Kotalı internette kota sıfırlanması her aybaşında gerçekleşir. Kota aşımından sonra internet hızı düşer. Bir dahaki ayda paketin yenilenmesi ile kullanım normale döner. Adil kullanım kotası kalktıktan sonra “adil kullanım kotası ne zaman sıfırlanır” sorusu geçerliliğini korumaya devam ediyor.
Sınırsız internet aslında kotasız internet demektir. Hiçbir kota olmadan ve kota aşımı korkusu yaşamadan kullanabileceğiniz anlamına gelir. İnternet kullanımlarında bir limit yoktur. Üstelik kullanımlarınız ne kadar olursa olsun hiçbir şekilde internetinizde yavaşlama olmaz.
2019 yılına kadar KYK yurtlarında sınırsız internet sunuluyordu. 2019'da kişi başı 16 GB kota uygulaması getirildi. Öğrenciler, kotayı aştıktan sonra herhangi bir şekilde ek kota edinemiyor. Ek ücret ödemek isteseniz dahi kotanızı artırmanız mümkün değil.
Adil Kullanım Kotası (AKK) veya Adil Kullanım Noktası (AKN), internet kullanıcılarının şebeke kullanımı sırasında yoğun veri trafiği uygulayarak neden olabileceği teknik problemleri, hasarları ve ağdaki verimliliğin düşmesini önlemek amacıyla planlanmış bir uygulamadır.
İnternet kotası en temel tanımıyla internet kullanım miktarına koyulan bir sınırdır. Yani belli bir GB ve Mbps hızında internet alırsınız. Bu GB kotasını aştığınızda internetinizin hızı yavaşlatılır. Örneğin 50 GB interneti 16 Mbps hızda kullanıyorsanız bu kotayı aştığınızda hızınız 8 Mbps'ye kadar düşebilir.
İlgili 20 soru bulundu
En önemli ve kimsenin farketmediği hususlardan birisi ise özellikle WhatsApp, Mail gibi uygulamalar ile alınan video ve resimler. En çok kota harcayan uygulamalar ise bunlar. Bir video veya fotoğraf aldığınızda kotanızdan yüksek oranda bir veri kaybı gerçekleşiyor.
Dosya kotası için:
Sunucu sistemler üzerinde yeni bir dosya oluşturulacağı ya da dışarıdan yeni bir/bir kaç dosya kopyalanacağı zaman "quota exceeded" mesajı ile karşılaşılıyorsa; sistem üzerinde, kullanıcıya ayrılmış olan disk alanının tamamının kullanıcı tarafından kullanıldığı anlamına gelir.
Sınırsız internet paketlerinde, herhangi bir veri sınırı bulunmaz.
Yani her ayın 1. Günü ile ay sonu 30-31'inde kullanılan download ve upload kotanız paketinizde olan maksimum seviye dolana dek paketinizde bulunan internet hızınızla internete girebilirsiniz. Kotanız dolduktan sonra kotanızın yenilemesi işlemi ise gelecek olan ay başında tekrar sıfırlanacaktır.
Geçmiş yıllarda, kullanıcıların belli bir kotayı (örneğin 50 GB) aşması durumunda hızları düşürülüyordu. 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe giren kotasız internet uygulaması sayesinde artık bir kota olmayacak. İnternet servis sağlayıcı şirketler de buna göre paketlerini düzenlediler.
KYK YURTLARINDA İNTERNET SINIRSIZ MI? KYK yurtlarında yer alan internet hizmeti kotalıdır. 2021-2022 yılı içerisinde yapılan yükseltme ile birlikte KYK yurtlarında bulunana internetlerin kotası 32 GB olarak güncellendi. 32 GB internet limitini aştıktan sonra ise internet hızınız oldukça yavaşlıyor.
KYK YURDUNDA KAÇ GB İNTERNET KOTASI VAR? Öğrencilere tanınan kota, geçtiğimiz yıl 16 GB'dan 32 GB'a çıkarılmıştı. Bu hizmetten faydalanmak için yurt öğrencilerinin kişisel bilgilerini kullanarak internete girmesi gerekmektedir.
Kredi Yurtları Kurumu yurtlarında kalan öğrenciler, geçtiğimiz yıl sınırsız internet erişimine sahiplerdi. Ancak bu yıldan itibaren, KYK yurtlarındaki Wi-Fi ağlarında kişi başına 16 GB internet kotası koyuldu. Öğrenciler bu kotayı bitirdiklerinde yurtlardaki Wi-Fi ağlarıyla internete erişemeyecekler.
Limitsiz tarife sahibi ADSL abonesinin ay içerisindeki kullanımı, 'adil kullanım noktası' ile tabir edilen bir kotaya ulaştığında abonenin veri indirme hızı otomatik olarak düşürülüyor. Böylece abone bir sonraki fatura kesim tarihine kadar internetini çok daha yavaş kullanıyor.
Yani düşük kalite saatte 500MB'a kadar, standart kalite ise 1GB'a kadar veri tüketebiliyor. Eğer HD olarak izlemek isterseniz bu veri saatte 3GB'ı bulurken eğer ekran çözünürlüğünüz ve internet bağlantınız destekliyorsa 4K, yani Ultra HD izlemek ise saatte 7GB veri indirme anlamına geliyor.
Mevcut operatörünüz taahhüdü biten internet hizmetiniz için size son anda indirimli veya kampanyalı bir seçenek sunabiliyor. İnternetsiz kalmamak veya bu sorunu hızlıca çözmek için internet taahhüdünüz bittikten sonra bile memnun kalmadığınız bir hizmete devam etmek durumunda kalabiliyorsunuz.
İnternet sayesinde bilgiye erişim dünya çapında yerine getirilebilmektedir. Bulunulan konumdan bağımsız olarak bilgi paylaşılabilir, kolaylıkla iletişim kurulabilir. İnternet TCP/IP olarak adlandırılan sisteme sahip olan tüm cihazların birbirine bağlanmasına olanak tanır.
Telefon ve internet nakil işlemleri müdürlüğün yoğunluğuna bağlı olarak 2 ile 7 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır.
Örnek vermek gerekirse; kullanmış olduğunuz tarife 100 GB, internet indirme hızınız 24 Mbps şeklinde. 100 GB dosya indirme işleminden sonra internet indirme hızınız otomatik olarak 3 Mbps' ye düşmektedir. İnternet kotanız yenileninceye kadar internetinizi bu hız üzerinden kullanmaya devam etmektesiniz.
Kota kelimesi yurt dışından yurt içine getirilen malların oranlarını, miktarını ve çeşitlerini gösteren listelere verilen bir isim olmaktadır. Kotanın bu anlamından başka manda yavrusu, makarna, şişman ve ağaç çivi olmak üzere farklı anlamları da bulunmaktadır.
Borsada işlem görme süreçlerine "doğrudan kota alınma" adı verilir. Bunlar kotasyon faaliyetleri olarak belirlenirken, IMKB, ilk adımda yaptığı işlemde doğrudan ihracatçılarla ilgili halk arz aşamasıyla ilgilenir. Bu süreçte, menkul kıymetlerin borsayla ilgili işlem göreceği tüm alakalı başvuruları incelemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri