Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
IMEI İşlemleri
Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir. 120 gün geçtikten sonra yapacağınız başvurular kabul edilmemektedir.
IMEI kayıt harcı 6091 TL'den 20 bin TL'ye yükseldi. BTK tarafından yurt dışından getirilen telefonlar yaklaşık 4 ay boyunca kayıt yaptırmadan kullanılıyor. 120 günlük süre dolduktan sonra ise telefonlar yurt içi kullanımına kapanıyor.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
YURT DIŞI TELEFON KAYIT ÜCRETİ NE KADAR? 2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Kayıt yaptırmadığınız süreçte, her 30 günde bir size hatırlatma SMS'i gönderilecektir. 120 gün içerisinde kayıt ettirmediğiniz cihazların kayıtsız cihaz statüsüne geçirilerek iletişime kapatılacağını unutmayın.
120 gün dolduğunda IMEI süresi dolduğu ve kayıt yaptırmadığınız için “Servis Yok” uyarısı ile karşılaşıyorsunuz. Kullanıma devam etmek için tek yapmanız gereken SIM kartı yuvasından çıkararak hemen arkasında yer alan ikinci girişe takmak. Böylece ikinci IMEI devreye girdi.
IMEI kayıt işlemleri tamamlanmayan ürünlerin her yıl için kullanım hakkı 120 gündür. Yıl içerisinde 120 gün kullanıma açık olan telefonlar, bu sürenin ardından ancak IMEI kaydı ile tekrar kullanılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular. Yurtdışından getirilen telefon pasaportsuz açılabilir mi? Hayır, yasal yollarla pasaport ibraz edilmeden telefon açtırmak mümkün değildir.
Yurt dışından getirilen telefon 120 günü geçerse ne olur? Yurt dışından getirilen telefonların kayıt süresi mevzuatta belirtilen süreyi geçerse iletişime kapatılıyor. Bu süre sim kartı telefona taktığınız an itibariyle başlar. 120 gün sonrası kayıt yapma imkanınız var.
Bu 240 gün kayıtsız kullanma sonrası yılbaşı itibariyle imei numaralarının kayıtsız kullanma hakkı sıfırlanır ve tekrar kullanma hakkı elde edebilirsiniz. Bu sayede yılbaşı itibariyle tekrar 240 gün kullanma hakkına sahip olursunuz. Bu günlerin toplamı 16 ay süre yapar.
Cevap: Bir telefon kayıt edildikten sonra bir sonraki telefon kayıt etme hakkınız gün ay yıl olarak değil takvim tarihi olarak belirlenir. Yani bir telefonu 01.11.2022'de kaydederseniz 1.11.2025'te değil 1.1.2025 tarihinde tekrar kayıt hakkınız doğar.
Başkasının pasaportuna telefon kaydettirme yasal değil.
Dikkat edilmesi gerekenler; - 2023 yılı için güncel kayıt ücreti 6.090 TL - Kayıt yapmak için son 1 yıl içinde yurtdışına çıkış ve yurda giriş yapmış olmanız gerekiyor.
3. Pasaporta telefon işletme süresi
IMEI kaydı için kişiye ait yurda giriş belgesinin (pasaport, TC kimlik kartı) son üç yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanılmaması gerekiyor.
Bir pasaport için IMEI sınırı bulunmuyordu ve bu nedenle şartlar karşılayan bir kişinin pasaportu ile çok fazla sayıda telefonun IMEI süresi kolayca uzatılabiliyordu. “14 Eylül 2022 itibariyle bu işlem için kullanılan BTK Kullanım Süresi Uzatma başvuru sayfası e-Devlet'ten kaldırıldı.
Bu işlem sonucunda, telefonunuz Türkiye'de kullanılabilir hale gelir. Ancak, bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır: Bir pasaporta sadece bir telefon kaydedilebilir.
Geçici süre ile pasaporta işleme yapılmadan telefonu kullanmak isteyen kullanıcılar yetkili bir telefon bayine başvurmalıdır. Telefon bayilerinde IMEI numarası aracılığı ile 2 ay sürelik geçici kayıt yapılması mümkündür.
Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak. IMEI kayıt harcı ise 2732 TL'den 6091 TL'ye çıkarıldı.
Eğer aldığınız telefon imei kayıtlı değilse, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından telefonunuzun belirli süre içerisinde kapanacağına dair SMS geliyor. Gelen SMS'ten sonra herhangi bir işlem yapılmazsa telefonunuz otomatik olarak kullanıma kapatılıyor.
Telefonunuz iletişime kapanıyor SIM değil yani 120 gün içerisinde IMEI kaydı yaptırmazsanız o cihazı Türkiye'de kullanamazsınız. Wi-Fi bağlanarak istediğinizi yapabilirsiniz onda bir kısıtlama yok. Evet, 1 sene sonra gidip kayıt yaptırabilirsiniz, kayıt hakkınız her zaman geçerli.
Okumadan asla telefon almayın! Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Telefonu yerel bir operatöre kaydetmek veya kullanmak istediğinizde, genellikle pasaportunuzun bir kopyasını sunmanız gerekmektedir. 1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
1 yıl boyunca kullanılmaması ve IMEI sinyali alınmaması dolayısıyla iletişime kapatılan cihazlar, en son takılan hat ile kullanılması halinde yeniden iletişime açılacak. Bu işleme rağmen iletişime açılmayan cihazlar için BTK'ya başvuru yapılması gerekecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri