İnternet etiği ise, internet üzerinde iletişimde bulunurken doğru ve ahlaki olan davranışlar ile yanlış ve ahlaki olmayan davranışları belirleyen kurallar bütünüdür. Çevrimiçi ortamlarda diğer insanların hak ve hukukuna saygılı olmak noktasında nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağının bilgisidir.
Bilişim etiği kavramı bilgisayar dünyası içindeki insanların davranışlarını inceleyen felsefe dalıdır. Bilişim etiği alanında Luciano Floridi ve Michael Davis önemli isimlerdir. Bilişim etiği konusunda hackerlık, dosya paylaşımı, internetin demokratik olup olmaması, lisanslar sıklıkla tartışılan konulardır.
Bilişim Etiğine 5 Örnek:
İnterneti bilinçli kullanmak. İnsanların hiçbir şeyine karışmamak. Kimsenin özel bilgisayarına ya da elektronik eşyasını karıştırmamak. İnternette hırsızlık, dolandırıcılık yapmamak.
1- Bilgisayar başka insanlara zarar vermek için kullanılamaz. 2- Başka insanların bilgisayar çalışmaları karıştırılamaz. 3- Bilgisayar ortamında başka insanların dosyaları karıştırılamaz . 4- Bilgisayar hırsızlık yapmak için kullanılamaz.
İlgili 33 soru bulundu
Bilişim teknolojilerinin ve Internet'in kullanımı sırasında uyulması gereken kuralları tanımlayan ilkelere bilişim etiği denir. Bu ilkelerin temel amacı, bilişim teknolojileri ve İnterneti kullanan birey- lerin yanlış bir davranış sergilemesine engel olarak onları güvence altına almaktır.
Bilişim etiği bilgisayar dünyasında insanların davranışlarını, eylemlerini inceleyen ve uyulması gereken kuralları tanımlayan felsefe dalıdır. Bilişim etiği, bilişim alanında uyulması gereken yazılı ve yazılı olmayan kuralları da kapsamaktadır.
İnternet ortamında kimseye zorbalık/taciz yapılmamalı, kötü söz söylenilmemeli ve istemeden kimseye art niyetli davranışlar sergilenmemelidir. İnternet ortamında uygun olmayan (yasadışı) içerikleri indirmekten, paylaşmaktan veya saklamaktan kaçınılmalıdır.
İnternet etiği, internet üzerinde iletişim kurulurken dikkat edilmesi gereken bazı kuralları kapsamaktadır. İnternet kullanımı esnasında yapılması doğru olan davranışları ve yapılması uygun olmayan davranışları ifade etmek için internet etiği kavramı kullanılmaktadır.
Bilişim etiği kavramı bilgisayar dünyası içindeki insanların davranışlarını inceleyen felsefe dalıdır. Bilişim etiği alanında Luciano Floridi ve Michael Davis önemli isimlerdir. Bilişim etiği konusunda hackerlık, dosya paylaşımı, internetin demokratik olup olmaması, lisanslar sıklıkla tartışılan konulardır.
Bilişim etiği bilgisayar dünyasında insanların davranışlarını, eylemlerini inceleyen ve uyulması gereken kuralları tanımlayan felsefe dalıdır. Bilişim etiği, bilişim alanında uyulması gereken yazılı ve yazılı olmayan kuralları da kapsamaktadır.
Dijital etik, teknolojiyi kötüye kullanmayarak başkalarına zarar vermemeyi sağlayan ve doğru davranışı teşvik eden kurallara denir. Günümüzde gerçek hayatta bireylere gösterdiğiniz nezaket ve görgü kuralları, ahlaki kurallar, saygı ve nezaketin internet ortamında gösterilmesini kapsar.
İnternet etiği, insanların başkalarının haklarına saygı göstermelerini ve gizlilik, fikri mülkiyet ve özel bilgilere uygun bir şekilde değer verilmesini sağlar. İnternet etiğine uygun davranışlar gerçekleştirmek için, kullanıcıların bazı temel ilkeleri benimsemesi önemlidir.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
1) Sosyal medyada bilginin işlenmesi kapsamında bilginin doğruluğunu ve güncelliğini kontrol etmeli ve bilgi kirliliğine yol açmamalıdır. 2) Sosyal medya kullanımlarında şiddet veya cinsel içerikli vb rahatsız edici gönderilerden kaçınmalıdır. 3) Paylaşımlarında toplum yararını gözetmelidir.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
Bir başka deyişle, kullanıcılara karşı teknik veya ilişkisel tarzda zarar verecek bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak yapılan paylaşımlar ve davranışlar siber zorbalık kapsamına girer. Elektronik ortamlarda yapılan zorbalık “elektronik zorbalık”, “sanal zorbalık” veya “siber zorbalık” olarak da adlandırılır.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.
İnternet etiği, gerçek hayatta insanlara gösterdiğiniz saygı ve nezaketin internet ortamında da gösterilmesidir. İnternet Etiği İle İlgili Örnek Bazı Davranışlar; İnterneti, insanlara zarar vermek için kullanmamalıyız. Başkalarının internette yaptığı çalışmalara engel olmamalıyız.
İletişim Etiği Nedir? İletişim etiği, kişiler arası ilişkilerde anlaşmazlıkların giderilmesi veya var olan problemlerin çözümünde insan davranışlarının ahlaki açıdan değerlendirilmesinin temel kıstası olarak tanımlanmaktadır.
Araştırma sonucunda bilişim etiği; uzman görüşlerine göre “Temel İlkeler”, “Giz- lilik ve Güvenlik”, “İletişim ve Sosyal Etki”, “Siber Zorbalık”, “Fikri Mülkiyet-Telif Hakları-Lisans-Patent”, “Bilişim Suçları” şeklinde altı boyut olarak belirlenmiştir.
Dijital etik; internet üzerinden yapılan tüm iletişim süreçlerinde ahlaki açıdan doğru davranışları belirleyen bir kavramdır. Dijital etik, teknolojiyi kötüye kullanmayarak başkalarına zarar vermemeyi sağlayan ve doğru davranışı teşvik eden kurallara denir.
Yapılan etik ihlaller şöyledir: Mahremiyet ihlalleri(Kişisel iletişim istismarı, Kişisel iletişime izinsiz giriş); Entelektüel Mülkiyet Hakkı İhlalleri(yazılı metinler, müzik dosyaları, sinema filmleri, bilgisayar oyunları);Siber Suçlar(Yetkisiz erişim ve Sabotaj, Dolandırıcılık, Yasadışı Yayınlar).
Bilişim Suçları ise bilgileri otomatik işleme tabi tutan veya verilerin nakline yarayan bir sistemde gayri kanuni, gayri ahlaki veya yetki dışı gerçekleştirilen her türlü davranış olarak tanımlanabilir. Ya da, bilgisayar ve iletişim teknolojileri kullanılarak işlenen suçlar şekliyle de tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri