini düşürebilir. Yüksek karbonhidratlı bir öğüne iki yemek kaşığı elma sirkesi eklemenin, yemekten sonra 30 dakikaya kadar insülin direnci seviyelerini düşürmektedir.
Gün içinde yeşil çay ve limonlu su içerek metabolizmanı canlandırabilirsin. Zerdeçal, zencefil ve tarçını mutfağından eksik etmemelisin. Bu maddelere uyduğunda, zaman içinde kilo verip insülin direncini kırabilirsin.
Beslenme düzenine yeterli miktarda muz eklenmesi, insülin direncinin artmasında yardımcı olur. Lifli yapısında dolayı muz tüketimi, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkisi yapabilmektedir.
İnsülin direnci olanlar için diyet & beslenme önerileri
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı, kepekli, esmer ekmek türlerine geçiş yapmak insülin direncine karşı beslenmede yapılacak basit ama oldukça önemli bir değişikliktir.
Bitter çikolata; mutlu eden dirençli besin! 2008 yılında yapılan geniş çaplı bir araştırmada günde 25 gram, %80 ve üzeri kakao oranına sahip çikolata tüketen bireylerin, insülin düzeylerinde ve açlık kan şekerlerinde ciddi oranda düzelme olduğu bulunmuştur.
İnsülin direncini düşüren besinler arasında bulunan en faydalı sebzeler domates, kuşkonmaz, taze fasulye, havuç, biber, ıspanak, karalahana, lahana gibi yeşillikler, brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası gibi turpgillerdir.
Kan şekerini dengeleyen gıdalar. Şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken gıdalar arasında sebzeler yer alıyor. Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir.
- Tam taneli tahıl ürünleri tercih edilmeli. - Pirinç yerine bulgur veya kepekli pirinç tercih edilmeli. - Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği ,çavdar ekmeği,kepek ekmeği tercih edilmeli.
Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Margarin ve tereyağı da diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir. Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır.
Günlük olarak mutlaka düzenli egzersiz yapılmalı ya da hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Uyku düzeni, insülin direncinin kontrol edilmesinde çok önemlidir. Yaşam tarzı değişikliklerinden yarar görülemeyen hastalarda ilaç kullanımı düşünülebilir. İlaç dozu mutlaka uzman kontrolünde ayarlanmalıdır.
K vitamininin inflamasyon ve kan lipitlerini düşürerek insülin direncini ve glikoz toleransını iyileştirebileceği vurgulanmaktadır. Ayrıca K vitaminine bağımlı bir protein olan osteokalsinin beta hücre fonksiyonunu ve insülin hassasiyetini etkileyebileceği kaydedilmiştir.
Yemekten sonra yürüyüş yapmak ve günün geri kalanında aktif olmak kan şekeri hücrelerin insüline taşınmasını ve kan şekerinin dengede kalmasını desteklemektedir. Bu durum insülin direncini önemli ölçüde iyileştirebilir, insülin direnci, metabolik sendrom semptomlarından biridir. Vücut için seviyesi çok önemlidir.
İnsülin direnci olan insanlar çabuk acıktıkları için sık küçük öğünler şeklinde ve glisemik indeksi düşük besinlerle beslenmeleri uygun olur. Üç ana üç de ara öğün yapılabilir.
İnsülin direnci tedavisinde öncelikle bir kan testi yapılarak direnç seviyesi ölçülür. Direncin yüksek olduğu kişilerde 2-3 ay ya da en fazla 6 aylık tedavilerle seviye normale döndürülebilir.
8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405'e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar. Çıkan sonuç 2.5 üzerinde ise, kişide insülin direnci var demektir.
İnsülin direnci, diyabet hastalığının başlangıcı sayılmaktadır. Vücut, yüksek insülin düzeyine sahip olduğundan insülinin aşırı salınması, uzun vadede pankreasa yüklenerek üretme kapasitesini düşürür. İnsülin, glikozu hücrenin içerisine sokarak etki eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri