K: K, overclock yapmaya izin veren masaüstü işlemcisini ifade eder. F: Eğer işlemcide entegre grafik kartı bulunmuyorsa, F ile ifade edilmektedir. Eğer böyle bir işlemci alıyorsanız, ek olarak ekran kartına da sahip olmanız gerekir. G: Dahili grafik kartı varsa, işlemci G son ekini de alır.
APU işlemcilerde G ibaresi bulunuyor. Yani grafik işlemci barındırıyor ve harici ekran kartı almak mecbur değil. Genel olarak günlük kullanım için rahatlıkla yeterli, bazı oyunlarda da orta-düşük ayarlarda iyi iş çıkarıyorlar.
“F” = Genellikle Intel işlemcilerde bulunan tümleşik / onboard grafiklere sahip olmadığını ve bu nedenle ayrı bir harici grafik kartı gerektirdiğini belirtir. Bazı modeller KF ile işaretlenmiştir; bu hem çarpan kilidinin açık olduğu hem de tümleşik / onboard grafik kartının (iGPU) olmadığı anlamına gelir.
Intel işlemci ailelerinde genellikle işlemcilerin ilk rakamları o işlemci ailesinin neslini temsil eder. Örneğin; Intel i5 – 4710 işlemci dördüncü nesil i5 işlemcisidir, Intel i7 – 5200 işlemci beşinci nesil i7 işlemcisidir. Bu rakamı takip eden rakamlar o modelin diğer versiyonlarını ifade ediyor.
Intel normalde P isimlendirmesini grafik birimi olmayan masa üstü işlemciler için kullanmış sonrasında F olarak devam etmişti. Mobil tarafta ise P isimlendirmesi ultra hafif dizüstü bilgisayarları temsil edecek ve 28W TDP temel değerine sahip olacak. Zorlandığı zaman ise 64W seviyesine çıkıyor.
İlgili 40 soru bulundu
T harfi o işlemcinin T harfi olmayana göre daha az güç tükettiğini belirten bir harftir. H harfi mobil işlemcilere verilen takılar. G harfi APU yani işlemci içindeki grafik birimi daha güçlü modellere verilen isimlendirme.
Intel'in 13. Nesil mobil işlemcileri en üst düzey performans isteyenler HX serisini, yüksek performans isteyenler için H serisini, ince tasarımlarda performans için P serisini ve ultrabook/ofis ağırlıklı işler için U serisini barındıracak.
Eğer daha uygun fiyatlı ve çok çekirdekli işlem gücüne ihtiyaç duyuyorsanız AMD işlemciler tercih edilebilir. Tek çekirdek performansı, enerji verimliliği ve geniş uygulama desteği önemliyse Intel işlemciler daha uygun olabilir.
M harfi Mobil işlemciler yani notebooklarda kullanılır. Q harfi görüyorsan o işlemci Quad Core yani 4 çekirdeklidir. U harfi varsa o işlemci Ultrabook işlemcisidir.
Sonunda K ibaresi olan işlemciler hız aşırtmaya açık işlemci olduğunu gösterir. Z serisi bir anakartla birlikte kullanılarak hız aşırtma yapılabilir. F ibaresi ise içerisinde grafik birimi olmayan işlemcilerdir, yani harici ekran kartı kullanmak zorundasınız.
Intel Core i7 12700F işlemciler, yeni nesil harici grafik kartları ve depolama cihazlarını destekler. Bu cihazlar, PCIe 5.0 ile artan iş hacminden ve DDR5 belleğin daha yüksek hızından ve bant genişliğinden faydalanır.
İkisinin de kilidi açıktır. K harfi kilidi açık anlamına gelir. F harfi ise dahili GPU yok demektir.
Hayır, U serisi işlemciler yüksek performans vermez, bu yüzden ihtiyacınız yüksek performans ise U serisi önermiyoruz. U ibaresinin anlamı = Ultra Enerji Tasarrufu'dur. Bu işlemciler performanstan ziyade pil tüketimine önem verirler. Eğer performans ihtiyacınız var ise HQ serisi işlemcilere yönelmeniz gerekiyor.
Sonunda K ibaresi olan işlemciler ise hız aşırtmaya (overclock) açık işlemci olduğunu gösterir.
İşlemci nesli, oyun performansını etkileyen bir dizi faktörden sadece biridir. Yeni bir işlemci nesli genellikle daha gelişmiş teknolojiler ve daha iyi performans anlamına gelir, ancak bu her zaman daha iyi oyun performansı anlamına gelmez.
Telefon işlemci sıralaması, Aralık 2020 itibariyle, en iyi mobil işlemci, iOs 14 serisine güç veren Apple A12 Bionic'tir. En iyi ikinci işlemci Snapdragon 888, ardından Samsung Exynos 2100, A13 Bionic ve Kirin 9000 işlemcisidir.
İyi bir oyun deneyimi için güçlü bir işlemci gereklidir. Oyuncular genellikle Intel Core i5 veya i7, AMD Ryzen 5 veya 7 işlemcilerini tercih eder. İşlemciler oyun dışındaki genel kullanımda da oldukça önemli bir yere sahiptir.
Yüksek performans gerektiren uygulamalar ve oyunlar için Intel işlemcileri, daha iyi bir seçenek olabilir. Intel işlemcileri, yüksek performans, enerji verimliliği ve teknolojik özellikleriyle öne çıkar. Ayrıca, daha yaygın kullanıldığı için, daha fazla uyumluluk ve destek sunar.
İşlemcilerin ayrıca kaç çekirdekli olduğuna göre yaptığı işlemlerin hızı, dolayısıyla bilgisayarın performansı da etkilenmektedir. Üst düzey bir bilgisayar arayanlar için 16 çekirdeğe varan işlemciler ön plana çıkarken, 2 ya da 4 çekirdekli işlemciler ise gündelik kullanımda fazlasıyla yeterli olmaktadır.
İşlemcinin temelde iki çeşidi bulunmaktadır. Slot işlemciler eski tip iken soket işlemciler modern işlemci çeşidi olarak bilinmektedir.
Öyle ki 10. nesil ile yaratılan yeni mimari, önceki nesillere göre yüzde 18'e varan bir performans artışı sunuyor. Böylece uygulamalardan oyunlara kadar güçlü bir sistem isteyen tüm işlemlerde, en iyi verim 10. nesil ile sağlanabiliyor. İşlemcide nesil farkı, belirtilen başlıca nedenlerden dolayı önemlidir.
İşlemci hızı: i7,i5'e göre daha yüksek bir saat hızına sahiptir. Bu, i7'nin daha hızlı çalışmasına ve daha yüksek performans sağlamasına olanak tanır. Çekirdek sayısı: i7, i5 'e göre daha fazla çekirdeğe sahiptir. Bu, i7'nin daha fazla çoklu görev yapabilmesine ve daha yüksek performans sağlamasına olanak tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri