İntercoolerin içini tiner ile temizlediğinizde içeride tiner kalmamasına çok dikkat edeceksiniz.Tiner kuruduktan sonra buharı içeride kalıyor.Daha sonra su ile defalarca yıkayacak ve bir kaç saatliğine güneşe kurumaya bırakacaksınız..
İntercooler hortumlarında yağlanma var.
Intercooler delik olursa ne olur diye merak ediyorsanız, sızma yapan bir hortum motorun zengin karışımla çalışmasına neden oluyor. Bu da motorun zayıf çalışması ve egzozdan siyah dumanların çıkması anlamına geliyor.
Turboların hepsi bir miktar emme tarafına yağ basar bu doğaldır. bunun fazla olduğunun kararını deneyimli tekniker verir. Turbo şarj sisteminde yağ kaçağı var ise hava kaçağıda vardır. kaçak yapan kısımdan yağlı hava dışarı kaçar. bu yerlerin onarılması gerekir.
İlgili 20 soru bulundu
Araçlarda en sık karşılaşılan problemlerden biri motor suyuna yağ karışmasıdır. Gerek benzinli gerek dizel arabalarda sık karşılaşılan bu problem, çeşitli nedenlerle baş gösterebilir. Genelde motor soğutma suyu kabında ya da radyatörde tahin kıvamında bir tortunun görülmesi, motor suyuna yağ karışmasının göstergesidir.
Ayrıca turbo ve supercharger kullanılıyorsa mutlaka intercooler da kullanmalıdır, bu turbo ve superchargerların temel işlevi basıncı artırmalarıdır ancak havanın sıcaklığı da bu işlemin ardından oldukça artar. Bu sıcaklık düşürülmezse volumetric(hacimsel) verimlilik çok ciddi bir biçimde düşer.
Genel olarak, her yıl veya motor revizyonu, kaynak su haznesi, soğutucunun içinde temizlenmeli ve kontrol edilmelidir.
Intercooler (Arasoğutucu), turbo şarjlı motorlarda turbonun sıkıştırması sonucu ısınan havanın soğutulması için kullanılan ek soğutucudur. Turbonun basıncını yükselttiği hava radyatöre benzeyen peteklerin içerisinden geçirilerek tekrar soğutulduktan sonra motora gönderilir.
Intercooler, motorun verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Özellikle yüksek performanslı motorlarda kullanımı önemlidir. Intercooler'ın kullanımı, daha yüksek güç üretimine, daha düşük yakıt tüketimine ve daha uzun motor ömrüne olanak tanır.
Otomobil, Kamyon, Çekici, Otobüs ve Traktörlerde motor suyu soğutma radyatörünün önünde yer alan “Hava Soğutma” radyatörüdür. Alüminyum Intercooler'ların turbo destekli motorlarda kullanımına 1970'li yılların ortalarından itibaren başlanmıştır.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür.
Turbo fırın temizliğine başlamadan önce turbo fırın ne ile temizlenir sorusuna cevap vermelisiniz. Fırın temizliği sırasında fırın temizliğine uygun bulaşık deterjanı ya da benzeri kimyasallar kullanabileceğiniz gibi sirke, karbonat ve limon gibi doğal malzemeleri de kullanabilirsiniz.
Turbo yada atmosferik fark etmez, bütün araçlarda olması gereken bir parça.
Intercooler, genellikle turboşarj ve süperşarj destekli motoru olan araçlarda yer alır. Turbodan gelen basınçlı havanın sıcaklığı yüksektir. Bu sebeple soğutulması gerekir, ara soğutucuysa motora gitmeden ısınan havayı farklı yollarla soğutur.
Turbodan intercooler kısmına giden kauçuktan imal edilen hortum zamanla çatlama ve yırtılma sebebiyle arıza durumu oluşturur. Motorun çekiş gücünün hissedilir derecede düşmesiyle arıza anlaşılır. Basit ve maliyeti oldukça düşük olan hortum değiştiğinde arıza giderilmiş olur.
Aftercooler'lar gazlı tip kurutucu öncesinde kullanıldığında; soğutma çevrimi için harcanan enerjiyi önemli ölçüde azaltmakta ve yaz aylarında yüksek sıcaklıktan kaynaklanan kapasite kayıplarını engellemektedir.
Turbo tamiri, turbo şarj sisteminin çalışma prensiplerine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılabilir. Ancak, genel olarak, turbo tamiri 100.000 kilometre ile 150.000 kilometre arasında yapılması önerilir. Bu süreçte, turbo şarj sisteminin performansını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
Turbo radyatörün görevi, giren gazın sıcaklığını azaltmak ve böylece yanma için gereken havayı yoğunlaştırmaktır. Turbo radyatör, giren gazın sıcaklığını 130° C'den 60° C'ye kadar indirir, turbonun olumsuz etkilerini ortadan kaldırır ve gücü yaklaşık %20 oranında arttırır.
Intercooler Ünitesi (Ara Soğutucu)
Turbo ünitesinden yayılan havanın sıcaklığı hemen hemen 160 derecedir. Intercooler'ın içinden geçen sıcak hava soğutulur ve bunun sonucu yoğunluğu artar. Bu sayede silindirlere daha çok hava iletilmiş olur. Böylelikle aracın turbo basıncının da artması sağlanır.
Performans olarak şöyle, güç artışı sağlamıyor fakat yüksek devirli sürüşlerde yaşanan ısınma sonucu oluşan performans kayıplarının önüne geçiyor. Yanma odasına daha soğuk hava girdiği için tam performans alabiliyorsunuz.
Rotor dönmeye başlayınca bu pervane de dönmeye başlar. Böylece ortamdaki hava hızla dönen pervane tarafından emilir ve sıkıştırılarak basıncı yükseltilir. Turbonun emme tarafına ortam sıcaklığında giren hava sıkıştırmanın da etkisiyle iyice ısınır ve sıcaklığı 200°C' ye kadar ulaşır.
Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir. Bu pas, radyatörlerin, boruların ve lehimli bağlantıların içinden gelir. Bu nedenle, sistem ne kadar eski olursa, bir miktar siyah su birikmesi olasılığı o kadar yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri