Mülhakat kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mulḥaḳāt şeklindedir.
Mülhakat, bir bütüne ait olan demektir.
mülhakat / ملحقات
(Tekili: Mülhak) Bir merkeze bağlı veya ait olan yerler. Ekler, ilâveler, katmalar.
1910/Mali 1326: İstanbul ve mülhakatı olarak adı geçen yerler, Dersaadet, Beyoğlu ve Üsküdar.
yer vermek, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'e', 'r', ' ', 'v', 'e', 'r', 'm', 'e', 'k', şeklindedir. yer vermek kelimesinin tersten yazılışı kemrev rey diziliminde gösterilir.
İlgili 40 soru bulundu
— Yukarıdakiler dışında “baş” sözcüğü ayrı yazılır. Örnekler: başa baş baş ağrısı
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Müteakip kelimesi teakup sözcüğünden türetilmiştir. Teakup, birbirini takip etmek, izlemek ve hiç ara vermeden devam etmek anlamına gelirken müteakip da ardın sıra gelen demektir. Bu sözcükten türetilmiş müteakiben kelimesi cümle içerisinde zarf olarak kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müstağni kelimesi, istiğna sözcüğünden türetilmiştir. İstiğna zengin olmak ve tamah etmemek manasına gelirken, müstağni de elindekilerle yetinmesini bilen, daha fazlasını istemeyen, tok gözlü kimse demektir.
MÜLAKAT KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Mülakattan sonra da kendilerinin avdetine müsaade etmemek lüzumu bence tabii idi.
Mülhak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir bütüne sonradan katılmış olan, eklenmiş isim,askerlik Bir asker karargâhında subay yardımcısı
Müşahit, TDK sözlük anlamı olarak gözlemci anlamına gelir. Müşahit Arapça kökenli olduğu için dilimize de Arapça dilinden gelmiştir. Müşahitler seçim dönemlerinde sandık başlarında duran ve oy pusulalarını kontrol altında tutan kişilerdir.
müzahir - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen muẓāhir مظاهر “biri lehine tavır koyan, yardım eden, sponsor” sözcüğünden alıntıdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mücazat kelimesi, ceza sözcüğünden türetilmiştir. Ceza, işlenen bir suçun ya da yapılan bir hatanın karşılığını vermek anlamına gelir. Genellikle hukukta kullanılan mücazat sözcüğü ise cezalandırma demektir.
Müstantik kelimesi istintak sözcüğünden türetilmiştir. İstintak, bir meseleyi derinlemesine soruşturmak ve bilgi almak için karşı tarafa soru sormak demektir. Müstantik ise suçluları bulmak için şüphelileri sorgulayan kimse demektir. Bu kelime mecazen meraklı ve çok soru soran kişiler için de kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir.
Arapça kökenli bir sözcük olan müsteşrik, işrak kelimesinden türetilmiştir. İşrak, hem parlatmak ve ışıklandırmak hem de doğmak anlamına gelir. Müsteşrik ise, doğu ilimleriyle ilgilenen kişi demektir.
isim Karar kılınan, yerleşilen yer.
Mutabık Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir? 1.Birbirine uyan, birbiri ile uyum sağlayan, aralarında anlaşmazlık olmayan kişi, kurum ve gruplar. 2.Uygun, uyumlu. Mutabık olmak: Arasında anlaşmazlık olmaması durumu.
Müftehir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir şeyi övünç bilerek onunla sevinen, övünen, iftihar eden.
Kelime grubu noktasında mukabil sözcüğü daha çok buna mukabil şeklinde kullanılmaktadır. Karşılık olarak kullanılan buna mukabil kelimesi, daha çok 'buna rağmen ya da buna karşın' biçiminde ele alınmaktadır. Herhangi bir durumu anlatırken kullanılır.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri