Bu motora intercooler takviyesi yapıldığında güç 110hp civarına çıkar ve bu %22 civarında, ciddi bir artıştır.
- Intercooler'ı büyütürsen boost falan artmaz. - Turbonun kapasitesine göre IC seçmen gerekir. - Büyük IC faydalıdır, ne kadar soğuk hava o kadar performans.
Intercooler Ne İşe Yarar? Ara soğutucu adıyla da bilinen intercooler sistemi yalnızca süperşarj ve turboşarj destekli motorlarda kullanılıyor. Yüksek beslemeli bu tip motor çeşitlerinde motora gönderilen basınçlı hava miktarı artırılarak daha yüksek performans elde ediliyor.
Hava soğukken moleküller arası boşluk daha azdır yani birim hacimdeki molekül miktarı fazladır (Bkz.özkütle).Silindire verilen hava soğuk olduğunda silindirin içine daha fazla hava (oksijen) sığabilir ve bu şekilde volümetrik verim artırılarak daha fazla güç elde edilir.
Performans olarak şöyle, güç artışı sağlamıyor fakat yüksek devirli sürüşlerde yaşanan ısınma sonucu oluşan performans kayıplarının önüne geçiyor. Yanma odasına daha soğuk hava girdiği için tam performans alabiliyorsunuz.
İlgili 35 soru bulundu
Hava emiş yolları özellikle intercoolerda yağ toplanabilir. Motor güçten düşmüştür. Kontrolsüz biçimde aşırı hızlanmalar olur ve buna intercoolerda toplanan yağ sebebiyet verir.
Intercooler, motorun verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Özellikle yüksek performanslı motorlarda kullanımı önemlidir. Intercooler'ın kullanımı, daha yüksek güç üretimine, daha düşük yakıt tüketimine ve daha uzun motor ömrüne olanak tanır.
Yaz sıcağında aleni belli eder güçten düştüğünü. Cooler ihtiyaçtan çok büyük seçilirse basıncıyla bağlantılı olarak lag yapar hatta düşük basınçla kullanılıp tam dolmayan coolerlar tam soğutma yapamaz o zaman küçük cooler daha çok iş görür.
Turbo, egzoz gazı ile çalışan bir süperşarj olarak tanımlanabilir. Gücünü süperşarj gibi kayışlardan ve dişlilerden değil, egzoz gazının basıncından alır.
Bilgiler için teşekkürler. intercoolerı en iyi perkloretilen temizler herhangibir kuru temizlemeciden alabilirsin. Arkadaşların dediği gibi önce sensörleri çıkar sonra temizlik yap.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Intercooler, genellikle turboşarj ve süperşarj destekli motoru olan araçlarda yer alır. Turbodan gelen basınçlı havanın sıcaklığı yüksektir. Bu sebeple soğutulması gerekir, ara soğutucuysa motora gitmeden ısınan havayı farklı yollarla soğutur.
Intercooler, Türkçede “ara soğutucu” anlamına gelen bir sözcüktür. Araçlardaki motoru soğutmaya yarayan bu sistem; motorun çalışmasından dolayı oluşan ısıyı dengelemek için kullanılır. Intercooler adı verilen bu ara soğutucular, turbo sistemi bulunan motorlarda kullanılan bir cihazdır.
Otomobil, Kamyon, Çekici, Otobüs ve Traktörlerde motor suyu soğutma radyatörünün önünde yer alan “Hava Soğutma” radyatörüdür. Alüminyum Intercooler'ların turbo destekli motorlarda kullanımına 1970'li yılların ortalarından itibaren başlanmıştır.
Soğutucunun dış tarafında yağ varsa, alkali su ile de yıkanabilir. Bu yöntem yağı ovarak emdirip temizleyene kadar bir fırçayla temizlemektir.
Ayrıca turbo ve supercharger kullanılıyorsa mutlaka intercooler da kullanmalıdır, bu turbo ve superchargerların temel işlevi basıncı artırmalarıdır ancak havanın sıcaklığı da bu işlemin ardından oldukça artar. Bu sıcaklık düşürülmezse volumetric(hacimsel) verimlilik çok ciddi bir biçimde düşer.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbo ünitesinden yayılan havanın sıcaklığı hemen hemen 160 derecedir. Intercooler'ın içinden geçen sıcak hava soğutulur ve bunun sonucu yoğunluğu artar. Bu sayede silindirlere daha çok hava iletilmiş olur. Böylelikle aracın turbo basıncının da artması sağlanır.
Turbo yada atmosferik fark etmez, bütün araçlarda olması gereken bir parça.
Sıkıştırılan hava ısınır turbo sistemi hareketli parçaları yağ ile sürekli yağlanır ısıylada karşılaşınca yağ buharı meydana gelir sistem basınçlı bir sistem olduğundan zaman içerisinde hortum ve rekorlarda terleme meydana gelir, önemli olan bu terlemelerin takip edilerek aşırı kaçak oluşumunu gözlemlemektir.
Turbo hava kaçağı nasıl anlaşılır? Turbo arızasının Belirtileri Yakıt tüketiminin artması Rampalarda performans düşüşü Turbodan ıslık sesi gelmesi. Aracın aynı devirde hissiyatının azalması Yağ dumanı Turbo göstergesindeki bar göstergesindeki düşüş Arıza ışığı yanması çiğ duman.
Turbodan intercooler kısmına giden kauçuktan imal edilen hortum zamanla çatlama ve yırtılma sebebiyle arıza durumu oluşturur. Motorun çekiş gücünün hissedilir derecede düşmesiyle arıza anlaşılır. Basit ve maliyeti oldukça düşük olan hortum değiştiğinde arıza giderilmiş olur.
TT Serisinin sahip olduğu 3. kademe yeni nesil turbo inter-cooler motorlar, elde ettiği yüksek güç performans›n yan› s›ra çevreye zarar veren egzoz gazlar›n› en aza indirgemektedir. TT Serisi'nde bulunan kaporta alt› susturucu motor ses seviyesini en aza indirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri