Akımla gerilim arasındaki faz farkı sıfırdır. Özindükleme bobininde düşen gerilimle akım arasındaki faz farkı açısı 90° dir. Gerilim akımdan 90° ileri fazdadır. Kondansatörde düşen gerilim ise akımdan 90° geridedir.
Akım,gerilim sonucunda iletken üzerinden elektrik yüklerinin(elektronların)hareketi olarak tanımlanabilir.Akım pozitif(+) yönden negatif(-) yöne doğru hareket eder.Devrelerde asıl işi yapan akımdır,gerilim ise akımın akmasını sağlar. Elektrik akımının birimi Amper(A)dir ve denklemlerde I harfi ile temsil edilir.
Faz açısı olarak bir değer belirttiğinden, faz farkı da yine açı olarak ifade edilir. Elektrikte faz farkını, gerilimin fazıyla akımın fazı arasındaki fark olarak ifade ediyoruz.
Kapasitif Devrelerde Faz Farkı
Çıkan sonuç, kapasitif yüklerde akımın gerilime göre fazca daha ilerde olduğunu, gerilimin akımı takip ettiğini, en yalın anlatımıyla ise kapasitif yüklerde faz farkının negatif olduğunu gösterir.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
İlgili 15 soru bulundu
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
Yani gerilim yükseldikçe akacak olan akım şiddeti o kadar artacaktır.
Bu devreler için akım ve gerilim arasında faz farkı bulunmaz yani ϕ=0'dır. Dolayısıyla direnç üzerine düşen gerilimle kaynak gerilimi arasında da faz farkı bulunmaz. Şekil 1.9'da endüktif bir devre modeli görülmektedir. Bu devreler için akım ile gerilim arasında belirli bir faz farkı bulunur ve gerilim akımdan öndedir.
Akım ve gerilim arasındaki faz farkı fazmetre ile ölçülür.
Faz-Nötr ya da faz-toprak arasında gerçekleşir. Eğer üç tane sinüzoidal dalga kendileri arasında 120 derece faz farkıyla üretilirse buna üç fazlı gerilim ya da akım denir.
Elektrik tehlikelidir lütfen uygulama yapmayalım. Koruyucu ekipman olmadan kesinlikle müdahale etmeyelim. Faz nötr arası gerilim farkı 220 volt dur.
îngilterenin faz arası standart gerilimleri 66, 110,132,150,220,275,330,380 kv. dlr. Fakat bunların hepsi kullanılmaz.
Faz, ana besleme hattı görevi görürken nötr, devrenin tamamlanması için bir dönüş yolu özelliğini taşır. Faz, elektriğin yüklü olduğu canlı tarafken; nötr, elektriğin dönüş yaptığı yüksüz taraftır. Faz, yüksek potansiyele sahiptir ve nötr, adından da anlaşılacağı üzere sıfır potansiyellidir.
Volt, elektrikte kullanılan potansiyel farkı (gerilim) birimi. Elektromotor kuvvet birimi de volttur. Bir ohm'luk bir direnç üzerinden, bir amper'lik elektrik akımı geçmesi halinde direncin iki ucu arasındaki gerilim bir volttur. Volt (V), elektrik potansiyel farkı veya elektrik gerilim birimi olarak kullanılır.
Amper (sembolü A), elektrikte akım şiddeti birimidir. Birim zamanda geçen elektrik yükü miktarına elektrik akımının şiddeti denir. Bir iletkenin belli bir kesitinden saniyede bir Coulomb elektrik yükü geçerse, akım şiddeti 1 A olur.
Doğru akım DC zamanla büyüklüğünü ve yönünü değiştirmezken alternatif akım AC zamanla yönünü ve büyüklüğünü değiştirir ve belli bir frekansa sahiptir. Aynı seviyelerdeki AC gerilim, DC gerilimden daha tehlikelidir. Düşük frekanslı AC akım ve gerilim ise yüksek frekenslı AC akım ve gerilimden daha tehlikelidir.
Faz farkı 90o (pozitif veya negatif)olduğunda ise empedans (indüktif(+90o) veya kapasitif(-90o)) yani sadece reaktans olur.Empedans “Z” ile gösterilir ve birimi ohm'dur(Ω). İdeal direnç sadece rezistans(direnç) içerir, reaktans içermez. İdeal bobin(inductor) ve ideal kapasitör(capacitor) sadece reaktans içerir.
Osiloskop ile Faz Farkının Ölçülmesi;
Direnç üzerindeki akım ve gerilim aynı fazda oldugundan direnç üzerindeki gerilimi direnç değerine böldüğümüzde akımın dalga şeklini ve akıma ilişkin faz bilgisini elde etmiş oluruz.
Faz: Kahverengi. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Herhangi bir kesit üzerinden bir saniye içerisinde bir Coulomb'luk yük geçmesi bir Amper'lik akıma tekabül eder. Ampermetre adı verilen bir aletle ölçülmektedir. Ohm Kanunu'na uyan maddeler üzerinden geçen akım bu maddenin direnci ile ters orantılı, akımı oluşturan gerilim ile doğru orantılıdır.
Ohm yasası, bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki iletken üzerinden geçen akım, potansiyel farkla (örn. voltaj veya gerilim düşümü) doğru; iki nokta arasındaki dirençle ters orantılıdır.
Frekans arttıkça formülden de görüldüğü üzere akımın geçtiği alan azalacaktır.
Ohm birimi, elektrik mühendisliği, elektronik, fizik ve diğer alanlarda sıkça kullanılır. Bir iletkenin iki ucu arasına 1 voltluk bir gerilim uygulandığında, bu iletkenden 1 amperlik akım geçerse bu iletkenin direnci 1 ohmdur.
Frekans kaymaları, regülatörün çalışma geriliminin değişmesine yol açar.
Akım şiddeti artarsa güç artar, akım şiddeti azalırsa güç azalır. Akım şiddeti güç ile doğru orantılıdır. Alıcının gücü; akım şiddeti ve gerilimle doğru orantılı olduğundan çekilen güç; akım şiddeti ile gerilimin çarpımı biçiminde söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri