(Ortalama; 8-12 seansta, ancak tecrübeyle söylenebilir ki ortalama yetenekteki bir kişinin, su duygusunu kazanması, suyun kaldırma kuvvetine inanması, suyla barışması, can güvenliğini sağlayacak kadar kendi kendine yüzebilmesi).
Düzenli olarak kursa gelen, kararlı olan herkes ortalama 8 ile 12 saat arasında yüzmeyi öğrenebilmektedir. Yüzmeyi kaç günde öğrenebilirim derseniz özelliklerinizi iyi bilmeniz gerekir. Yüzmeyi öğrenme süresi minimum 2 ay, maksimum 4 ay olabilmektedir.
Her insana göre farklılık gösteren bir durum bu. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkındır 1–2 ayda öğrenir. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkın değildir sudan korkar, panik yapar v.b. problemler yüzünden yüzmeyi öğrenme süresi 4–5 aya kadar uzayabilir.
Öncelikle yüzmenin yaşı yoktur, yüzdüğünüz havuzlarda 3-4 yaşlarında afacanların yüzmeyi öğrenme çabalarına da şahit olacaksınız, 50′li yaşlarda düzenli olarak antrenmana gelen kişilere de. Henüz yüzmeyi bilmiyor olabilirsiniz, yaşınızın da önemi yok yüzmeye başlamak için.
Belli bir süre önceki antrenmanlarına geri dönerek kondisyonunu ve yüzme tekniğini antrenmanlara başlayarak geliştirebilir. Peki merak konusu olan bu yüzme nasıl unutulur? Kısa bir süre eğitim almış olan biri eğer 3 – 5 yıl yüzmez ise yüzmeyi unutabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Yüzme, temel gücünüzü ve dengenizi artırmanın iyi bir yoludur. Haftada üç – dört kez sadece 30-60 dakika yüzmek, inme, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserler risklerinizi önemli ölçüde azaltmaktadır, kötü kolesterolünüzü (LDL) düşürür, iyi kolesterolünüzü (HDL) artırır.
İnsan her yaşta yüzmeyi öğrenebilir. Ancak öncelikle temel yüzme becerilerini öğrenmek gerekir. Herkes kendi başına da temel yüzme becerilerini edinebilir.
Ancak, genel bir değerlendirme yapacak olursak, ortalama olarak 8 ila 12 ders sonunda bir bireyin temel yüzme becerilerini kazanabileceği söylenebilir. Daha ileri düzeyde becerilere ulaşmak için ise daha fazla zaman ve çaba gerekebilir.
Yüzme öğrenme korkusu, yenilmesi gereken bir durumdur. Bunun için de yüzmenin ne denli faydalı bir spor olduğu vurgulanmalı ve bunun üzerine çalışmalar yapılmalıdır. Yüzmeyi öğrenecek olan kişinin öncelikle suya alıştırılması gerekir. Daha sonrasında ise kişiye nefes açma tekniklerinin öğretilmesi gerekecektir.
Yüzme öğrenememiş olmanın en büyük sebeplerinden biri, su korkusu ve derinlik korkusudur. Bu da çoğu kişi de vardır. Fakat profesyonel yardım almak yerine: eş, dost, akraba ve ya arkadaş grubumuzdan yardım isteriz ya da biz istemesek de onlar bize yardımcı olmaya çalışırlar. Her halükarda sonuç negatif olur.
Güvenli bir eğitim başlangıcı için ilk yüzme dersinde daha çok eğitmeniniz size yüzmenin temel bilgilerini aktarır. Yüzmede nefes egzersizleri, yüzmede su üstünde kalabilme, en kolay teknik olan serbest yüzme stilinde ayak çırpma, streamline suda kayma suyun akış çizgisini hissetme dediğimiz teknikler öğretilir.
Su içerisinde dik pozisyonda durduğumuzda, suyun kaldırma kuvveti sadece ayak tabanımıza etki eder. Bu da bizi taşımaya yetmez. Bu sebeple daha çok kaldırma kuvvetine maruz kalabilmemiz için dikey değil olabildiğince yatay pozisyonda olmalıyız. En az 45 derece olabilir.
Kilo vermek istiyorsanız haftada 2.5 saat yüzmek yeterli olacaktır. Kilo verdikten sonra da formunuzu korumak için, hafta da 1 saat yüzme tavsiye edilir. Yüzmenin kilo verdirmeyi sağlayan bu mucizevi yararının yanında, dikkat edilmesi gereken egzersiz sonrası saatler vardır.
Yüzmeyi asla unutmazsınız. Yüzmeyi unutan biri henüz tespit edilmemiştir. Teknikleriyle birlikte yüzme öğrenmenin en önemli etkisi, daha az yorularak daha uygun hareketlerle yüzmeyi başarmaktır. Yüzme, profesyonel olarak olmasa da tekniğini bilerek yapmanız gereken sporlardan biridir.
b. Suda boğulma korkusu olmayan üyelerimiz ortalama 4 - 5 derste temel yüzme becerilerini kazanabilecektir. “Eğitmenin gösterdiği hareketleri uygulayabilme becerisi” üyemizin yüzme öğrenme kalitesini arttıran en önemli etkendir.
Yüzerken, 1 saat içinde 400 ile 700 arasında kalori yakmak mümkündür. Kullandığınız yüzme stili bu kalori miktarını arttırıyor ya da azaltıyor. Örneğin, serbest stil ağırlıklı olarak basen bölgesini, sırt üstü yüzme bel bölgesini, kurbağalama ise kolları ve vücudun üst kısmını daha çok çalıştırıyor.
Yüzme Öncesinde Mutlaka Isının
Yüzme öncesinde ısınmanın en büyük önemi, kişinin performansını arttırması ve kişiyi fiziksel, zihinsel açıdan spora hazırlanmasını sağlamasıdır. Isınma sonrasında sporcunun vücudunda, kas ile vücut ısısında artış olur, kan damarları genişler ve hormonal değişimler yaşanır.
İnsanların sudan korkmasına ve sosyal yaşamını sınırlandırmasına neden olan hidrofobi, kesinlikle tedavi edilmesi gerekli olan bir hastalıktır. Hidrofobi etrafımızda yaygın olarak yüzme korkusu olarak bilinse de sadece bununla sınırlı değildir.
Suda boğulma, yaz aylarında özellikle deniz kıyısındaki ya da havuz bulunan yerleşim yerlerinde en sık görülen acil durumlar arasında yer alır. Sadece yüzme bilmeyenler değil, vücut krampları ve aşırı dalga gibi etkenler nedeniyle yüzme bilen insanlar da boğulma tehlikesi yaşayabilirler.
Herkes yüzme öğrenebilir , yüzme sonradan öğrenilen ve unutulmayan bir aktivitedir. Yüzme eğitimi , bisiklet sürmeyi öğrenme , araba sürmeyi öğrenme vb. aktiviteler gibidir.
"Bu yaştan sonra yüzme öğrenebilir miyim? Su üzerinde kalmayı, teknik ve doğru bir şekilde stil yüzmeyi, hatta master gruplarında performans yüzücüsü olmayı bile başarabilirsiniz. Mutlaka bir profesyonelden destek almalı ve ilk büyük adımı atmalısınız.
Havuzda batmamak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bunların arasında yüzme bilgisi edinmek, yüzme ekipmanlarını kullanmak, havuzun derinliğini kontrol etmek, havuzun kenarında durmak ve yanınızda bir arkadaşınızın olması gibi önemli adımlar yer alır. Bu önlemler, havuzda güvenliği sağlamak için oldukça etkilidir.
Serbest yüzme tekniği, ilk öğrenilen ve en kolay olan tekniktir. Bu teknik diğer tekniklerle kıyaslandığında çok daha kısa zaman içinde öğrenilir. Yüzme sporu eğitimi alan bir kişi, diğer teknikleri öğrenmeden önce ilk olarak serbest yüzme tekniği eğitimi ile başlar.
En güzeli; ayak parmak uçlarınızı gevşek bırakarak mümkün olduğu kadar topuklarınızı kendinize doğru çekmelisiniz.Sanki arabanın gazına basıyormuş gibi ayak bileğinizi uzatmanız yeterli olacaktır. Bacaklar tam paralel olacak diye bir kaide yok, parmak uçları birbirine yakın, topuklar biraz ayrı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri