İş analizi süreci birbirini izleyen şu aşamalardan oluşur: İş analizinin planlanması, Analize hazırlık çalışmaları, İş analizi örgütlenmesi, Veri toplama yönteminin kararlaştırılması, İş analizi bilgilerinin toplanması, Toplanan bilgiler doğrultusunda iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulması (Qasimov, 2009).
İş Analizi adımları: 1) Kurumsal analiz 2) Gereksinim planlama ve Yönetim 3) Gereksinimleri Ortaya Çıkarma 4) Gereksinim analizi ve Dokümantasyon 5) Gereksinim İletişimi ve 6) Çözüm Geliştirme ve Doğrulama.
İş analizleri ile, işe ilişkin bilgilerin toplanmasında geleneksel (kalitatif) yöntemler (gözlem, görüşme ve anket yöntemi) ve kantitatif yöntemler (fonksiyonel iş analizi, iş envanterleri) yer almaktadır.
İş Analizi Amaçları
Gelecekte duyulabilecek çalışan ihtiyacını ve bu çalışanların ihtiyacını saptayarak insan kaynakları planlamasına yardımcı olmak. İşe alımda açık ve kesin kriterler oluşturmak. Şu andaki ya da gelecekte ortaya çıkabilecek eğitim ihtiyacını tespit etmek. Performans standartlarını belirlemek.
İlgili 36 soru bulundu
İş analizinin ilk adımı, işin anahtar unsurlarını ve görevlerini belirlemektir. Bu adımda, işin sorumlulukları, görevleri, gereksinimleri ve becerileri gibi faktörler dikkate alınır. İş tanımı, işin sorumluluklarını ve görevlerini açıkça tanımlar. İş analizinin ikinci adımı, işin değerini belirlemektir.
İş analizi süreci, iş yerinde yapılan görevlerin ve işi yapacak kişilerin nitelik ve sorumluluklarını inceleyerek veri toplamaya odaklanır. Bu süreçte kullanılan dört temel yöntem mülakat, anket, kayıt tutma ve gözlem olarak belirtilebilir.
İş analizi bilgi toplama yöntemleri arasında; gözlem, anket ve mülakat benzeri yöntemler bulunur. Gözlem yöntemi her iş modeli için uygulanamayabilir. Özellikle kısa sürede tamamlanabilen, basit ve çeşitli tekrarlardan oluşan işlerin analizi için kullanılabilir.
İş analizi sürecinde işlere ilişkin veriler, genel olarak işlerin içerdiği görevlerin nasıl yapıldığını, kullanılan araç, gereç, malzeme ve teçhizatı, işin içerdiği tehlikelere, gerektirdiği yetenek ve öğrenim düzeyine, işin fiziksel ve sosyal çevre koşullarına ilişkin bilgiler yer alır.
Gözlem, mülakat ve anket yöntemlerinden biri kullanılarak elde edilen işle ilgili bilgiler iş analizi tekniklerinden biri uygulanarak analize edilir.
Anket yöntemi iş analizinde yaygın kullanımı olan yöntemdir. Araştırma aracı olan anket, iş analizi çalışması yapılacak işletmenin ve işlerin nitelikleri dikkate alınarak geliştirildikten sonra yanıtlanmak üzere personele verilir.
Veri analizi: İş analistleri, bir şirketin operasyonları, finansmanı ve performansıyla ilgili verileri toplar, yorumlar ve analiz ederler. Bu, şirketin karlılığını veya verimliliğini etkileyebilecek eğilimleri, kalıpları ve anormallikleri tanımlamayı içerir.
İş analizi, çalışanların ne yapmaları ve çalışma şartlarının ne olması gerektiğini tanımlar. Görev tanımı ise bir işi nasıl yerine getirmeleri gerektiğini ve bu işi ne kadar ve ne zamana kadar yerine getirmeyi gerektirdiğini tanımlar.
İş Yükü Analizi Nedir? (
İş analizi sürecinde işlere ilişkin veriler, genel olarak işlerin içerdiği görevlerin nasıl yapıldığını, işin yapılmasında kullanılan araç, gereç, malzeme ve teçhizatı, işin içerdiği tehlikelere, gerektirdiği yetenek ve öğrenim düzeyine, ilişkin bilgilere yer verilmektedir.
Verilerin elde edilebilmesi için kullanılan veri toplama teknikleri; görüşme, anket, gözlem, belgesel kaynak taraması ve deney olarak söylenebilir. Araştırmalar bir tekniğe dayalı olarak ilerletilebilir. Genellikle de bu tekniklerden hepsine ya da bazılarının birlikte kullanılmasına dayalı devam ettirilebilir.
Veri toplama çeşitli yollarla yapılabilmektedir. Doküman/kayıt incelemesi, anket, soru formu, test, görüşme, odak grup, gözlem, kontrol listesi, etnografya, sözlü tarih, örnek olay incelemesi ve deney veri toplamak amacıyla daha yaygın olarak başvurulan yöntemlerdir [1, 2, 3, 4, 5, 6].
Başta müşteri ihtiyaçlarını sonuç odaklı, büyük resme odaklanarak analiz et (kara kutu bakış), sonra süreç odaklı, daha ayrıntıya inerek (beyaz kutu bakış) ihtiyacı detaylandır.
İş analizinin yapılma amacının birinci ve en temel nedeni, işletmenin daha etkili iş üretebilme imkânına kavuşması ve iş analizi sayesinde ele geçen bilgilerin kullanılarak işletmenin daima ilerlemesinin sağlanmasıdır.
Etki Analizi, iş talebinde herhangi bir sebepten dolayı meydana gelen değişikliklerin, iş ihtiyaçları ve gereksinimler üzerine etkisinin görülüp değerlendirilerek başarılı bir gereksinim yönetim sürecinin gerçekleştirilmesi için gerçekleştirilen sistematik bir süreçtir.
•1-Numune alma, 2. Yöntem Seçimi, 3-Ayırma 4- Ölçme, 5-Değerlendirme basamaklarından oluşur. Analitik yöntemler klasik veya aletli yöntemler olarak sınıflandırılabilir. Gravimetrik ve volumetrik analiz yöntemlerini içerir.
Temel analiz, farklı dış etkenler doğrultusunda yatırım aracının gelecekte kazanabileceği değeri ölçmeye yardımcı olan bir tekniktir. Yatırım araçlarının piyasa ve gerçek değeri birbirinden farklıdır. Bu noktada piyasa değeri, yatırım enstrümanın güncel borsadaki pozisyonunu ifade eder.
İş analizini, iş analistleri veya insan kaynakları departmanı yapar. Alanında uzman kişilerin hazırlamış olduğu sorular ile veriler toplanır ve bir sonuca varılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri