e-Arşiv fatura irsaliye yerine kullanılacaksa fatura çıktısı üzerine "İrsaliye yerine geçer" şerhi koyulmalıdır. VUK fatura nizamına ilişkin hükümlerine göre faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.
Malların gönderileceği adres bilgilerinin yer alması gerekmektedir. Sevk irsaliyesini düzenleyen yetkili kişinin imzasının belgede yer alması gerekmektedir. Gönderimi yapılan malı teslim alan kişi belgeye imza atmalıdır.
Talep halinde elektronik ortamdaki hali veya karekod bulunan matbu halinin gösterilmesi gerekiyor. e-İrsaliye çıktısında kaşe veya imza bulunması zorunlu değil. Bu noktada önemli bir detaya dikkat etmelisiniz. e-Fatura ve e-Arşiv fatura düzenlenen satış için ”irsaliyeli kâğıt faturalar” irsaliye yerine düzenlenemez.
Dolayısıyla, en az üç nüsha düzenlenmesi gereken sevk irsaliyesinin iki nüshasının emtiayı taşıyan taşıtta bulundurulması gerekmekte olup, düzenlenmiş olan belgenin bir nüshasının alıcıda bir nüshasının da satıcıda kalmış olması Vergi Usul Kanunu açısından yeterlidir.
Bu sevkiyatta sevk irsaliyesi mal ile birlikte alıcının gösterdiği kişiye gideceğinden malı sevk eden, kendisinde kalan irsaliye nüshasının bir örneğini ayrıca alıcıya gönderecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Nakliyeciler tarafından taşıma esnasında kullanılan taşıma irsaliyeleri, yukarıda da bahsedildiği gibi, taşıma faaliyeti çerçevesinde nakliyecinin gelirini kontrol etme amacını gütmektedir ve düzenlenmesi nakliyecinin sorumluluğundadır.
Öncelikle belgenin bir sevk irsaliyesi olduğunun belirtilmişolması gerekir. Noterden tasdik mührü ya da Maliye Bakanlığı'ndan onaybulundurmalıdır. Bunlardan sonra gönderilen malın türü ve miktarı, düzenleyeninadı, soyadı, unvanı, iş adresi gibi bilgileri sevk irsaliyesine yazılmalıdır.
Malın sevkiyat noktasından hareket etmesinden önce düzenlenen e-irsaliye'de herhangi bir yanlışlık olması halinde alıcı taraftan irsaliyeye red yanıtı vermesi talep edilir. Red işlemi, malın fiili sevkinden önce gerçekleştirilmelidir. Malın fiili sevki sonrasında gönderilen e-irsaliyenin reddi geçersizdir.
Düzenlenmezse her bir irsaliye için özel usulsüzlük cezası kesilir. Eğer ürünler alıcı tarafından taşınıyorsa sevk irsaliyesini de kendisi bulundurmak zorundadır.
e-İrsaliye belgesinin iptali söz konusu değildir. Bununla birlikte malın fiili sevkinden önce, malın muhteviyatının ya da alıcının hatalı olduğunun tespiti durumunda, alıcı tarafından e-İrsaliye muhteviyatının tamamına “irsaliye yanıtı” ile “ret” yanıtı verilebilir.
Ancak söz konusu Tebliğin V.5.2. numaralı bölümünde kendilerine el terminalleri vasıtası ile e-Arşiv Fatura uygulaması kapsamında e-Belge düzenleme ve müşterilere kağıt veya elektronik ortamda gönderme izni verilen mükelleflerde ıslak imza (veya hazır imza) ile kaşe veya damga zorunluluğu aranmaz.
Faturanın üst kısmına kaşe basılarak imzalanması AÇIK FATURA, alt kısmına kaşe basılarak imzalanması KAPALI FATURA olarak uygulaması bir teamül olarak ticari hayatımıza yerleştiği görülmektedir. Fatura bedeli karşılığı yapılan ödeme için makbuz alınmadıkça fatura tutarı ödenmiş veya tahsil edilmiş sayılmaz.
Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır" ibaresi yer almaktadır. 397 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere, elektronik fatura kâğıt faturadan farklı bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
İrsaliye fatura süresi, teslimatla paralel işlemelidir. Bir başka deyişle bir işletme sahibinin, malın teslim tarihinden itibaren 7 gün içerisinde faturasını düzenlenmesi gerekir; fakat bu süreden yararlanmak istemeyen ve malın çıkışı sırasında fatura kesen firmalar irsaliyeli fatura kullanır.
Yukarıda yer alan yasal düzenlemeler uyarınca, mal teslimi ve/veya hizmet ifalarına ilişkin belge düzeninde sürenin gün olarak belirlenmesi sebebiyle 7 günlük sürenin hesabının, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı ilk gün hesaba katılmadan takip eden günden başlaması gerekmektedir.
Bu yazımızda, cezalı duruma düşmemek için sevk irsaliyesinin kimin tarafından düzenleneceği hakkındaki bilgilerimizi pekiştiriyor olacağız. Emtianın sevki sırasında, fatura bulunsun veya bulunmasın, mutlaka düzenlenmesi zorunlu olan bir belgedir.
e-İrsaliye malın sevkini ispat eden bir belge niteliğinde olduğundan fatura yerine geçmez. Elektronik ortamda irsaliyesi düzenlenen mallar için ayrıca fatura düzenlenmesi gerekir.
Yeni düzenlemeye göre 2022 hesap dönemi ve sonrasında brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler, e-İrsaliye sistemine geçmekle yükümlüdür.
Bu tür ihlaller için e-irsaliye geçmeme cezası şu şekildedir: Her bir belge için 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir. Her bir belge türü için yapılan tespitte toplam ceza 110.000 TL'yi geçemez. Bir takvim yılı içerisinde, aynı belge türü için uygulanacak toplam e-irsaliye cezası 1.100.000 TL'dir.
Geçmiş tarihli e-İrsaliye düzenlenmesi mümkün değildir.
Faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve kağıt haline “İrsaliye yerine geçer” ifadesinin yazılması koşuluyla e-Arşiv faturaları irsaliye yerine kullanılabilir.
İrsaliye yanıtı e-irsaliyenin muhteviyatını oluşturan malların alıcısı tarafından kabul durumunu gösteren e-İrsaliye uygulaması vasıtasıyla gönderilebilen elektronik bir belgedir. İrsaliye yanıtı e-irsaliye için düzenlenen bir itiraz belgesidir.
Gerektiği durumlarda mal ya da ürün teslimatının ve sevkinin ispatı için irsaliye fatura belgesi kullanılabilir. İrsaliye fatura hem fatura hem de sevk irsaliyesi belgesinde bulunan bilgileri bir arada barındırır. Aynı zamanda üzerinde “İrsaliye Fatura” ibaresinin ve kaşenin bulunması zorunludur.
Sevk irsaliyesi, ticari bir malın bir yerden başka bir yere nakledilirken, bu malla ilgili bilgilerin kayıt altına alınmasını sağlayan belgedir. Sevk irsaliyesi temelde malı, yola çıktığı mükellefi ve ulaşacağı müşteriyi belirtir özellikte, resmi bir belgedir.
Satılan mal satıcı tarafından taşınırsa, sevk irsaliyesi satıcı tarafından, alıcı tarafından taşınması halinde de alıcı tarafından düzenlenir. Sevk irsaliyesi en az üç nüsha olarak düzenlenir ve iki nüshası mutlaka emtiayı (malı) taşıyan taşıtta bulundurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri