Yakın tarihimizin en büyük buluşlarından biri olan İnternet sayesinde hızlı ve mesafe tanımaksızın insanlarla iletişim kurabilmemize olanak sağlayan mobil uygulama, iletişim kurarken karşılaştığımız problemlere karşı büyük bir çözüm getiriyor.
İnterneti icat eden Tim Berners Lee ve Vinton Cerf'dir. İki büyük mucit internetin icadı kısa sürede tüm dünyaya yayılmayı başarmıştır.
İlk internetin temelleri 1950'li yıllarda Amerika'da atılmaya başlandı. Daha sonra 60'lı ve 70'li yıllarda internet hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Günümüzde ki halini alması 1989 yılında son buldu. İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir.
1980'lerin sonunda İngiltere'den Tim Berners-Lee, World Wide Web üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde zengileştirilmiş text dokümanlarını çalışan bir ağ sistemine entegre etme konusunda ilerleme kaydetti. Bu gelişme modern internetin doğuşuna işaret etmekteydi. 1990'da ARPANET, 1995'te NSFNET miadını doldurdu.
Çünkü interneti kim kontrol ediyor sorusunun yanıtı, açık bir biçimde ABD olarak veriliyor. Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var.
İlgili 34 soru bulundu
Kısa cevap internetin sahibi yoktur. Çünkü internet elle tutulamayan ve bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla çalışan bir mantığa sahiptir. Bir bilgisayar internete erişiyorsa artık o da internetin bir parçasıdır. Yani internet bilgisayarların birbirleriyle bağlanmasından sonra doğan bir adıdır.
İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) kâr amacı gütmeyen, özel bir kuruluştur ve internetin yönetici birimidir. ICANN, Alan Adı Sistemi'nin (DNS) teknik yönetiminden ve internetteki ad ve adreslerin çalışma şeklini belirleyen politikalardan sorumludur.
Sıralamada yüzde 61,5 ile Turkcell ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada yüzde 58,4 ile Turksat Kablo, dördüncü sırada yüzde 50,1 ile Vodafone ve son sırada yüzde 48,6 ile Türk Telekom yer alıyor. Söz konusu sonuçlara göre Türkiye daha önceye göre 1 sıra düştü ve internet hızında 106. sırada yer aldı.
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur.
Belirli bir eğitim veren kurumların tarihi çok eskiye dayansa da modern anlamdaki okulun mucidi Amerikalı Horace Mann olarak kabul edilmektedir.
World Wide Web, 1989 yılında CERN'de çalışan İngiliz bilim adamı Tim Berners-Lee tarafından icat edildi. World Wide Web'in amacı, bilim adamları arasında otomatik bilgi paylaşımını kolaylaştırmaktı. Şu an ise, bilginin web sayfaları aracılığıyla yayılmasına adanmış bir projedir.
İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı.
1969'da çeşitli bilgisayar ve askeri araştırma projelerini desteklemek için Savunma Bakanlığı ARPANET adında paket anahtarlamalı bir ağ tasarlamaya başladı. Bu ağ, ABD'deki üniversite ve araştırma kuruluşlarının değişik tipteki bilgisayarlarını da içererek büyüdü.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
İnternet'in Günlük Hayata Girişi
Word Wide Web Protokolü 1991 yılında geliştirilse de internet ağının evlerde kullanımı 1998 yılına kadar uzanmaktadır. Şu anda dünya çapında yaklaşık olarak 2 milyardan fazla insan günlük pek çok işini dijital ortamdan yürütmektedir.
İnternet sonsuz şekilde büyümeye açık, geniş alanlı bir şebeke sistemi olup, haberleşme potansiyeli sağlayan bilgi ve iletişim teknolojisi hatları için kullanılan bir şemsiye terimdir. İnternetin sınırı yoktur ve etkisi ulusal sınırları aşmaktadır (Acun, 2000:6; Tanılır, 2003:3).
İnternet bugüne kadar üretilen ve önümüzdeki günlerde üretilecek olan bilgilerin dolaşım sistemidir. İnterneti bir topluluk, bir kitaplık, dev bir bilgisayar şebekesi, hayatı kolaylaştıran ve demok-rasi platformu olan unsur olarak görmek mümkün-dür.
Yakın tarihe kadar eve internet bağlatmak istediğinizde sabit bir telefon hattınızın olması gerekiyordu. Günümüzde sabit bir hatta gerek kalmadan internet bağlantısına sahip olabilirsiniz. Sabit hat olmadan kullanılan internete yalın internet adı verilir.
Speedtest'in yayınladığı rapor ise bu merakı gideriyor. Speedtest, Türkiye'de en hızlı mobil internet ve sabit internet sağlayıcılarının hangileri olduğunu açıkladı. 2022'nin ikinci çeyreği için yayımlanan rapora göre TurkNet sabit internetin, Turkcell ise mobil internetin lideri oldu.
Finlandiya devleti tarafından belirlenen yasayla, internetin 'temel insan hakkı' olduğu 1 Temmuz 2010'da yürürlüğe giren yasaya kabul edilmiş ve telekomünikasyon firmalarının her vatandaşa ücretsiz internet hizmeti vermekle yükümlü olduğuna karar verilmişti.
Ookla Speedtest'e göre Türkiye mobil internet hızında 141 ülke arasında 66'ıncı, sabit internet hızında ise 178 ülke arasında 106'ıncı sırada yer alıyor. Mobilde Katar, sabit internet hızında ise Singapur birinci.
Sör Timothy John Berners-Lee (d. 8 Haziran 1955, Londra), İngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü. Daha çok World Wide Web'in mucidi olarak tanınmaktadır.
Dünyada internet kullanımı yüzde 56'ya ulaştı
Veriler internet kullanım miktarının yükseldiğini gösterirken, Mart 2019 verilerine göre Çin, 829 milyon internet kullanıcısı ile zirvede yer alırken, 560 milyon kullanıcı sayısı ile Hindistan ve 292 milyon kullanıcısı sayısı ile ABD, listede Çin'i takip ediyor.
Eğer internet diye bir şey olmasaydı...
- Google, Twitter, Facebook, e-bay gibi şirketlerin hiçbiri olmayacaktı; doğal olarak bu şirketlerde çalışan önemli bir iş gücü işsiz kalacaktı. - İnternetle bağlantılı her meslek, aynı zamanda ortalama 2 farklı mesleği de doğrudan etkiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri