Yün yorganı kuru temizlemeye verebileceğiniz gibi evinizde de rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Yeni nesil yorganlar sıcak tutma konusunda eski tip yorganlarla aynı işleve sahiptir. Bununla birlikte yapısı eski yorganlara nazaran oldukça incedir. Dolayısıyla, çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkayabilirsiniz.
Yün yorganları yıkarken, topaklanmanın önüne geçebilmek için düşük sıcaklık tercih edilmelidir. Yorganlar hangi programda yıkanır sorusuna cevap olarak, narin ve hassas yıkama iyi bir seçenektir.
Yün yorgan yıkanır mı diye düşünüyorsanız, bu sorunun cevabı evet; fakat dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Yün yorganların temizliğinde en etkili yöntem elde yıkama yöntemi olsa da büyük kapasiteli çamaşır makinelerinde de yün yorgan yıkanabiliyor.
Koyun yünlerini makinede de gayet pratik ve etkili şekilde yıkayabilirsiniz. Makinede yün nasıl yıkanır diye merak ediyorsanız siz arkanıza yaslanın; tüm iş çamaşır makinesinde! Makinede yün yıkamak için yorgan ve yastıklarınızı bir gece önceden sökerek havalandırmalısınız.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
İlgili 32 soru bulundu
Yün yorgan ve yastıklarınızı kesinlikle sıcak suyla yıkamayınız. Sıcak su ile yıkandığında içerisindeki yün keçeleşerek yorgan ebatlarının küçülmesine neden olur. Yorgan yıkama programına uygun çamaşır makinalarda 30 derecede yıkayarak, düşük devirde sıkınız.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor.
8 kg çamaşır makinesinde ne kadar ağırlıkta yorgan yıkanabilir? Makinenin kullanım kılavuzunda belirtilen maksimum yük sınırına kadar yorgan yıkayabilirsiniz. Bu tip makinelerde yük sınırı 8 kilogramdır. Ancak bu sınırın sonuna kadar kullanılması, makinenin kullanım ömrünü kısaltacaktır.
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır. Ancak kalın bir yorganın kuruması çok daha zor olabilir. Eğer dolgusu fazla ise, yünleri yorganın içinden çıkararak ve geniş bir alana yayarak kurutabilirsiniz.
Kök kılıfı lif hücrelerinin önünde sertleşir ve yün hücrelerinin döküldüğü ve şekillendirildiği bir “boya” üretir. Hücreler keratinizasyon bölgesinin sonuna yaklaştıkça kılıf hücreleri emilir ve lif hücreleri kurur ve sertleşir.
Evet, 9 kiloluk çamaşır makinesi çift kişilik yorganları yıkayabilir.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Sirke ve oksijenli suyu sıcak suya ekleyin. Sararan yastık veya yorganı içine bastırın. Bu şekilde 1.5-2 saat bir kaç kez alt-üst değiştirerek bekletin. Beklettikten sonra suyunu süzün ve makinenize atın.
Muyu yorganınızı pek çok kez yıkayabilir, böylelikle daima temiz ve hijyenik olarak kullanabilirsiniz. Yorganınızı çamaşır makinesinde 30 derecede, düşük devirde ve hassas yıkama modunda güvenle yıkayabilirsiniz. Kurutma makinesine atılmamalıdır.
Yün yorgan yıkamada artık klasikleşmiş yıkama yöntemleri çok gerilerde kalmaya başlamıştır. İstanbul kuru temizleme hizmetleri sayesinde artık yün yorgan kuru temizleme daha yaygın hale gelmektedir. Çalışan ya da ev hanımı olsun artık yün yorgan temizlenmesinde kuru temizleme işlemlerini daha çok tercih etmektedir.
Yorganları tertemiz tutmak için ideal süre 8 ila 12 ay arası demek mümkün. Nevresimler ise hafta ya da ayda 1 defa muhakkak yıkanması önerilir. Her yorganın kumaş ve iç yapı malzemesi farklı olduğu için, yıkama talimatları da değişkenlik gösterebilir.
Portatif bir kullanım için 2-3 kg yün tek kişilik yorgan için idealdir. Yorganı yazın ya da bahara geçişte kullanmak istiyorsanız 1-2 kg arasındaki yünler yorganı doldurmak için yeterli olacaktır.
Kurutma makinesinde kurutulabilir etiketi olan çift kişilik 1 adet elyaf yorganınızı kurutabilirsiniz. Yorgan gibi büyük hacimli çamaşırlarınızı yıkama derdine son! 1 adet çift kişilik (200x200 boyutlarında) makinede yıkanabilir etiketli, elyaf yorgan yıkayabilen programdır.
Sırada kapasite ve devir var. Bir seferde yıkanabilecek en fazla çamaşır miktarı kapasite olarak belirlenir. Küçük aileler için 5-6-7 kg, çocuklu aileler için 8-9 kg, geniş aileler için 10-12 kg kapasiteli makineler yeterli olacaktır. Devir ise çamaşır makinesi tamburunun dakikada kaç kez döndüğünü ifade eder.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Yün yorganların temizliği sırasında toz deterjan kullanmak, deterjan kalıntılarının oluşma potansiyeli nedeniyle alerjik durumlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kuru temizleme dışında bir yöntem uygulanacaksa, toz deterjan yerine sıvı çamaşır deterjanı kullanılması önerilir.
Yün yorganlar soğuk havalarda tercih edilen yorgan türleridir. Yün yorgan yıkama için yıkama öncesi etiketteki talimatlara uygun olarak elde yıkamanız önerilir. Yün yorganı makinede yıkamak isterseniz, soğuk su ve yün deterjanı kullanarak, düşük sıcaklıkta yıkamalısınız.
Yün doğal bir dolgu malzemesi olduğu için çevre dostudur. Yün yorganlar, sentetik malzemelerin aksine geri dönüştürülebilir ve doğaya zarar vermez. Yüzyıllardır tercih edilmelerinin bir sebebi de uzun ömürlü olmalarıdır. Diğer yorganlara göre daha uzun süre dayanır ve sık sık değiştirilmeleri gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri