Dijital birçok veri gibi (ister statik atanmış olsun ister dinamik olsun) IP adreslerinin de çeşitli yöntemlerle (örneğin Proxy vasıtasıyla gerçeği gizlenerek veya başka kullanıcıya ait IP numarası kopyalanarak) değiştirilebilmesi mümkün olup bu tür durumlarda faile ulaşmak da o kadar güçtür.
Herhangi bir kişinin IP adresinin başkası tarafından kullanılması tehlikeli bir durum değildir. O kişiler IP adresine ulaşsa dahi hiçbir işlem yapamazlar. IP adresini ele geçiren kişi, o kişinin cihazına şifreli ve güvenlik korumalı olduğu sürece erişim sağlayamaz.
İnternet Sağlayıcı firma hariç hiç kimse IP Adresinden adresini bulamaz. Sokağa kadar bulunur. Onun harici apartman ev adresi falan sadece servis sağlayıcısı bulabilir.
IP adresinizi herkes göremez ancak girdiğiniz web siteleri sizi takip edebilirler. IP adresiniz modemi kapatıp açtıkça sürekli değişir. Sadece statik IP 'ler aynı kalır. Bunu da genelde şirketler kullanır.
Sanal adres konumu olarak adlandırılabilen IP adresinden, sadece servis sağlayıcısını ve bölgeyi öğrenmek mümkündür. Yani ev adresi, IP kodlarıyla net bir şekilde bulunamaz. Bir sitenin IP adresi ile sadece hangi bölgeden İnternete bağlandığını tespit edilebilir; ama tam olarak yerini bulamazsınız.
İlgili 21 soru bulundu
Cihazlar, bu sayede birbirlerinin erişim adreslerini tespit edebilmektedirler. Aynı zamanda, IP adresinden yola çıkarak kullanıcıya dair birtakım veriler edinilebilmektedir. Bu bilgilerin başında, IP adresini kullanan cihazın adresi ya da kullanıcının ziyaret ettiği internet sitelerinin listesi gibi bilgiler bulunur.
IP adresleri, mahkumiyet kararı verilmesi için tek başına yeterli bir delil olarak kabul edilmese de başka destekleyici delillerin bulunması halinde IP adresinden tespit edilen kişi hakkında mahkumiyet kararı verilebilir. Yargıtay kararları da bu şekildedir.
İnternette anonim olarak gezinmek için IP adresini gizli tutmanın farklı yöntemleri bulunmaktadır. IP adresi kapatma yöntemleri arasında VPN, Tor tarayıcısı ve Proxy sunucusu yer alır. Kullanıcılar bu yöntemleri uygulayarak, IP adreslerini gizleyebilir. VPN ile IP adresi gizleme: VPN ile IP adresini gizlemek mümkündür.
WhatsApp üzerinde gerçekleştirilen yazışmalar uçtan uca şifreli olarak korunmakta olduğundan dışarıdan üçüncü kişiler tarafından müdahale ile erişilememektedir. WhatsApp'ın çalışma mantığında üçüncü bir kişi tarafından içeriklere erişim mümkün görünmemektedir.
IP Adresleri sadece elektronik cihazların birbirini tanıması için kullanılan bir adrestir. Bir başkasının eline gecen IP adresi ile herhangi bir işlem yapılamaz. Hatta hiçbir şey yapılamaz. IP Adresi ile internet geçmişlerinizi göremez, bilgisayarınızı ve elektronik cihazlarınızı ele geçiremezler!
Wi-Fi bağlantısı için
İnternet >Ayarlar > Ağ & Wi-Fi'> Başlat'ı Wi-Fi ardından bağlı olduğunuz Wi-Fi ağına seçin. Özellikler'in altında, IPv4 adresi'nin yanında gösterilen IP adresinizi bulun.
Modem'in arkasında küçük bir delik var. Oraya iğne veya kalem batır IP adresin depişecektir. Modemi kapatıp 20sn sonra açması yeterli.
IP adresini değiştirmek istediğiniz, bağlı olduğunuz ağa basılı tutup “Unut” seçeneğini kullanın. Sonrasında “Kullanılabilir Wi-Fi Ağları” listesini bulup “Gelişmiş Seçenekler” > “DHCP” seçeneğini tıklayın. Buradan “statik” kısmını seçin ve IP adresi alanlarını doldurun. Wi-Fi'ye tekrar bağlanın.
Android cihazınızın IP adresini değiştirmek için ise öncelikle cep telefonunuzun 'Ayarlar' kısmına dokunmalısınız. Ardından sırası ile 'Ağ ve İnternet', 'Wi-Fi' kısmına dokunabilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirdiğiniz takdirde IP ayarlarına ulaşabilirsiniz.
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma davasında savcı kararı ile whatsapp yazışmaları çıkar mı sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değildir.
Android işletim sistemine sahip telefonlarda cihazın ip adresini öğrenmek için ilk olarak Ayarlar/Sistem alanına girilir. Sonrasında telefon hakkında, Durum ve IP adresi adımları takip edilir.
Bilişim suçlarında davanın sonuçlanması Adalet Bakanlığının belirlediği süreye göre değişse de genel olarak 300 veya 390 gün aralığında sonuçlanmaktadır. Bilişim suçlarında bir avukatla beraber hareket etmek davanın seyrine de olumlu yansımaktadır.
Modemin her açılıp kapanmasında veya reset atılmasında IP adresi değişir. Bunun dışında modem IP değişikliği yapmak için herhangi bir tarayıcıya modem IP adresini yazarak arayüz sayfasına bağlanılır. Açılan sayfada modemin IP adresinin yazdığı satıra basılarak istenilen şekilde değiştirilebilir.
Görüldüğü gibi anılan yönetmelikle getirilen sınırlama nedeniyle erişim sağlayıcılar IP kayıtlarını da kapsayan trafik bilgilerini 1 yıl muhafaza etmekte, suç tarihinden itibaren 1 yıldan fazla süre geçmişse bu bilgileri verme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
İnternet etkinliğiniz ISP'den geçer ve ISP de IP adresinizi kullanarak bunu size geri yönlendirir. İnternete erişiminizi sağladığı için cihazınıza bir IP adresi atamak ISP'nin görevidir. Ancak IP adresiniz değişebilir. Örneğin modeminizi veya yönlendiricinizi açıp kapatmak IP adresini değiştirebilir.
IP Adresi Tek Başına Delil Sayılmaz
Aşağıda yer alan kararlardan da anlaşılacağı üzere IP adresi internetin yapısı gereği birden fazla kişiye tahsis edilmektedir. Bu nedenle IP Adres tespitleri de tek başına yeterli bir delil sayılamayacaktır.
Bilişim Sistemine Girme Suçunun Cezası (TCK 243) Bilişim sistemine girme suçunun cezası şu şekildedir: Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir (TCK m.243/1).
İnternete bağlandığınız cihazın gizli IP adresini ise kullandığınız platforma bağlı olarak öğrenebilirsiniz. Windows kullanıcıları Komut İstemi sistemine ''ipconfig'' yazarak hem cihazın hem de internet bağlantısı modeminin IP adresini kolaylıkla bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri