Bu bakımdan etkinlikleri çevre- sinde ortaya çıkan "ulûm (bilimler), fünûn (fenler), fünûn-1 nafia (faydalı fenler), fünûn-ı müberhene (kanıtlı fenler)" gibi yeni bilimsel yaklaşımlara adını veren kavram ve deyimler "Batılılaşma ile eş an- lamhdır.
Arapça kökenli nafia kelimesi, yararlı anlamına gelen nafi sözcüğünden türetilmiştir. Bir şehrin ya da bölgenin gelişmesinden sorumlu olan kişilere Nafia Nazırı denir.
Nafia Nazırlığı ya da Nafia Nezareti Osmanlı Devleti'nde Bayındırlık Bakanlığı'na verilen isimdir. II.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan nafia kelimesi nafi sözcüğünden türetilmiştir. Nafi, bir kişi ya da toplum için faydalı olan şey anlamına gelir.
Kubbealtı Lugatı (ﻧﺎﻓﻌﻪ) i. (Ar. nāfi' “faydalı”dan nāfi'a) Bir yeri bayındır duruma getirmek için yapılan işlerin bütünü, bayındırlık işleri.
İlgili 39 soru bulundu
1920 öncesi nafia nezareti, 1920 - 1934 arasında nafia vekaleti, 1934 sonrası bayındırlık bakanlığı adı ile faaliyet gösteren kurum. 02.05.1920 tarih ve 3 sayılı kanunla türkiye büyük millet meclisi tarafından kurulan on bir bakanlıktan biridir. ilk bakan yozgat milletvekili ismail fazıl paşa'dır.
Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır.
Nafiye isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Yok eden, ortadan kaldıran, süren.
Nafia isminin anlamı ise şu şekilde; Bayındırlık, bir yeri güzelleştirmek için yapılan çalışmaların tümü.
Kolordu, 3-4 tümen'den oluşan askeri birim. Kolordular birleşerek ordu'yu oluştururlar ve Korgeneral tarafından yönetilirler. Bünyesinde yaklaşık 40.000 asker barındırır.
Bu kapsamda oluşturulan kurumlardan birisi de Meclis-i Umûr-ı Nafia idi. 1838 yılında kurulan meclisin amacı; ülkenin ziraat, bayındırlık, sanayi, sanat ve fen alanlarında kalkınmasını sağlamaktı.
Eyâlet ve sancaklar, yol, köprü v.b. altyapıları kendileri yapar ve onarırlar idi. Bu işlerin merkezî bir konum alması ve plânlanması ise, Tanzimat sonrasında olmuştur. Bunun için 1845'de, Meclis-i Vâlâ'ya bağlı bir 'Nâfı'a Hazînesi' teşkil edilmiştir.
Kelime Anlamı: Lüzum kelimesi, bir şeyin gerekliliği veya ihtiyacı anlamında kullanılır. Bir şeyin yapılması veya kullanılması gerektiğini ifade eder. Kökeni: "Lüzum" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "لُزُوم" (luzum) kelimesi gereklilik veya ihtiyaç anlamına gelir.
Ne demek 'Nadya'? Umut ve/veya gelecekteki ışık demek. İtalya, İspanya Fransa, Rusya ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaygın bir isim… Slav dillerinden ve eski Yunancadan geliyor. Eski Yunancadaki 'elpis' (umut) sözcüğünün Slav dünyasına bire bir tercümesi...
Feyzanur adı, Feyza ve Nur isminin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Feyiz kelimesinden türetilen Feyza'nın ilk anlamı, bolluk ve berekettir. Allah'ın kullarına karşılık beklemeden ve sınırsız bahşettiği tüm lütuflar da Feyza ya da Feyiz olarak adlandırılır. Nur sözcüğü ise hem ışık hem de parlak anlamına gelir.
Türk Dil Kurumu'na göre Müesser isminin anlamı şöyle; Etkilenmiş, kendisine bir şey tesir etmiş olan.
Kurmay kelimesinin TDK sözlük anlamı da bu ifadelere çıkmaktadır. Kurmay Kime Denir? Kara, hava, deniz harp okullarından mezun olan, Türk Silahlı kuvvetlerinde yüksek lisans yapmış olan, karmaşık hareket planları konusunda uzman olan subay kişilerine kurmay denmektedir.
SIHHİ MÜESSESE NEDİR? Sıhhi müessese; gürültü, koku, zararlı atık ve benzeri etkileri ile çevresinde bulunanlara fiziksel, ruhsal ve sosyal yönlerden zarar vermeyen işyerleridir. Bu bakımdan, bu tür işletmelerin açılması, insanlardan ve insanların yaşadıkları yerlerden uzak olması şartına bağlı bulunmaz.
Arapça; isim, fiil ve harf (edat) olmak üzere üç sözcük türüne sâhip olup, en sık kullanılan edatlardan biri 'lâ' edatıdır. 'Lâ' edatı, 'lâ-i nâfiye', 'lâ-i âtıfe', 'lâ-i cevâbiyye', 'lâ-i nâhiye' ve 'lâ-i zâide' türlerine ayrılmakla birlikte 'lâ' edatı için temel ortak anlam 'nefy/olumsuzluk' anlamıdır.
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi. İbranice muadili alef harfidir. Ebced hesabındaki değeri 1'dir. Kamerî harflerdendir.
= Kellâ, olumsuzluk olan “hayır” anlamı taşır.
Naif kelimesi dilimize Fransızca'dan geçmiştir ve 'tecrübesi olmayan, acemi, toy' anlamlarını taşır. Nahif ise, 'hassas, kibar' anlamında kullanılır.
Naif değil, nahif. Dilimize Fransızcadan giren naif; deneyimsiz, acemi demektir. Nahif ise hassas, ince, kibar demektir.
Naif ve Nahif Kelimelerinin Anlamı Nedir? Nahif kelimesi gündelik yaşantıda çok sık kullanılan ve gündelik dile oldukça yerleşmiş bir sözcük olmakla birlikte TDK tarafından “ince, duygulu, hassas” ve “zayıf, cılız, çelimsiz” anlamlarıyla tanımlanmaktadır.
Normalde vekalet ilişkisi, vekilin veya vekalet verenin ölümü halinde kendiliğinden sona erer, vekaletname hükümsüz kalır. Ancak bunun aksini kararlaştırmak mümkündür. Noterde bunun belirtilmesi halinde, "vekalet verilen kişinin “ölümden sonra da” vekil olarak yetkilendirilmesine" şeklinde vekaletnamede belirtilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri