İnsülin, vücudumuzda midenin arka tarafında bulunan bir organ olan pankreastaki beta hücrelerinde salgılanan birhormondur. Kandaki şekerini kandan ayrılarak hücre içine girmesini sağlar. Böylelikle kandaki şeker düzeyi de azalmış olur.
İnsülin pankreasta salgılanan ve kandaki glukoz seviyesini düzenleyen bir hormondur. Kandaki glukoz seviyesinin artması, pankreastaki bazı hücrelerin insülin salgılamasına neden oluyor. İnsülin, kandaki glukozu çeşitli dokulara taşıyan ve kan şekerinin düşmesine neden olan bir nevi aracı görevi görür.
İnsülin hormonu kan dolaşımındaki şekerin hücreler tarafından alınmasını ve enerji üretimi amacıyla kullanılmasını sağlar. Kan şekerinin aşırı yükseldiği durumlarda insülin hormonu vücudu, fazla bulunan şekeri karaciğer ve kas gibi çeşitli organlarda depolaması için uyarır.
İnsülin direnci Diabetes Mellitus (şeker hastalığı) hastalığının öncüsü olan bir klinik tablodur. Şeker hastalığı riski her geçen yıl daha da yükselmektedir. 5-10 yıl içinde Tip 2 diyabet görülme sıklığı artmıştır. İnsülin direnci Tip 2 diyabet dışında şu hastalıklara neden olabilir; Yüksek tansiyon.
İnsülin, pankreas tarafından üretilen ve kandaki glikoz seviyesini kontrol etmek için kullanılan bir peptit hormonudur. Glukoz, karbonhidratların tüketilmesiyle vücuda verilen bir kan şekeridir. Glukoz kan seviyeleri arttığında, insülin pankreastan kan dolaşımına salınır.
İlgili 22 soru bulundu
Açlık kan şekeri testi: İnsülin normal değeri 100 mg/dl'dir. Eğer insülin direnci değeri 100 mg/dl'den yüksekse prediyabet tanısı konabilir. Eğer 126 mg/dl ulaşırsa, bu durumda diyabet tanısı alabilirsiniz.
İnsülin direnci kaç olmalı diye açıklamak gerekirse kısaca şu şekilde aktarabiliriz: Normal şartlar altında kan şekerinin 100 değerinin altında olması gerekir. İnsülin değerinin ise 4-4.6 referans aralığında bulunması normaldir.
Çünkü fazlasıyla salgılanan insülin, alınan gıdaların yağ olarak depolanmasına neden olur. Giderek daha çok salgılanmak zorunda kalınan insülin zaman içinde pankreası yorar. İnsülin direnci zamanla pankreas yetmezliği ve diyabet hastalığına kadar gidebilen ciddi bir tablo karşımıza çıkabilir.
Pankreastan salgılanan insülin hormonu, vücuttaki glukoz metabolizmasını düzenler. Bu hormonun eksik salgılanması ya da hiç salgılanmaması şeker hastalığına sebep olur.
Vücut hiç ya da yeterince insülin üretememekte ya da vücut hücreleri buna dirençli hale gelmiş ve insülini etkili bir şekilde kullanamamaktadır. Vücudunuz basit bir şeker olan glikozu metabolize etmek için insülin kullanamıyorsa, bu kanınızda birikerek yüksek kan şekeri seviyelerine neden olur.
İnsülin, vücudumuzda midenin arka tarafında bulunan bir organ olan pankreastaki beta hücrelerinde salgılanan birhormondur.
İnsülin hormonun üretilememesi veya üretilen insülin hormonunun kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu devam edecek olan diyabet hastalığı; tüketilen besinlerden kana geçen glikoz ve şekeri çıkaramaz ve kan şekeri yükselir. Başlıca iki tip diyabet görülür. Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet şeklinde ayrılır.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Bir diğer önemli soru da şeker hastası ne yememeli sorusudur. Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketmemelidir.
Diyabet hastalarının kullandığı insülinin çok ciddi bir ilaç olduğunu ve yanlış kullanıldığında hayati tehlike yaratabildiğini belirten Endokrinolog Eren, "Bunun için sorumluluğu tek başına hastaya bırakmamak gerekir" dedi.
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
İnsülinin glikoz metabolizması üzerinde, karaciğer, kas ve yağ dokularında başta gelmek üzere, depolanmayı başlatma etkisi bulunmaktadır. Karaciğer ve kasta insülin glikojen sentezini arttırır. Kas ve yağ dokuda ise hücre membranında bulunan glikoz taşıyıcalarının (GLUT4) sayısını çoğaltarak glikoz alımını arttırır.
İnsülin direnci testi (HOMA) , kişide insülin direnci olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan bir testtir. Bu test, matematiksel bir formüldür. 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405'e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar.
İnsülin çok fazla salgılandığı için gıdaların yağ olarak depolanmasına neden olmaktadır. Bu durum da kilo artışına ya da kilo verememe gibi problemlere yol açar. Ayrıca giderek insülin salgılanmasının artması pankreası yorarak ciddi hastalıklara en başta da diyabete sebep olabilmektedir.
HbA1c, son iki ila üç aydaki ortalama kan şekeri seviyelerinizdir. Diyabetiniz varsa ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya altıdır. Tip 2 diyabet geliştirme riskiniz varsa, hedef HbA1c seviyeniz 42 mmol/mol'ün (%6) altında olmalıdır.
Aralıklı aç kalmanın insülin direncine iyi geldiği belirtiliyor. Bu direnç, kan şekeri seviyesini dengede tutuyor.
Demir, insülinin hücre içine alınmasını ve insülinin etkisini inhibe ederek hiperinsülinemiye ve insülin direncine neden olur (3). Ayrıca serum feritin düzeyi ile diyabet riski, hipertansiyon, metabolik sendrom, kardiyovasküler risk faktörleri ve inflamasyon arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur (4-6).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri