İntikam; kötü bir davranışı veya sözü cezalandırmak maksadıyla kötü veya istenmeyen bir davranış ile karşılık vermek olarak tanımlanabilir. İntikam duygusu, evrimsel süreçte oldukça yararlı bir amaca hizmet etmektedir. İnsanın derinden bir yara alması ya da incinmesi ile intikam duygusu ortaya çıkar.
Bilimsel Araştırmalara Göre İntikam Almak Zihni Rahatlatarak İyi Hissetmeyi Sağlıyor!
Sadece kişinin kendisine değil sevdiğine, yaşam alanına, değerlerine yapılan saldırılar, dışlamalar ile de intikam duygusu doğar. Kimlik ve kendilik sınırlarını zedeleyen eylemlerin intikamı bir biçimde alınır. Kişiye uygulanan kötülük çok yaralayıcı ve utanç verici ise intikamı o kadar şiddetli olur.
Müntakim intikamdan gelir (kökeni Nakmdir) intikam alan, öç alan, suçluya cezasını veren anlamını içerir.
İntikam insanı harekete geçiren güçlü bir duygusal tetikleyicidir. Uzun süredir intikam ve affetme duyguları üzerine araştırma yapan Miami Üniversitesi'nden evrimsel psikoloji uzmanı Michael McCullough "Size zarar veren birine karşı öfke duyma ve acı verme isteği her toplumda anlaşılacak bir durumdur" diyor.
İlgili 42 soru bulundu
7. "En iyi intikam yolu, intikam almamak ve hiçbir şey olmamış gibi davranmaktır. Hiç kimse yaşattığını yaşamadan ölmez."
İntikam kişisel iken; adalet kişiler üstü, tarafsız, toplumsal ve yasal bir olgudur. İkincisi, intikam, doğası gereği kişiseldir. Adalet ise kişisel değildir; tarafsızdır. Hem toplumsal, hem yasal bir olgudur.
intikam ateşi ile yanıp tutuşurken, sıcağı sıcağına bir eyleme girişmenin kişiye daha çok zarar verebileceği gerçeğinden dem vuran, bunun yerine zamana bırakıp daha mantıklı ve küpüne zarar vermeyen bir intikam şekli bulmayı salık veren ispanyol atasözü..
Hud suresi: Zalimlerden intikam için üç kere okunur.
Sual: (Allah intikam alır) demek caiz midir? Allahü teâlânın intikam alması, suçluların cezalandırılması demektir. Allahü teâlânın intikam alacağını söylemek caiz ve gerekir.
Kin Gütmek İntikamdan Farklı Bir Şeydir
Bazen kincilik ve intikam duyguları aynı şey gibi görülse de, kinci bir insan normalde pasiftir ve kin duyduğu kişiye karşı harekete geçmez. Dolayısıyla kincilik, intikamcı bir insanın yapacağı şeylerden tamamen farklıdır. Kinci insanlar öfke ve sinirlerini bastırabilir.
Allah, Azîz (kudreti dâimâ galib gelen)dir, intikam sâhibi (yapılan haksızlıkları cezâsız bırakmayan)dir...
İntikamın paradigma eylemleri, algılanılan zarardan sorumlu olduğuna inanılan kişilere planlı/kasıtlı şekilde iadede bulunma arzusuyla motive olmaktadır. Elster (1990: 862)'in tanımlamasında belirtildiği gibi intikam kişiseldir ve yararlı değildir.
İntikam alan, suçluları müstahak oldukları cezaya çarpan anlamında. Kur'an'da, “intikam aldık”, “intikam alır”, “Biz intikam alıcıyız”, “Allah intikam sahibidir” ifadeleriyle geçer. Allah Kur'an ayetlerinde suçlu günahkarlardan, inkar edenlerden, yalan sayanlardan, öfkelendirenlerden intikam aldığını haber verir.
Evet, zalim Allah'ın kılıcıdır. Önce onunla intikam alır; sonra da döner ondan intikam alır. Yani zalim de zulmünde payidar olmaz; ancak Allah, önce bu zalimleri Müslümanların üzerine musallat eder. Sonra da tutar onları sarsar ve yerin dibine batırır.
Bu noktada yapmanız gereken şey öfkeyi kontrol altına almak ve negatif düşünceleri serbest bırakmak olacaktır. İntikam ve öfke duygularını serbest bırakmak, yaşanan olumsuzlukların ve zor deneyimlerin ardından güçlü olmak için bir seçimdir. Kabul edilmeyen ve ertelenen her duygu daha yoğun şekilde geri döner.
Allah'a bu esma ile dua eden bir acizin intikamını Allah onun yerine almaktadır. Bu sebeple El-Müntakim sıfatı, aynı zamanda zarar verenin yaptığını karşılıkla ödeştiren olarak ifade edilmektedir. El-Müntakim Faziletleri Nedir? El- Müntakim genellikle zulüm ve düşmanın kötülüğünden kurtulmak için okunan bir esmadır.
Haksızlığa uğrayan kişi, kendisine zulmedenden korunmak için gün içinde 'Ya Müntekim Celle Celalüh' esmasını okumaya devam etmelidir. Allah-u Teala haksızlığa uğrayan kişinin hakkını haksızlık eden kişiden alır.
Haksızlığa uğrayan kişiler için şu dualar tavsiye edilmektedir: Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne). Anlamı: 'Sonunda karanlıklar içinde, 'Senden başka hiçbir tanrı yoktur. Seni tenzih ederim.
İntikam soğuk yenen bir yemektir.
İntikam ateşi ile yanıp tutuşurken sıcağı sıcağına bir eyleme girişmenin kişiye daha çok zarar vereceği bir durumdur.
Bilim insanları, "İntikam soğuk yenen bir yemektir" lafının doğru olmadığını ortaya koydu.
İntikam kelimesinin anlamı dilimizde "öç" olarak geçmektedir. Aynı zamanda intikam kelimesinin eş anlamlısı da yine "öç" kelimesidir.
Eski Yunan Filozoflarından önce insanlarda ilkel adalet anlayışının hakim olduğu söylenir. Kişisel öç bunun ilk adımı olarak görülür. İlkel çağda olaylara el koyabilecek üstün bir gücün olmaması öç alma olaylarını artırıyordu. Kişisel öç daha sonraları toplumsal öç alma aşamasına ulaştı.
Sözlükte "cezalandırma, kınama" gibi anlamlara gelen nakm kökünden türeyen intikām kelimesi "öç alma, haksızlık yapanın haksızlığa uğrayan tarafından cezalandırılması, suç ve günah işleyeni gerektiği şekilde cezalandırma, kötülüğe ceza ile karşılık verme" mânasında kullanılmaktadır (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, "nḳm ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri