TELEFONU PASAPORTA KAYDETME NASIL YAPILIR? E-devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) harç ücretinin yatırılması (2023 yılı için 20 bin TL) ve kayıt işlemlerinin tamamlaması gerekmektedir.
''2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
YENİ İMEİ ÜCRETİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK? İMEİ Kayıt ücreti için belirlenen 20 bin TL'lik tutar, 8 Temmuz itibariyle geçerli olacak. Son karar ile birlikte 2015 yılından bu yana yurt dışından şahsi kullanım için getiren telefonlara uygulanan harç bedelindeki toplam artış ise yüzde 15 bin 110 oldu.
İphone ABD-Türkiye maliyeti
Türkiye'deki satış fiyatı ise 38 bin TL. 128 GB iPhone 13'ün ABD fiyatı 700 dolar, yani 18 bin 230 lira. IMEI kayıt ücreti ile toplam 38 bin 230 TL oluyor. Türkiye'deki satış fiyatı ise 40 bin lira.
Vergi dairelerine başvurarak, internet üzerinden vergi dairesi hizmetlerini kullanarak, mobil bankacılık uygulamalarınız ya da banka şubelerinden bu kayıt ücretini ödeyebilirsiniz. Ayrıca kredi kartı kullanarak da ödeme yapmanız mümkündür.
İlgili 24 soru bulundu
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; IMEI kayıt ücreti olarak bilinen 'Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı' 20 bin TL'ye yükseltildi. Buna göre, IMEI kaydı için ödemeniz gereken tutar 20 bin TL oldu. Bu ücret daha önce 6.091 TL olarak uygulanıyordu.
Pasaport olmadan telefon kaydı yapmak mümkün değildir. Yurt dışına çıkışlarda kullanılan pasaport ve bazı ülkelere girişte kimlik belgesi, telefon kayıtları için kullanılabilmektedir. Kıbrıs gibi ülkelere kimlikle girmek mümkün olduğu için pasaport olmadan da telefon kaydı yapılabilmektedir.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
E-devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) harç ücretinin yatırılması (2023 yılı için 20 bin TL) ve kayıt işlemlerinin tamamlaması gerekmektedir.
Her yıl değişen IMEI kayıt ücreti, 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 2023 IMEI telefon kayıt ücreti 6 bin 91 TL'den 20 bin TL'ye yükseltildi. IMEI kayıt ücreti için belirlenen 20 bin TL'lik yeni tutar, 8 Temmuz itibarıyla geçerli olacak.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye kaydı için ödenen İMEİ telefon kayıt ücretine yüzde 228 oranında zam geldi.
IMEI kayıt ücreti 20 bin TL internet vergi dairesi veya Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası aracılığıyla ödenebiliyor. Bankalar dışında vergi dairelerine giderek IMEI kayıt ücretini ödeyebilirsiniz.
2019'da 1500 liraya çıkarılan harç, 2021'de 2 bin 738 lira, 2022'de ise 6 bin 91 liraydı. Bu son Cumhurbaşkanı kararı ile yurtdışından getirilen telefonun kayıt ücreti sekiz yılda 152 kat artmış oldu.
-Yurda giriş yapan belge sahibi şahsına ait pasaport yada kimlik bilgileri. -e-Devlet şifresi ile adresinden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) cihaz kaydı yapma. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmiyor. Kontroller elektronik ortamda BTK tarafından yapılıyor.
Yurtdışından getirilen telefonların pasaport ibraz edilmeden açtırılması mümkün değildir. Ancak, yurtdışından açılmış olan telefonların Türkiye'de kullanıma hazır hale getirilmesi mümkündür. Bunun için, yurtdışında açılan telefonun kullanıma hazır hale getirildiğine dair belgenin ibraz edilmesi gerekmektedir.
E-devlet sayesinde IMEI kayıt yaptırmak artık oldukça basit. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun e-devlet sayfası üzerinden bir başvuru formu oluşturarak hem Fiziksel Sim hem de Elektronik Sim için ayrı ayrı ücret ödemeden tek tıklama ile telefonunuzu açtırabiliyorsunuz.
2023 yılı yurt dışı telefon kayıt ücreti 6.091,30 TL'yi ödemek. Güncelleme: 07.07.2023 tarihi itibariyle 2023 yurt dışı telefon kayıt ücreti tam tamına 20.000 TL oldu. Yurda giriş yapan belge sahibi şahsına ait pasaport yada kimlik bilgileri.
Ancak, bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır: Bir pasaporta sadece bir telefon kaydedilebilir.
Satın aldığınız telefonun IMEI kaydını yapmak için önce e-Devlet Kapısı üzerinden işlem yapmalısınız. Daha sonra kayıt sürecini tamamlamak için Garanti BBVA Mobil ve Garanti BBVA İnternet Bankacılığı üzerinden IMEI harcı yatırma işlemini yapabilirsiniz.
İMEİ UZATMA KAPANDI MI? Geçici IMEI uzatma e-Devlet'den kaldırıldı. Böylece pandemiyle birlikte yurtdışından gelen telefonları kayıt etmek için verilen 120 günün üstüne tanınan ek süreler kaldırıldı. Geçici imei kayıt işlemi 120 günlük kayıt hakkını geçtikten sonra yapılamıyor.
IMEI kaydı yapabilmeniz için son 3 takvim yılı içerisinde üzerinize telefon kaydı yapmamış olmanız ve son 1 yıl içerisinde yurtdışına çıkış ve giriş yapmış olmanız gerekiyor. Ülkeye dönüşünüzün üzerinden 1 yılı geçmiş ise tekrar yurt dışına gidip gelince yeniden kayıt hakkı kazanıyorsunuz.
YURT DIŞI TELEFON KAYIT ÜCRETİ NE KADAR? 2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Pasaportsuz IMEI kaydı nasıl yapılır 🛂
kimlik kartıyla giriş - çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta ihtiyacınız yok. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri