Domates Tohumu Sofralık domates çeşididir. Verimlidir. Rengi ile diğer domateslerden farklıdır.Yetiştiriciliği gayet kolay olup, sera, bahçe, açık tarla ve saksı yetiştiriciliği için uygundur.
Gönderilecek Domates tohumu standart tohumdur. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Diğer türlerine göre rengi mavi olup daha küçük meyvelidir. Oldukça lezzetli olup saksılarınızda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
Sarı domates, patlıcangiller familyasından gelen otsu domates bitkisinin, farklı bir türü olan küçük bir domatestir. Boyutları yaklaşık olarak 3 ila 10 cm olup sivri bir şekli vardır. Yaygın olarak tüketilen bir sebze olmamakla birlikte seralarda yetiştirilen domates türüdür.
Siyah dmates doğal asidik ve lif bakımından da zengin olduğundan sindirim sorunlarına da iyi gelir. Yaşlanmayı geciktiren siyah domates, sivilce, akne ve cilt gözeneklerinden oluşan sorunları da önler. Aynı zamanda afrodizyak etkisi bulunur. Antioksidan özelliği sayesinde diyabet ve obezite ile mücadeleye iyi gelir.
Petemek Domates : Tarla döneminde yetişmektedir. Diğer domateslerden şekil olarak yumurta normuna yakın domates çeşidir. Genel olarak salça üretiminde kullanılır. Ankara, Çanakkale ve Bursa bölgelerinde üretim yapılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye'de yoğun istek üzerine Antalya'da mor domates tarımı yapılmaktadır. Özellikle de Rus halkın çok severek tükettiği mor domates, Türkiye'de Akdeniz ikliminde kolayca yetişmektedir. Fideden büyüyen domatesler, meyve verip olgunlaşınca ve mor rengi alınca hasat edilmektedir.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
Yaban mersini ve normal domates tohumlarının genetik olarak aşılanması sonucu oluşan bu ürün, son 2 - 3 yıllık dönemde tarlada yerini almıştır. Tat olarak normal tarla domatesine benzemekle birlikte, en belirgin özelliği patlıcan moruna yakın iç rengi olduğu için bu ismi almıştır.
Akdeniz mutfağının dostu domates şimdi pembe hali ile karşımızda. Yemeklik veya kahvaltıda, salatalarınızda tüketebileceğiniz pembe domates A,C vitamini, folik asit ve potasyum içeriği ile öğünlerinizin besleyiciliğini artırıyor.
Çoğu kişi tarafından bilinmeyen ama antioksidan bakımından güçlü besin olan siyah domatese aynı zamanda Akdeniz domatesi denir. Kumato olarak bilinen siyah domates oldukça etli ve sulu bir sebzedir. Domates olgunlaştıkça siyahlaşır.Akdeniz iklim kuşağında yetiştiğinden Akdeniz domatesi olarak da geçer.
Cherry domates çeşitlerinden biri olan şeker domatesin meyveleri tatlı ve suludur. Kiraz domatesten sonra en çok tercih edilen domates türüdür. Dokusu daha yoğundur. Şeker domateslerin tanesi 80 - 90 gram ağırlığındadır.
heirloom azoychka tomato seeds - lycopersicon esculentum. Çok verimli altın sarı turuncu renkli Rus domatesi varyetesidir. Verimli ve hasadı bol Azoychka domatesi ilk kez Moskova yakınlarındaki kuş pazarında keşfedilen bir domates çeşididir. 250-350 grama varan söğüşlük tip, üstlerden basık ve yassı bir domatestir.
Bitkilerin rengini veren pigmentlerin kimyasal yapıları, düşük dalga boylarında ortaya çıkan renkleri vermek üzere gelişmiştir. Mavi ve yakın renkleri oluşturan bileşikler, ya zehirlidir ya da enerji açısından ekonomik değillerdir.
Bu noktada en son ne zaman bu renkte bir sebze ve meyve yediğinizi bir düşünmenizi isterim. Peki nedir bu mavi-mor besinler… Böğürtlen, yaban mersini, siyah üzüm, pancar, frenk üzümü, mor erik, incir, kuru erik, kuru üzüm, mor lahana, patlıcan, mor soğan. Bu besinlere rengini veren madde ise antosiyaninlerdir.
Tüm mavi – mor meyveler gibi mürdüm eriği de vücudumuzdaki stresi azaltarak hücre sağlığımızın korunmasına hatta gençleşmesine katkı sağlıyor. Lif oranı oldukça yüksek olan mürdüm eriklerinin kan şekerini yükseltme hızları diğer meyvelere oranla daha düşüktür.
Siyah domates tohumu, Perlit toprağa yanmış hayvan gübresi karıştırılarak ekilir. Oda sıcaklığı isteyen tohum nem ve rutubet istemez. Işık almayan gölge serini yerde kolayca çiçeklenir. Kokusu ve lezzeti oldukça güzeldir.
Sırık tip, 90 günde meyveye duran geleneksel bir domatestir. Olgunlaştıkça domatesin şekli de değişir. Söğüşlük iri tip domates, bordo mor renkli olup salatalarda kullanıma uygundur. Dolu, etli ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyen geleneksel bir domatestir.
Kırmızı Frenk üzümü domatesleri yenilebilir en küçük domates olup, her bir meyve ortalama üç gram ağırlığında ve çapı bir santimetrenin biraz üzerindedir. Yuvarlak, sarı meyveler, yoğun tatlı-ekşi aroması ve sıkı, sulu dokusu ile dikkat çekicidir.
Seçtiğiniz domatesler armut domates ya da Rio domates denen, bol etli az sulu salçalık domateslerden olursa, menemeniniz daha kıvamlı olur. Eğer böyle domates bulamadıysanız da menemeni pişirmeden önce domatesin çekirdeklerini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.
İdeal ışık, ideal sıcaklık gibi iklim koşullarının uygunluğu nedeniyle, Türkiye'de yetiştirilen domateslerin Avrupa'da yetiştirilenlere göre daha lezzetli olduğu kaydedildi.
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
Dünyada domates üretiminde ilk sırada olan Çin, toplam dünya domates üretiminin %35'lik kısmını karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri