Bireysel başvurularda araç sahibinin nüfus cüzdanı ile araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi aranıyor. Kurumsal başvurularda ise kurum adına düzenlenmiş vekaletname ile yine araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi gerekiyor.
araç satılınca da yeni araca mevcut kartı tanımlarsınız. hgs çıkartmak için ruhsat sahibi olmaya gerek yok, PTT'den teyitli bilgi.
HGS ÜRÜNÜ ALMAK İÇİN İSTENEN EVRAKLAR NELERDİR? Bireysel başvurularda kimlik, ruhsat veya ruhsat fotokopisi ile PTT merkez ve işyerlerine başvuru yapılabilir. Kurum üzerine alınacak ürün veya ürünler için Temsil Belgesi, araç ruhsatları veya ruhsat fotokopileri ile başvuru yapılabilir.
KGS ile HGS arasındaki bir diğer farkın ise HGS'nin ruhsat ve plaka ile ilişkilendirilmesi olduğunu vurgulayan Tural, bazı vatandaşların aynı etiketi farklı araçlarda kullandıklarını, etiketin uygun olduğu sınıfa ait farklı araçlarda kullanılmasının herhangi sıkıntı yaratmadığını söyledi.
Tüm sınıflardaki HGS etiketini/kartını Şubelerimizden, İşCep'den ve İnternet Şubemizden satın alabilirsiniz. Şube dışı bankacılık kanallarımız üzerinden satın alınan HGS etiketi/kartı kurye aracılığı ile ücretsiz olarak adresinize teslim edilecektir.
İlgili 23 soru bulundu
Bunlar; e-Devlet, PTT, telefon ve bankalar ile yapılabilir. Araç sahipleri HGS kartları için en çok tercih ettikleri seçenek olarak e-devlet'i görüyor.
Bireysel başvurularda araç sahibinin nüfus cüzdanı ile araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi aranıyor. Kurumsal başvurularda ise kurum adına düzenlenmiş vekaletname ile yine araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi gerekiyor.
HGS plaka değiştirme uygulaması olmadığı için araç sahibi devir işlemleri sırasında etiket aboneliğini iptal ettirmelidir. Karta tanımlı HGS plaka değiştirme işlemleri yine PTT üzerinden yapılabilir. Aracınızı değiştirdiğinizde eski araç üzerindeki HGS kartı bakiyesi yeni bir karta aktarılabilir.
HGS Araç ve Plaka Değişikliği Yapılabilir mi? HGS plaka numarası üzerinden oluşturulduğu için HGS devredilen bir uygulama değildir. Araç alım-satımında HGS aboneliğinin iptal ettirilmesi gerekir. HGS araç ve plaka değişikliğinden önce PTT üzerinden veya e-Devlet'ten HGS iptali yapılmalıdır.
HGS etiketinizi, aracınızın ön camına monte etmeniz gerekmektedir. Gişelerden geçişlerde sorun yaşamamanız için HGS etiketinizi aşağıda belirtildiği şekilde, aracınızın ön camına yapıştırmanız önemlidir.
Aracın ön camına yapıştırılarak monte edilen etiket tipi tercih edilebileceği gibi kart tipi HGS de seçilebilir. İlk başvuru sırasında araca ait ruhsat ve kimlik talep edilir. Eğer başvuru kurum aracı için yapılıyorsa ek olarak temsil belgesi istenir.
Aynı veya farklı plaka numaraları için birden fazla HGS etiketi alabilirsiniz. Fakat, uygulamada sistemsel bir engel bulunmuyorsa da Karayolları Müdürlüğü veya ilgili kurumlar tarafından mükerrer geçiş tutarı iletilmesi riski bulunduğunu hatırlatmak isteriz.
Trafikteki ücretli otoyol geçişleri için araçlardan ücret alınmaktadır. HGS aboneliğiniz olmadan geçiş yaptıysanız, 2 hafta içerisinde HGS hesabı açmalısınız.
Motosiklet kullanıcıları çok fazla HGS kullanmadığı için birçok PTT şubesinde motosikletler için HGS etiketi bulunmamakta. Kurum adına HGS almak istiyorsanız ürün temsil belgesi, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisini yanınızda götürmeniz gerekmekte.
PTT işyerleri aracılığı ile alınmış HGS ürünleri arasında bakiye aktarımı yapılmaktadır. PTT işyerleri tarafından satılan HGS ürünlerinden yapışkan tipi etiket bedeli 45 TL, kart tipi etiket bedeli ise 65 TL'dir. Müşterilerin satış esnasında etiket bedeline ek olarak bakiye de yüklemeleri gerekmektedir.
HGS etiketini 135 TL, HGS kartını 275 TL karşılığında alabilirsiniz.
HGS etiketi ile ilişkilendirilen plaka numarasında değişiklik yapılabilir. Ancak etiketin, araç camından çıkarıldığında işlevini yitirdiği ve kullanılamaz hâle geldiği unutulmamalıdır.
HGS kartınızı iptal ettirmek için bir PTT şubesine giderek HGS iptal formu doldurmanız gerekiyor. Bu işlemi yapmak uzun vakitlerinizi almıyor ayrıca yalnızca araç plakasıyla kimlik ibraz ederek bu işlemi gerçekleştirmek mümkün. Sattığınız araç üzerindeki HGS kartındaki bakiyeyi yeni bir karta aktarabilirsiniz.
HGS çıkarmak için PTT şubesine giderken aracınızın ruhsatının yanınızda olması gerekir. PTT şubesinde görevlilere HGS çıkartacağınızı söylemeniz yeterlidir. Size verilen formu doldurup HGS'nizi kolayca alabilirsiniz.
HGS'de okuma tepeden oluyor ve plakayı okuyor. Vatandaşların yüzde 40'ı HGS etiketi olmadan geçiş yapmış bu yüzden plakaya bakılıyor. Etiketten araca ait bilgiler var. O bilgiler ve plaka ile doğrulanıyor.
Bu işlem için HGS alınan banka şubesine giderek HGS ödeme ya da yükleme işlemi yapabilirsiniz. Veya HGS alınan bankanın internet şubesine giriş yaparak HGS ödeme ya da yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için aynı ücret tarifesi kullanılıyor. 2023 yılında geçerli ücret tarifelerine göre tek bir geçiş için; otomobiller 8,25 TL; hafif ticari araçlar 10,75 TL, motosikletler için ise 3,25 TL ücret alınıyor.
Köprü ve otoyollardan geçişlerde HGS ya da OGS kullanma zorunluluğu var. HGS, PTT şubelerinden verilmektedir. Fakat PTT şubelerine gitme fırsatı bulamayan vatandaşlar bankalardan da HGS alabilirler. Ayrıca bankalar aracılığı ile HGS kartına kredi yükleme işlemi de gerçekleştirebilirler.
HGS etiketiniz varsa girişte ve çıkışta etiket tipinize göre HGS gişelerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. HGS etiketiniz bulunmuyorsa, girişte Nakit gişelerinden bilet alıp, çıkış gişelerinde biletinizi gişe görevlisine vererek sistem tarafından hesaplanan ücreti Kredi Kartı/Banka Kartı/Nakit olarak ödeyebilirsiniz.
HGS olmadan geçiş cezası 2022 yılı için tek giriş ücretinin 5 katı olarak belirlenmiştir. Yani 2022 yılı için HGS'siz geçiş ceza bedeli, 15 TL HGS geçiş bedelinin 5 katı katıdır. Araç sahipleri ceza olarak 2022 yılında 90 tl ödeme yapmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri