Garam masala, Hint mutfağında özellikle et yemeklerinde kullanılan bir çeşit baharat karışımı. Bu baharat karışımı sadece et yemeklerinde değil, çorbalarda, hamur işlerinde, fırında pişirmek istediğiniz sebzelerde ya da tencerede pişen sebze yemeklerinize çeşni niyetine ilave edebilirsiniz.
Hint mutfağının en çok bilinen ve yaygın olarak kullanılan baharat karışımıdır. Garam Masala Baharatı; •Tavuk, •Et, •Balık, •Patates, •Pilav, •Hamur işlerinde kullanılır. Bu çok amaçlı baharat karışımını, tavuk, kırmızı et, balık, patates, pirinç pilavı ve hamur işlerine yoğun baharat tadı ile lezzet katar.
Garam Masala baharatının içerisinde; kişniş, kırık karabiber, kakule, tarçın, kalonji, kara kimyon, karanfil, zencefil, bebe cevizi gibi çeşitler bulunuyor.
Örnekse garam masala nedir diye merak ederseniz, garam acı/baharatlı anlamına geldiğinden garam masala da, acı baharat karışımı anlamına gelir. Garam masala karışımları bölgeden bölgeye, mutfaktan mutfağa, aşçıdan aşçıya değişir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Kajun ya da cajun baharatı salata ve soslarda kullanılan bir çeşnidir. Patates ve tavuğa da çok yakışır. Izgaralarda, balık, et ve tavuk yemeklerinde kullanılır. Kajun baharatı Hint ve Fransız mutfaklarının en sevilen baharatlarından biridir.
Masala dosa, bir Güney Hindistan yemeği. Pirinç ve mercimekten yapılan bir hamurun içine baharatlı, acı biberli, soğanlı haşlanmış patates dolduruluyor. Ve bu lezzet, Hindistan cevizi sosu, domates sosu, sambar ile birlikte servis ediliyor.
Garam masala, Hint mutfağında özellikle et yemeklerinde kullanılan bir çeşit baharat karışımı. Bu baharat karışımı sadece et yemeklerinde değil, çorbalarda, hamur işlerinde, fırında pişirmek istediğiniz sebzelerde ya da tencerede pişen sebze yemeklerinize çeşni niyetine ilave edebilirsiniz.
Garam masala, Hindistan ve çevresindeki bölgelerde kullanılan şifası oldukça fazla olan bir baharat karışımıdır.
İngilizce masala "(Hint mutfağında) baharat karışımı" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük Urduca maṣālaḥ "gereçler, levazımat, (Hint mutfağında) baharat karışımı" sözcüğünden alıntıdır.
Garam masala kelime olarak “Acı baharat karışımı” demektir. Özellikle Hindistan ve Güney Asya mutfaklarında oldukça popülerdir.
Masalların çoğu ” bir varmış, bir yokmuş” ya da ” evvel zaman içinde, kalbur saman içinde” gibi ifadelerle başlar. Bunlara tekerleme ya da döşeme denir. Tekerlemeden sonra olay ve dilek bölümleri gelir.
Derin bir kabın içerisine süzme yoğurt, yoğurt, limon suyu, tuz ve zeytinyağını alın. Malzemeleri çırpma teli yardımıyla çırpın. Sarımsağı ezin ve ardından yoğurtlu karışımın içerisine zencefil ve sarımsak ekleyin, karıştırın. Hazırladığınız Baharat karışımından 1 yemek kaşığı kadar ilave edin.
sos için büyük bir tavaya tereyağını (yanmasın diye az miktarda sıvı yağ ekleyerek) koyun ve baharatlarla birlikte soğan, sarmasak, zencefil ve biberi kavurun. üzerine domates püresi, salçası ile küp doğranmış taze domatesi ekleyin. 1 bardak su ekleyin, kısık ateşte pişmeye bırakın.
Marine edilmiş tavuk parçalarının zengin bir Masala yani, soğan ve domates sosu içerisinde pişirilmesi tekniğidir. Domates püresi, kişniş, zerdeçal ve Hindistan cevizi rendesi ile yapılan bu konsantre püre halindeki baharat karışımı; tavuk, et, karides ve sebze yemeklerinde kullanılır.
Geleneksel Hindistan baharatı olan tandoori masala genellikle tavuk yemeklerinde kullanılır. Tandoori kelime anlamıyla dilimizde tandır anlamına gelen pişirme ünitesinden gelmektedir. Geleneksel tandoori tavuk ve kuzu tandırlarda Tandoori Masala isimli bu baharatla marine edilmiş olarak pişirilmekteydi.
Bir kasede tuz, karabiber, pul biber, sumak, biberiye ve kekik karışımı hazırlayın. Doğranmış patatesleri bu karışıma bulayıp harmanlayın. Ardından kızgın yağda kızartın.
İçerisinde; tuz, sarımsak granül, tatlı kırmızıbiber, soğan, kekik, acı kırmızıbiber, zerdeçal, kimyon, karabiber, kekik yağı bulunmaktadır. Arifoğlu Baharat üretim fabrikasında ürünler; eleme, ayıklama, sterilizasyon ve paketleme işlemlerinden sonra satışa sunulur.
Patateslerinizi kızgın yağda kızartıp kağıt havlu serili tabağınızın üzerine alın ve bolca baharat serpin. Ardından da servis edin.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri