1950 yıllarında Amerika'da temeli atılan internet, takip eden 1960 ile 1970 yıllarında geliştirilmiş ve şu an günümüz interneti halini alması 1989 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu sebeple internetin net icat tarihi 1989 yılı kabul edilmektedir.
İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı.
Word Wide Web Protokolü 1991 yılında geliştirilse de internet ağının evlerde kullanımı 1998 yılına kadar uzanmaktadır. Şu anda dünya çapında yaklaşık olarak 2 milyardan fazla insan günlük pek çok işini dijital ortamdan yürütmektedir.
Dünyadaki ilk internet bağlantısı, 29 Ekim 1969'da ABD'nin California eyaletindeki iki bilgisayar arasında kurulmuştu. Türkiye'deki ilk internet bağlantısı ise ODTÜ ile ABD arasında 12 Nisan 1993'te gerçekleştirildi.
ABD tarafından geliştirilen ve ARPANET (Advanced Research Projects Authority Net) adı verilen proje, ülke savunmasını birbirine bağlı bilgisayarlarla kurulacak iletişimle koordineli bir biçimde sağlamak amacıyla 1969 yılında geliştirilmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Artık onsuz bir hayat düşünülemeyen internet 30 yaşında. İnternetin en büyük şirketlerinden Google 1989'da icat edilen World Wide Web için özel bir doodle hazırladı. İnternet bundan tam 30 yıl önce İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de çalışan İngiliz yazılımcı Tim Berners Lee tarafından icat edildi.
İlk ortaya çıkan ARPANET, büyüyerek İnternet olmuştur. İnternet, pek çok farklı tasarıma sahip birbirinden bağımsız ağların varlığı fikrine dayanır. Paket anahtarlamalı ağ olan ARPANET ile başlayan süreç daha sonra paket uydu ağları, yer tabanlı paket radyo ağları ve diğer ağlar ile devam etmiştir.
1969 yılında Amerikan Savunma Bakanlığı bilgisayar bilimlerini ve çeşitli askeri araştırma projelerini desteklemek için ARPANET adında Paket Anahtarlamalı Ağ'ı oluşturmaya başlamış ve bu ağ, ABD'deki üniversite ve araştırma kuruluşlarının değişik tipteki bilgisayarlarını da içererek büyümüştür (1969-1977 arasındaki ...
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur.
1950 yıllarında Amerika'da temeli atılan internet, takip eden 1960 ile 1970 yıllarında geliştirilmiş ve şu an günümüz interneti halini alması 1989 yılında gerçekleştirilmiştir.
Mobil Web için sunulan ilk ticari erişim 1996 yılında Finlandiya'da oldu. Bu ağlar, Nokia Corporation 9000 Communicator, Sonera ve Radiolinja'dır. Web tabanlı hizmet olan ilk ticari lansman ise, Japonya'da 1999 yılında i-mode tarafından başlatıldı ve ismi NTT DoCoMo olarak kayıtlıydı.
Çeşitli mahkemeler ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından Türkiye'deki internet üzerinde tanımlanan politika ve kurallar işletiliyor ve bu alanda en yetkili kurum BTK olarak görünüyor.
Diğer ISS milenicom, gıbırnet, fixnet, comnet, speednet vb. gibi firmalar Türk Telekom altyapısını kullanır, Vodafone, TurkNet, Turkcell Superonline, kendi altyapısı olmadığı yerlerde duruma göre Türk Telekom veya Kablonet altyapısını kullanırlar kiralayıp çünkü bu altyapı devletindir.
12 Nisan 1993'te TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) iş birliği ile başlatılan TR-NET projesi kapsamında 64 Kbps kapasiteli bir kiralık hat kullanılarak ODTÜ ile ABD'deki Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNet) arasında ilk internet bağlantısı kuruldu.
Türkiye'de ilk İnternet kafe 1995 yılında İstanbul'da Cyber Cafe ismiyle açılmıştır. İnternet kafeler, dünyanın çeşitli bölgele- rinde olduğu gibi Türkiye'de de ülkenin en ücra köşelerine kadar yayılmıştır.
30 Eylül 1999'da da 802.11b kablosuz LAN standardı ticari ürünlerde kullanıma sunuldu. Bu tarih, bugün Wi-Fi olarak bilinen kablosuz ağların başlangıcı kabul edilir. Cisco da Wi-Fi'ın 20'nci yılında, bu teknolojinin evrimini ve yakın geleceğini özetleyen 20 kritik gelişmeyi derledi.
İnternet bugüne kadar üretilen ve önümüzdeki günlerde üretilecek olan bilgilerin dolaşım sistemidir.
Türk Telekom bu ağın hisselerinin bir kısmına sahiptir. Bir diğer önemli ağ MedNautilus Denizaltı Sistemi'dir. Bu ağ Akdeniz'in bütün noktalarına interneti dağıtır. Bu noktalar İstanbul, Atina (Yunanistan), Catania (İtalya), Chania (Yunanistan), Haifa (İsrail), Pentaskhinos (Kıbrıs) ve Tel Aviv (İsrail)'dir.
Çünkü interneti kim kontrol ediyor sorusunun yanıtı, açık bir biçimde ABD olarak veriliyor. Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var.
World Wide Web, 1989 yılında CERN'de çalışan İngiliz bilim adamı Tim Berners-Lee tarafından icat edildi. World Wide Web'in amacı, bilim adamları arasında otomatik bilgi paylaşımını kolaylaştırmaktı. Şu an ise, bilginin web sayfaları aracılığıyla yayılmasına adanmış bir projedir.
ARPANET için 1970 yılında geliştirildi. ARPANET, Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı bünyesine bağlı ARPA tarafından geliştirilen dünyanın ilk paket dağıtımı ağı ve evrensel İnternet'in öncüsüdür, yani ilk şebekelerden. 1976'da internet trafiği çoğunlukla e-posta yoluyla ilerliyordu.
İnternet kullanıcıların çoğu interneti bilgi edinmek için kullanıyor. Oranları ise %63. Google, Youtube ve Facebook dünya genelinde en çok ziyaret edilen siteler. Google'ın arama motoru pazar payı %91.4.
Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET'tir. İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.
Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET'tir. sahip olmamız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri