İpotek, bir kişisel alacağın teminat altına alınması amacını güder. İpotek, teminat altına alınan alacağa bağlı bir hak olup bir alacaktan bağımsız bir ipotek düşünülemez. Teminat altına alınan borcun borçlusu, ipoteğe temel teşkil eden borç ilişkisine göre belirlenir.
İpotek belgesi üzerinde mutlaka bir tutar yazar; mevcut alacak tutarı ya da doğabilecek maksimum tutar. İpotek ancak bir alacak karşılığı nakde çevrilebilir yani teminat mektubu gibi likit değildir. Önce alacağınız olduğunu ve tahsilatı yapamadığınızı ispatlamanız gerekir.
İpotek; bir alacağın, teminat gösterilerek güvence altına alınmasını ifade eder. İpotek çoğunlukla bankalardan alınan kredilerde karşımıza çıkar. Örnek vermek gerekirse bir banka herhangi bir şahsa kredi verirken ödemenin geri teminatı olarak bir gayrimenkulün ipoteğini temin eder.
İpotek, doğmuş ya da ileride doğması olası bir borç için, bir taşınmazın güvence gösterilmesidir. Güvence (teminat) sağlayan sınırlı yersel (ayni) haklardandır ve sahibine, alacağını borçludan alamadığında, ipotek konusu malı paraya çevirterek alacağını elde etme yetkisi verir.
Teminat, borçlu veya üçüncü bir kişi tarafından bir borcun ifa edilmesinin temini veya ifa edilmemesi halinde alacaklının uğrayacağı zararın karşılanabilmesi için alacaklıya verilen güvence anlamına gelir. Hukukumuza göre teminatlar ayni teminatlar ve şahsi teminatlar olarak ikiye ayrılır.
İlgili 41 soru bulundu
Teminat, kişilerin bir kaza, afet ya da diğer olumsuz olaylarla karşılaşmaları sonucunda oluşan kayıpların giderilmesini sağlayan bedel ve güvencelerdir.
İpoteğin sadece belirli bir borç için alındığı ipotek çeşidi olup,”anapara ipoteği”, “ana sermaye ipoteği”, “re's-ül mal ipoteği”, ”karz ipoteği”, “kesin ipotek”,” sabit ipotek” gibi kavramlar ile ifade edilmektedir.
İpotek, borçlunun borcunu ifa etmemesi durumunda alacaklının üzerinde ipotek tesis edilmiş taşınmazı sattırarak satış bedelinden alacağını karşılamasını sağlayan bir sınırlı ayni haktır. İpotek, alacaklıya alacağını elde edememesi halinde ipotekli malı sattırma yetkisi verir.
Mortgage, tutsat, tutu veya rehin olarak da bilinen ipotek : 1. Bir alacağın teminat altına alınmasını amaçlar, 2.
İpotekli bireysel finansman, yüksek tutarlı ve uzun vadeli ihtiyaçlarınız için kendinize veya yakınınıza ait ev, arsa veya işyerini teminata vererek ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz finansman türüdür.
İİK'nun 124/3. maddesi uyarınca, artırmaya katılmak isteyen 2. derece ipotek alacaklısının, kendisinden öncelikli hak sahibi olan 1. derecedeki ipotek alacaklısının hakkını korumak bakımından, 1. derece ipotek miktarı üzerinden % 10 (şimdi % 20) nisbetinde teminat yatırması gerekir.
Teminat, borçlu veya üçüncü bir kişi tarafından bir borcun ifa edilmesinin temini veya ifa edilmemesi halinde alacaklının uğrayacağı zararın karşılanabilmesi için alacaklıya verilen güvence anlamına gelir. Türk Hukuku'na göre teminatlar ayni teminatlar ve şahsi teminatlar olarak ikiye ayrılır.
kanuni ipotek tesisi için Tarifenin 7. Pozisyonu uyarınca, malik yani satıcı öder.
potek, bir kişisel alacağın teminat altına alınmasını amaçlayan ve bir taşınmazın değerinden alacaklının alacağını elde etmesini sağlayan sınırlı bir aynî haktır. Diğer mutlak haklar gibi ipotek de herkese karşı ileri sürülebilir ve rehinli alacaklıya önce- likle alacağını alma hakkı verir.
Uygulamada daha çok bankaların verdikleri kredileri teminat altına almak için kullandıkları ipotek; ticari hayatta sıklıkla başvurulan bir usuldür. İpotekli gayrimenkul sayesinde alacaklı; alacağını alamadığı durumlarda gayrimenkulün satışını isteyerek kendisini bir nevi güvence altına almış olmaktadır.
İpoteğinin kaldırılması için öncelikle ipoteğe konu olan borcun tamamıyla ödenmiş olması gerekmektedir. Borcun ödenmesinden sonra ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulmalıdır. İpotek fek yazısı banka tarafından ya da borcun alındığı diğer kurum ve kişiler tarafından hazırlanmalıdır.
Bu işlem oldukça kolaydır. Gayrimenkulün sahibi, internet yolu ile ya da ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine gitmeli, ilgili belgeyi talep etmelidir. İnternetten sorgulama yapmak adına e-devlet uygulamasına giriş yapılmalıdır. Tapu üstündeki ipotek ve borç bilgisi 3. Şahıslar tarafından öğrenilemez.
Rehin İle İpotek Arasındaki Fark
Rehin, bir alacağa teminat olmak amacıyla, alacağın tahsil edilememesi durumunda alacaklıya verilen eşya veya haktır. Rehin hakkı taşınır ve taşınmaz mallar için kurulabilir. Taşınmazlar için kurulan rehin hakkına ise ipotek denir.
İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz.
e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için taşınmaz sahibi, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet sistemine kendi bilgileri ile giriş yaparak tapu üzerindeki ipotek bilgilerine ulaşabilir.
İpoteğin borçlusu ipoteğe temel teşkil eden esas borç ilişkisine göre belirlenmektedir. kişinin diğer mal varlığı değerlerine başvuramamaktadır. Buna karşılık, borçlunun kişisel sorumluluğu devam ettiğinden, alacağını tam olarak karşılayamamış alacaklı, borçlunun diğer malvarlığı değerlerine başvurabilecektir.
İpoteğin kurulması için kredi veren kurum ile alan şahıs arasında geçen sözleşme resmi bir şekilde yapılır. Alacaklı kurum ile taşınmaz sahibi arasında taşınmaz sahibinin malını belirli bir alacağın karşılığında teminat olarak gösterme taahhüdünü içeren bir ipotek akdi gösterilir.
Kredi Teminat Oranı nedir? SPK mevzuatına göre teminata sayılan hisse senetlerinin belirli bir oranına kadar kredi kullanımı yapabilir. Bu orana kredi teminat oranı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri