Soğuk havada lastik hava basıncının düşmesi sonucu yuvarlanma direnci artıyor ve bu durum yakıt tüketimini olumsuz etkiliyor. Soğuk havada motor yağının kalınlaşması sonucu motor ve şanzıman sistemindeki hareketli parçalar arasında sürtünme meydana gelmesi, aracın fazladan yakıt yakmasına neden oluyor.
Araçların lastik sağlığının korunması ve optimum yakıt tüketiminin gerçekleşmesi için ideal lastik hava basıncı değeri vardır. Yüksek ya da düşük lastik basıncı da yakıt tüketimini olumsuz etkiler. Kış aylarında ise soğuyan hava, lastik basıncını düşürür. Lastik basıncının düşmesiyle birlikte yakıt tüketimi artar.
Kışın, araçların motor verimi açısından iyi olduğu bir dönem olsa da aslında kışın araçlar daha çok yakar. Aracın mekanik sisteminin içinde bulunan yağ akışkanlığı soğuk hava ile birlikte yavaşlar. Aracın yüksek sıcaklığa ulaşıp motorun ısınması zaman alacağından yakıt tüketimi de o oranda artacaktır.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
Motor bloğunun iyi durumda olması,motosikletin sağlıklı çalışıyor olması yakıt tüketimini etkilemektedir. Lastik,rulman,zincir gibi motosiklet parçalarının iyi durumda olması gereklidir. Sağlıklı çalışmayan motosiklet aksamları sürtünmeyi arttıracağından ötürü daha fazla yakıt tüketimini beraberinde getirir.
İlgili 40 soru bulundu
50 cc olan motorlar, 100 km'de ortalama 2 litre benzin yakarken, 100 cc olan motorlar 100 km'de yaklaşık 2,3 litre benzin yakar. 50cc motosiklet yakıt tüketimi açısından oldukça avantajlı olsa da elektrikli motosiklet yakıt tüketimi açısından çok daha avantajlıdır.
Bu konuda en önemli etkenlerin başında doğru motor yağı kullanımı geliyor. Fabrikanızın önerdiği doğru yağı kullanmanız yakıt tüketimini kayda değer oranda azaltacaktır. Pistonların daha rahat hareket etmesini sağlayan temiz yağ, motorun daha az enerjiye ihtiyaç duymasını sağlar.
Yaz aylarında araçlarda fazla yakıt tüketiminin çeşitli nedenlere bağlı olduğunu aktaran Karatay, ''Sıcak, klima, uygun yağ kullanımı ve lastikler yüzünden yaz aylarında yakıt maliyeti yaklaşık yüzde 10 yükseliyor. Bu nedenle sürücülerin araçlarına uygun yağ ve uygun lastik kullanması gerekiyor.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
Hava soğutmalı motor, motorun sıcak parçalarının soğutulması için direkt olarak hava sirkülasyonunu kullanan motorlara denir. Bu tip motorlarda hava akımı oluşturan bir pervane yani fan ile soğutma gerçekleştirilir.
Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor.
kışın motora giren oksijen miktarı yaza göre daha yüksek olur araç ecu da bu oksijen miktarına göre yakıtı çogaltır kışın aracın çok yakmasının yegane sebebi budur..... ÇÜNKÜ; Ekim ayı içinde, aldığımız LPG içindeki propan oranı %30'dan %50'ye çıkartılıyor.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Lastiklerin hava basınçlarının az olması durumunda yakıt tüketimi artar. Depoyu sürekli dolu tutmak, yakıtta tasarruf sağlar.
Daha yüksek bir viteste yavaş gitmek daha az yakıt tüketir. Her fırsatta vites arttırmak en iyisidir. Bununla birlikte aracınızı agresif kullanmak yumuşak kullanıma oranla yakıt tüketimini üçte bir oranında arttırır.
Otomobille yapılan 90 kms'den sonraki her 1 kms artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. Günümüzün modern otomobilleri 90 kms hızda, 100 km'de ortalama 6-7 lt yakıt tüketirken, bu hızı 130 kms üzerine çıkartmak yakıt tüketimini 10-11 lt seviyelerine kolayca yükseltebiliyor.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir. Bu nedenle uzun yolda 80-90 km hızla gitmekte fayda var.
35-40 km gidebilir.
1000 CC Motorun Maksimum Hızı Nedir? 1000 cc'lik bir motorun ideal hızının 230 km olduğundan bahsetmiştik. Fakat eğer bu motorla maksimum hıza çıkmak istiyorsanız 300 km/h civarına kadar çıkabilirsiniz. Eğer motosikleti kullanırken maksimum hıza çıkarsanız motoru yıpratma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
100 kilometrede 2 ila 4 litre yakıt tüketimi ile 50 cm3, cüzdanı rahatlatmak için kesinlikle iyi bir seçenek. 45 km/s azami hıza sahip 50cc scooter, şehirlerde kullanım için ideal araç türüdür. Dolu bir benzin deposu, sürüş tarzına bağlı olarak 400 kilometreye kadar yol alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri