II (b) Grubu Madenler; Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ile dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar.
Kalker (tortul kayaç) metamorfik kayacı, mermer.
Mermerler, yüzlerce yılda gelişen basınç ve jeolojik süreçlerin etkisiyle, kireç taşından oluşan kalkerli metamorfik kayalardır.
Jeolojik olarak mermer, kireçtaşı ve dolomitin yüksek sıcaklık ve/veya basınç şartları altında metamorfizmaya uğrayarak yeni yapı ve doku özellikleri kazanması ile ortaya çıkan kayaçlara denir. Ticari anlamda ise parlatılınca cila kabul eden her tür kayaca mermer denilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir.
Doğal taş sektörü kapsamı içinde başta mermer olmak üzere granit, siyenit gibi plütonitler (Derinlik kayaçları), bazalt, andezit gibi volkanitler olabileceği gibi kumtaşları da sektörde kullanılabilmektedir.
Kuvars, yüksek derecede dayanıklı bir malzemedir. Silis minerallerinin sıkışmasıyla oluştuğu için çizilmelere, lekelere ve darbelere karşı daha dirençlidir. Mermer ise daha yumuşak bir taştır ve çizilebilir ve lekelenebilir. Bu nedenle, mermerin yüzeyi daha fazla bakım gerektirebilir.
Granit ve mermerden farklı olarak, reçine kullanılarak bir arada tutulan % 90'ın üzerinde doğal kuvars mineralinden üretilen kuvars plakalar, gözeneksizdir.
Mermer, metamorfik hareketlerin zamanla oluşturduğu kireçtaşının ısı ve basınca maruz kalmasıyla oluşur. Çoğunlukla mineral kalsitten (CaCO 3 ) oluşmakta ve genellikle kil mineralleri, mikalar, kuvars , pirit , demir oksitler ve grafit gibi diğer mineralleri de içerir .
Mermerin bilimsel ve ticari olmak üzere iki ayrı tanımı yapılmaktadır. Bilimsel tanım: Başkalaşım (metamorfizma) süreci geçiren ve başkalaşımın izlerini taşıyan kalker dolomit gibi karbonat bileşimli kayaçlara mermer denilir.
Mermerler jeolojik yapısına göre aşağıdaki gibi 3 ana başlıkta sıralanabilir. Magmatik kayaçlar: Granit, diyabaz, siyenit vb. Metamorfik kayaçlar: Hakiki mermer, rekristalize kireçtaşı vb. Sedimanter kayaçlar: Traverten, oniks mermer, çakıltaşı vb.
Granit Kayaç ve Özellikleri: Granit, asidik bileşime sahip bir derin kayaçtır. %10 ila 40 arası kuvar, %30 ile %60 arası alkali feldispat, %35 mika bileşiminden oluşan granit kayaç blok taş olarak ve ya kırma taş mıcır olarak kullanılır.
Ekonomik şartlara göre mermer türleri üçe ayrılır. Normal mermerler, sert mermerler ve traverten oniks mermerler.
Kalker, traverten, kumtaşo, gnays, kuvarsit, granit, siyenit, serpantin, andezit, bazalt gibi magmatik taşlar da mermer olarak isimlendirilmektedir. Mermer genel olarak beyaz ve kırmızı bir renge sahip önemli bir madendir.
En çok bilinen mermer çeşitleri arasında Süpren, Bilecik bej, Denizli traverten, Afyon mermeri, Akşehir siyah, Manyas beyaz ve Ege bordo vardır. Burdur, Manisa, Isparta, Bilecik, Afyon, Denizli, Elazığ ve Diyarbakır illerinde mermer ocakları yer almaktadır.
Kuvars mı granit mi diye düşünenler için granitin %100, kuvarsın %97 doğallıkta olduğunu, kuvarsın daha fazla renk seçeneği sunduğunu, granitin daha sağlıklı olduğunu, kuvarsın gözeneksiz yapısı sayesinde bakımının daha kolay olduğunu, dayanıklılık açısından hemen hemen aynı yapıda olduklarını belirttik.
En sert taş olan granit, en kaliteli mermer türüdür. Doğal taşlar listesinde elmas ve diğer değerli taşları saymadığmızda en sert taş olarak granit mermeri kabul edebiliriz.
Mermer ve granit genel olarak ele alındığında, jeolojik yapıları itibariyle doğal taş olarak tabir edilen grupta yer alan iki doğal malzemedir.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Her ikisi mermer grubuna girmesine rağmen, her ikisi de doğal olarak oluşmasına rağmen, granit taşı aslında doğal bir taş olarak kabul edilir. Kuvars ise; üretilirken %100'lük saflık derecesini koruyamadığı için yapay (kompozit) taş olarak kabul edilir.
Doğal Mermer
Mermer kalker olarak anılan kireçtaşının metamorfizma geçirmesinden oluşmuş sert bir kayaçtır. Bu genel metamorfizma, oldukça derinlerde şiddetli basınç ve sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Mermerin esasını oluşturan kalker kalsit kristallerinden oluşmaktadır.
Tortul taşlar, Kırıntılı (kumtaşı, çakıltaşı, konglomera, breş, puding), Kimyasal (kireçtaşı, traverten, oniks, dolomit), Organik (fosilli kireçtaşı, kömür, gnays, şist) olmak üzere başlıca üç ana gruba ayrılır.
Mermer toprağın altında, traverten ise kaplıcaların yakınında yer üstünde oluşur. Mermer, kireçtaşı yüksek basınç altında kaldığında oluşur.
Ocakların %90'ı Ege ve Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır. Mevcut ocakların %27'si Balıkesir, %24'ü Afyonkarahisar, %12'si Bilecik, %8'i Denizli, %6'sı Muğla ve % 4'ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır. Bu bölgelerdeki üretim tüm üretimin %65'ini oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri