Kuva-yı Milliye'nin önemli milis liderlerinden olan İpsiz Recep'in 1862 yılında Rize'de doğduğu ifade edilse de yaşıtlarının beyanlarına göre onun doğum tarihi 1855'tir.
MAAŞINI TAYYARE CEMİYETİ'NE BAĞIŞLADI. Milli Mücadele'nin zaferle neticelenmesi üzerine. Sakarya Karasu'daki evine çekilen İpsiz Recep, bağlanan 250 liralık gazilik maaşını da Tayyare.
Elinde avucunda nesi varsa çevresindekilere dağıttığı için adı “İpsiz”e çıkmış; gençliğinden beri Rize-Batum-Trabzon arasında nakliyecilik yapan bir taka reisi…
İpsiz Recep'in diğerinden tek farkı ise ölümünün doğal olması ve TRT'de hakkında diziler çekilip gençlere örnek gösterilmesidir. İpsiz Recep, 1862 senesinde Rize'nin Halda mahallesinde doğdu. Topal Osman gibi, Bektaşi-Alevilikten dönüp Sünnileşen Çepni halkına mensuptur.
İpsiz Recep ya da Emice (d. 1862, Rize - 1928, Yenimahalle, Karasu), Rizeli bir çeteci ve Kuvâ-yi Milliyecidir. İpsiz Recep ve arkadaşları, Kuvâ-yi Milliye içerisinde önde gelen isimlerdendir.
İlgili 21 soru bulundu
İpsiz Recep, Rusya'dan gelen Ermeni komitacıların Osmanlı topraklarında pek çok eylem yaptıkları bir dönemde Batum'dan takasına binen 17 Ermeni komitacıyı öldürmüş ve bunun üzerine yeniden Batum'a döndüğünde yakalanarak Sibirya'da 10 yıl hapis yatmıştır.
Bu kitap neden önemli
Takasıyla Karadeniz'in tehlikeli sularında çalışırken çetecilerle mücadeleye girişen ve halka zulmeden pek çok çeteyi çökertmeyi başaran İpsiz Recep… Millî Mücadele kahramanlarından İpsiz Recep'in hayatını anlatan kitap, Kurtuluş Savaşı zamanı verilen mücadeleyi de anlatıyor.
Oğuzların 24 boyundan biri olan Çepniler, Malazgirt Zaferinden sonra Orta Asya'dan İran güzergâhını kullanarak Anadolu'ya gelmişlerdir. Başta Karadeniz'in doğusu olmak üzere Balıkesir çevresi ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerine yerleşmişlerdir. Çepnilerin Balkanlar ve Suriye'nin kuzeyinde de bulundukları bilinmektedir.
Kuva-yı Milliye'nin önemli milis liderlerinden olan İpsiz Recep'in 1862 yılında Rize'de doğduğu ifade edilse de yaşıtlarının beyanlarına göre onun doğum tarihi 1855'tir.
Milli Mücadele'nin zaferle neticelenmesi üzerine. Sakarya Karasu'daki evine çekilen İpsiz Recep, bağlanan 250 liralık gazilik maaşını da Tayyare. Cemiyeti'ne bağışlayarak sade hayat sürdü.
Günümüzde Rumeli ve Anadolu'da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir. Karadeniz bölgesindekiler çoğunlukla Sünni olmakla birlikte, Alevi olan gruplara da rastlanır.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.
1877/1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Doğu Karadeniz'de Ruslara karşı direnç gösteren Çepniler, mağlubiyetin ardından göç etmişler, ve bu göç yolunda ilk olarak Şalpazarı'na yerleşmişlerdir. (Yalçın 2005: 43). Şalpazarı Çepnileri Batı Anadolu Çepnilerinden farklı olarak Alevi değil Sünni'dirler.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 boyundan birisidir. 1071'de yapılan Malazgirt Savaşı'ndan sonra Çepni Türkmenlerinin ağırlıkta olduğu Dânişmendliler, Anadolu'nun kuzey bölge- sinin fethini üzerine almış ve ilk olarak Sivas'ı başkent yapmışlardır. Başkent, daha sonra Niksar'a taşınmıştır.
Karadeniz'e kıyısı olan Giresun doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 28'dir. Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur.
Çepnice veya Çepni dili, eski tarihlerde çoğunlukla Batı Asya'da konuşulan, Türk boylarından Çepni Boyu'na ait bir dildir.
Çepni Türkmenleri; 1461'de Trabzon'un fethi ile daha doğulara göçmüşler, Artvin sınırlarına kadar yer yer iskân etmişlerdir. Bölgede Çepni kültürü hâlâ canlıdır. Giresun'un doğusu ile Trabzon'a bağlı Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinde yaşayanlara hâlâ Çepniler denilmektedir.
Sinop kazasının bağlı olduğu Kastamonu sancağı başta olmak üzere Bolu, Çorum, Amasya, Tokat ve Canik sancaklarında toplam 31 tane Çepni adını taşıyan yer adına rastlanır.
Yutan köyü, filmde önemli bir mekan olarak karşımıza çıkıyor. İzmir'in Ege Bölgesi'nde bulunan Bergama ilçesinde bulunan bu köy, Recep İvedik 7'nin çekimlerinde kullanıldı. Köy sakinleri, filmde figüran olarak görev aldılar ve unutulmaz sahnelerin bir parçası oldular.
Şahan Gökbakar, senaryosunu kardeşi Togan'la birlikte yazdığı filmde bu kez Konya yerine yanlışlıkla Kenya'ya giden Recep'in komik maceralarını anlattı. Başrollerinde Şahan Gökbakar ve Nurullah Çelebi'nin yer aldığı film, Bursa'nın Karacabey ilçesinde çekildi.
Filmdeki sahnelerin çoğu konu olarak Kenya ülkesinde geçiyor. Fakat filmin çekildiği yer Bursa'nın Karacabey ilçesi. Filmin konusu nedir? Recep İvedik evinde televizyon izlerken, kapıya gelen postacının teslim ettiği davetiyeyi görünce çok heyecanlanır.
Şahan Gökbakar'ın canlandırdığı Recep İvedik serisinin beşinci filminin büyük bölümü Antalya Belek'te çekildi. Recep İvadik 5 Gloria Otelleri'ne ait Gloria Sports Arena'da çekildi.
RECEP İVEDİK 7 NEREDE ÇEKİLDİ? Recep İvedik 7 film sahnelerinin büyük çoğunluğu İzmir'in Bergama ilçesindeki Kozak yaylasında gerçekleştirilmiştir. Köy sakinleri de Recep İvedik 7'nin çekimlerinde görev almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri