Damadın anne ve babasının geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Düğünde Damada Ne Takılır? Düğünde damada genellikle para ve altın takılır. Gelinin ailesi ise damada altın zincir ve damadın da beğendiği altın bir saat takarken, damadın ailesi ise sıklıkla yarım ya da tam altın takar. Aynı zamanda altın ile saat birlikte de takılabilir.
Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.
Düğünde damada takılan takıların başında saat ve kolye gelir. Bu da genellikle gelin ya da gelinin ailesi tarafından alınır.
Erkeğe özgü takılara örnek olarak; kol saati, kol düğmesi gibi takılar gösterilebilir. Sonuç olarak düğün takılarının kimlerden geldiği, miktarının ne olduğu, geline mi yoksa damada mı takıldığına bakılmaksızın tüm bu ziynet eşyaları kadına aittir.
İlgili 31 soru bulundu
Nişan yüzükleri, çiftler tarafından ortak olarak alınabilir. Bu durum biraz adetlere göre de değişebilir. Örneğin bazı yörelere bakıldığında gelinin yüzüğünü damat alırken damadın yüzüğünü ise gelin alır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır. Görüldüğü üzere; düğünde takılan tüm takılar kadına ait kabul edilmektedir.
Düğünde Kadın Tarafı Ne Alır? (Düğünde Kız Tarafı Ne Alır?)
Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar. Damada saat ve tam altın takılması makbuldür. Geline ise maddi imkanlar çerçevesinde birkaç bilezik takılabilir.
Arkadaşları damada takı olarak önce mutfak önlüğü ardından kurdele ile bağladıkları bulaşık deterjanı, bulaşık süngerleri, salatalık ve ayvayı taktı. İlginç anlar, davetlileri ve görüntüleri sosyal medyada izleyenleri gülümsetti.
Normalde damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat alır, ancak günümüzde alyanslar set halinde satıldığı için ortak bir şekilde alınıyor. Kız tarafı ise ortak alınan alyans haricinde damada nişan hediyesi olarak kol saati takıyor.
Şerbet günü başlayarak, gerdek ertesine kadar kız evinde olan eğlenceden kınaya gelinin giyiminden kuşamından süslenmesine kadar herşeyden yenge sorumludur. Un akşamı: Düğün Cumartesi günü başlar, ancak düğün hazırlıklarına Cuma akşamından başlanır.
Gelinin ailesinin evlenen kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun bir durumdur. Anne de baba da hayattaysa, birer bilezik takabilir. Damadın ailesi geline genellikle takı seti ve 2 adet bilezik takmaktadır. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunmaktadır.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır.
Kadına mehir verilmediyse o altınlar kadına mehir olarak verilmeli. Verildiyse de bence kadınındır. Zaten Ziynet eşyaları Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2020/240 K. sayılı kararına göre; kadına takılan her türlü ziynet eşyası (çeyrek/yarım/tam altın, bilezik, takı seti vs.) ve para kadına aittir.
Düğün hazırlıkları esnasında damada yardımcı olan ve en yakınlarından biri olarak öne çıkan kişiye sağdıç nedir. Genelde damadın arkadaşları ve akrabalarından biri veya birkaçı sağdıç olabilmektedir.
Nişanda Damada Saat Hediye Etmek
Düğünde tekrar saat alınacaksa erkek nişan saatleri Casio erkek saat gibi sportif görünümde tercih edilir. Nişan erkek saat kız tarafından, nişan kadın saat erkek tarafından hediye olarak gelir ve tören sırasında takılır.
Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın; kızlarına ise genellikle birer bilezik takar.
Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar. Nişan merasiminde ise erkek tarafının geline 2'li ya da 3'lü takı seti takması yeterlidir. Ancak bazı bölgelerde setin yanında geline 2- 3 bilezik takıldığı da görülmektedir.
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir. Erkek tarafı da, geline, gelinliğin yanı sıra, düğün günü ya da özel günlerde çeşitli hediyeler alırlar.
Gelin saçını eskilerden bu yana süre gelen adetlerden dolayı erkek tarafına ait bir masraftır. Erkek tarafı evlenecek olan gelinin düğün kaç gün ise o süre zarfında kuaför masraflarını öder.
Damat adayı, kız istemeye giderken, şık bir buket çiçek, çikolata, söz yüzükleri ve geline takılacak takı seti götürür. Kimi yörelerde söz geleneklerine göre geline ve/veya ailesine hediye etmek üzere söz bohçası hazırlanır. Ancak, bohçaların daha ziyade nişan günü hediye edilmesi yaygındır.
normal şartlarda düğünü kim yapıyorsa ki, erkek tarafı yapar. bu durumda, takılar erkeğin annesi, anneannesi/babaannesi tarafından düğün boyunca muhafaza altında tutulur. düğün bitimi, çifte verilir. nişanı da kız tarafı yaptığı için, takılar aynı şekilde kız tarafının büyüklerince koruma altına alınır.
Çiftlerin nişanda kurdeleyi kim keser sorusuna verilecek net bir cevap yoktur. Çünkü bu konuyla alakalı geleneklerde de net kurallar bulunmaz. Fakat genel olarak mutlu evliliğe sahip olan bir aile büyüğünün kesmesi doğru görülür.
Gelenek ve göreneklerimize göre söz tepsisini tutması gereken kişi, gelin adayının kız kardeşidir. Ancak, kız kardeşi olmayan kişiler için bu işi akrabaları veya yakın arkadaşlarından biri de yapabilir. Burada önemli olan, tutan kişinin kadın olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri