- Yavru köpekler aşılama öncesi tamamen sütten kesilmiş olmalıdır. - Hastalık geçiren köpeklere, ishal, kusma, iştahsızlık gibi şikayetleri olan köpeklere aşı yapılmamalıdır. - İki aşılama arasındaki süre en az 2-3 hafta olmalı, yapılan aşılar yılda 1 kez tekrarlanmalıdır.
Aşılama programı, veteriner hekiminiz tarafından belirlenecektir. Genellikle köpeklerde karma aşısı (DHPP), kuduz aşısı ve gerektiğinde diğer spesifik aşılar yapılır. Kedilerde ise karma aşısı (FVRCP), kuduz aşısı ve gerektiğinde diğer aşılar uygulanır.
KARMA AŞI 15 dakika | 400 TL
Hastanemiz Bebek Köpeklere yapılan ilk doz karma aşıdan 21 gün sonra 2. dozun uygulanmasını, 16 haftalık yaşa geldiğinde ise 3. doz aşının yapılmasını ve sonrasında 1 yaşını geçen her yaş gurubundan köpeklere yılda 1 kez tekrarlanmasını önemle tavsiye etmektedir.
Yavru köpekler 45 günlükten itibaren aşılarına başlanması gerekir. Köpek aşı takvimi ile birlikte köpeklerin yaşam kalitesi artırılır.
Türkiye'nin birçok şehrinde kurulan belediye veterinerleri, ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir.
İlgili 21 soru bulundu
Aşısı yapılmayan kedi ve köpeklerde sanılandan çok daha fazla viral enfeksiyon kapma riski vardır. Özellikle yavru kedi ve köpeklerde bu durum, sıklıkla ölümle sonuçlanmaktadır. Bu ölümlerin sebebi ise bu hastalıkların bilinen bir tedavi şeklinin olmayışıdır.
Köpeklerimizde iç dış parazit aşı uygulaması ilk kez 7 haftalıkken vurulmaktadır.İlk vurulan aşının ardından yaşı farketmeksizin 2-3 ayda bir yeni parazit aşısı vurdurmanız gerekmektedir. Aşı vurdurmak istemeyen köpek sahipleri bu tedaviyi ilaç olarak da alabilir.
Köpeklerde karma aşı, oldukça bulaşıcı ve öldürücü dört viral ve bir bakteriyel hastalığa karşı koruma sağlar. Yavru köpeklerde 6-8 haftalıktan büyük olanlara ilk dozu yapılmalıdır. Diğer dozlar 2-4 hafta (en ideal 21 gün) ara ile son doz 16 haftalık yaşına gelecek şekilde planlanmalıdır.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Hastalık çok bulaşıcıdır ve hafif belirtilerden ileri derecede zatürre ve ölüme kadar gidebilen komplikasyonlara neden olabilir. Aşılama hastalığa karşı %100 etkin bir koruma sağlayamamakla beraber hastalığın hafif atlatılmasında ve ciddi boyutlara ulaşmasına engel olacaktır.
Yavru köpekler 1-1,5 aylık olduklarında ilk aşılarına başlanabilir. Bu aşılara Parvo-Distemper köpek aşısı ya da karma köpek aşısı ile başlanmalıdır. 3 hafta geçtikten sonra karma köpek aşısının 2.dozu yapılmalıdır. Bu aşılardan sonra yavru köpeğinizin bağışıklık sistemi istenilen seviyeye ulaşacaktır.
Aşı uygulaması öncesinde minik dostumuzun sağlıklı olduğundan emin olmamız gerekir. Ancak sağlıklı bir hayvana yapılacak uygulamalar, hedeflenen bağışıklık oranlarına ulaşılabilir ve hastalıklara karşı yeterli koruma sağlayabilir. Aşı uygulamaları öncesinde ve sonrasında bir süre minik dostumuzun yıkanmaması gerekir.
Karma aşısı 3-7 yıl arasında bağışıklık sağlasa da risk altındaki hayvanlara yılda bir yapılması önerilmektedir. (13) FLV aşılamak için hayvanın negatif olduğundan emin olunmalıdır ve hayvan risk altındaysa yapılmalıdır.
Yavru bir köpeğin dışarı çıkarılmasının ilk koşulu aşılarının tamamlanmış olmasıdır. Aşılar ortalama olarak köpek 14 ila 16 haftalık olduğunda biter. Yani minik dostunuz her şey yolunda giderse yaklaşık 4 aylıkken aşıları yapılmış, dışarı çıkmaya hazır hale gelir.
Yapılmasını tavsiye ettiğimiz kedi aşıları: İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Köpeklerde İç parazit Tedavisi
Bu amaçla piyasada Drontal, Caniverm, Tenizol, Endopet vs gibi iç parazit ilaçları kullanılır. Bu ilaçlar hap şeklindedir. Kusmaya sebep olabileceğinden köpeğinize tok karnına verilmesi tavsiye edilir.
Her sene yaptırılması gereken kuduz aşısı köpekler için hayati bir önem taşıyan ve köpek sahiplerinin atlamaması gereken bir uygulamadır. Bu nedenle kuduz hastalığı ve bu hastalığa yakalanmamak için yaptırılan kuduz aşısı hakkında bilgi sahibi olmak elzem.
Köpek 1.5 aylık olduktan sonra 3 hafta arayla 3 defa yavru köpeklere ve ergin olanlara da yılda 1 kez uygulanarak bağışıklık sağlanabilir. Veteriner hekimin belirleyeceği aşı programına uyularak bu denli önemli bir hastalıktan köpeklerimizi koruyabiliriz.
Bu köpeklerin gençlik hastalığına karşı ilk aşısıdır, yavru 60 günlük yani iki aylık olduğundaysa ilk karma aşısı yapılır, bu aşıda da yine distemper aşısı vardır. Karma aşıyı her yıl tekrarlamak önemlidir, böylece köpeği yaşam boyu distemper virüsünden korumak mümkündür.
Bu hastalıklara karşı değişiklik göstermektedir. Minimum yaşa göre yapılan bir düzenlemeye göre;aşılar son uygulamaları,Köpek gençlik hastalığı Distemper için 12-14.haftalarda.Bulaşıcı karaciğer hastalığı " Infekiıous Canine Hepatitis" için 12.haftada,Kanlı ishal "Parvovirüs" aşısı için 16-18.haftalarda yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri