İrsal-ı mesel, atasözlerini kullanarak yapılan bir söz sanatıdır. İrsal, göndermek, mesel ise atasözü manasına gelir. Şiirde anlamı pekiştirmek, anlaşılır kılmak için yazıya konuyla ilgili atasözü koyarak yapılır. Meseldir, gülşen-i âlemde bir gülle bahar olmaz.
İrsal kelimesinin göndermek, yollamak ve gönderilmek anlamlarına gelen bir kelime olduğu bilinmektedir. İrsal kelimesi aynı zamanda dini bir terim olarak da kullanılmaktadır. İrsal, isnadında, sahâbî olan râvisi veya diğer râvilerinden biri zikredilmeyen hadis anlamına gelmekte olan bir kelimedir.
İsnadında, sahâbî olan râvisi veya diğer râvilerinden biri zikredilmeyen hadis.
İRSÂL-i MESEL ile İLİŞKİLİ MADDELER
Kur'an ve hadisten alınmış bir ibareyi cümleye yerleştirmek anlamında edebî sanat. Beyân ilminde iki veya daha fazla şeyin bir vasıfta ortak olduğunu ifade eden terim.
birlikte eller kaldırılır ve yanlara bırakılır (ref` ve irsâl). olup bu tekbirle rükûya gidilir ve namaz tamamlanır. uygulamalar da vardır. hutbe yapıp arasını kısa bir oturuşla ayırır.
İlgili 20 soru bulundu
Ref' kelimesi erken dönemlerden beri “bir sözü, bir haberi bir kimseye nisbet etme” mânasına kullanılmaya başlanmış (Müsned, V, 153; Müslim, “Îmân”, 312, “Ṭahâret”, 87; Abdürrezzâk es-San'ânî, IX, 290), zamanla “bir sözü, bir haberi Resûl-i Ekrem'e nisbet etme” şeklindeki terim anlamını kazanmıştır (Müslim, “Eşribe”, ...
Bu özel günün en önemli ibadetlerinden Bayram namazı, 2 rekat olarak cemaatle kılınan bir namaz olarak biliniyor. Bu namazda 9 tekbir yapılır 5 tanesi 1. rekatta 4 tanesi 2. rekatta yapılır.
Oldukça yaygın olarak kullanılan bir söz sanatı olan irsali mesel; bir edebi eserde verilmek istenen ifadeye güç katmak için atasözleri, deyişler ya da birçok kişi tarafından bilinen bir sözü kullanma yöntemiyle yapılmaktadır.
(Buradaki salıverme anlamına gelen “irsal” kelimesi, yanlara salmayı değil, kulakların hizasından aşağıya indirmeyi / aşağıya bırakmayı ifade eder)”. “Sonra, ellerini göbek ile göğüs arası bir yere, sağ el, sol elin üstüne gelecek şekilde koyacaktır.”
Sözlükte ikāle “bir şeyi gidermek, ortadan kaldırmak” anlamına gelir. Bir satım akdinin, ahid veya biatın taraflarca bozulması bağlamında kullanılan kelime, fıkıh literatüründe bağlayıcı ve feshi kabil bir akdin tarafların karşılıklı rızâsıyla ortadan kaldırılmasını ifade eder.
Açıklama ve pekiştirme amacıyla söz arasında mesel ve vecize söyleme anlamında edebî sanat. Kur'an ve hadisten alınmış bir ibareyi cümleye yerleştirmek anlamında edebî sanat. Beyân ilminde iki veya daha fazla şeyin bir vasıfta ortak olduğunu ifade eden terim.
Bir râvi veya şahidin güvenilirliği konusunda bilgi veren âdil ve âlim kişi.
Öğrendiği hadisi rivayet eden kimse anlamında terim. Sözlükte “su başına gidip su içmek; hadis nakletmek” anlamlarındaki rivâyet kökünden türeyen râvî (çoğulu ruvât), terim olarak “hadisi öğrenen ve onu eda terimlerinden biriyle nakleden kişi” mânasında kullanılır.
Kelime önce Farsçaya sonra dilimize geçmiştir. Nüzul, bir şeyin yavaş yavaş aşağı inmesi anlamına gelir. İnzal ise indirilme, oluşma, vaki olma ve tecelli etme demektir. Bu kelime, İslami eserlerde, vahyin Allah katından peygamberlere nazil olması anlamında kullanılmıştır.
Yaygın kanaate göre, “tenzil” parça parça, peyderpey indirmeyi, “inzal” ise bir defada toptan indirmeyi ifade eder. Bu sebepledir ki bir defada indiği kabul edilen Tevrat ve İncil için inzal, 23 yılda peyderpey indirilen Kur'an içinse, tenzil kavramı kullanılmıştır.
Iraz isminin anlamı; kabul eden, boyun eğen, rıza gösteren demektir. Türkçe kökenli bir kelimedir.
İftitah Tekbiri, namaza giriş tekbirine iftitah veya tahrime tekbiri denir.
Namaza başlama, iftitah tekbiri anlamında bir fıkıh terimi.
Sözlükte “doğrulmak, ayakta durmak; yönelmek”, mânasına gelen kıyâm, fıkıhta terim olarak namazda iftitah tekbiri ve her rek'atta Kur'an'dan okunması gereken asgari miktarı okuma süresince ayakta durmayı ifade eder.
Türk Dil kurumuna göre rücu kelimesi rücu etmek şeklinde kullanılmaktadır. Sözlük anlamı ise geri dönmek veya aslına dönmek olarak kullanılmaktadır.
Yolu açık olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir iş, önünde engel olmamak.
Teşrik tekbiri almayı unutan kimse; kahkahayla gülmek, dünya kelamı konuşmak, bir şey yemek veya o mahalden ayrılmak gibi, namazla tekbir arasını herhangi bir şekilde ayırmış olursa, tekbir ondan sakıt olur. Teşrik tekbiri hanefi mezhebine göre kaza edilir ama diğer üç mezhebe göre sünnet olduğu için kaza edilmez.
Bayram Namazı 2 rekat kılınır 9 tekbir yapılır 5 tanesi 1. rekatta 4 tanesi 2. rekatta yapılır. Bayram namazı sabah namazından 50 dakika sonra kılınan namazdır.
Teheccüd namazı, yatsı namazı ile fecir arasında kılınan gece namazıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.”
Daha sonraları ise Resûlullah'a ve sahâbeye ait olanlar ayrı kavramlarla ifade edilmek istenmiş, Resûl-i Ekrem'in (s.a.v.) söz, fiil ve takrirleri merfû olarak nitelendirilirken, sahâbeye ait olanlara mevkuf denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri