Bugün Banka hisselerinin %31,79'u halka açık olup, çoğunluk hissesi ise %40,12'lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı'na yani Banka çalışan ve emeklilerine, İş Bankalılara aittir. Atatürk hisselerinin oranı ise %28,09'dur.
Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır.
Cumhuriyet'in ikinci yılında, ulusal sermayenin oluşturulmasında önem taşıyan bir “milli banka” olarak Gazi Mustafa Kemal'in, 1.000.000 lira sermayesi ile 20 Ağustos 1924 yılında kuruldu.
Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu.
Bugün Banka hisselerinin %31,79'u halka açık olup, çoğunluk hissesi ise %40,12'lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı'na yani Banka çalışan ve emeklilerine, İş Bankalılara aittir. Atatürk hisselerinin oranı ise %28,09'dur.
İlgili 22 soru bulundu
Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası), 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.
İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk milli bankası olan İş Bankası'nın kuruluş öyküsü...
Türkiye İş Bankası, 1924 yılının Temmuz ayında Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Bakanlar Kurulu'nu toplayarak milli bir banka kurma hedefini dile getirmesiyle kurulmuştur. 26 Ağustos 1924 tarihinde kurulan Türkiye İş Bankası'nın kuruluş talimatını Mustafa Kemal Atatürk vermiş ve sermayeye bizzat katılmıştır.
2016 yılsonu itibariyle TCMB sermayesinin yüzde 55,12'sini temsil eden (A) sınıfı hisse senetleri Hazine'nin elindedir (yasa gereği Hazine'nin elinde bulunacak hisse senetlerinin oranı toplam sermayenin yüzde 51'inden aşağıya düşemez.)
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, sürdürülebilir büyüme stratejisi doğrultusunda Mart 2015 itibarıyla aktif büyüklüğünü 252 milyar 931 milyon TL'ye çıkaran Türkiye'nin en büyük özel bankası olarak aynı zamanda dünyada ilk 100'e girmekten dolayı mutluluk duyduklarını vurguladı.
Bankalar içerisinde en çok güvenilen ikinci banka %13,4 ile İş Bankası, üçüncü banka %9,7 ile Garanti BBVA, dördüncü banka ise %7,5 ile Yapı Kredi olarak karşımıza çıktı.
2023'te en yüksek karı 89,9 milyar lira ile Ziraat Bankası elde ederek, önceki yıla göre karını yüzde 118,7 artırmış oldu. Garanti BBVA, 87,3 milyar lira ile ikinci, Türkiye İş Bankası 72,3 milyar lira ile üçüncü, Yapı Kredi 68 milyar lira ile dördüncü ve Akbank 66,5 milyar lira beşinci sırada yer aldı.
Suzan Sabancı (d. 1965), Türk iş insanı. Akbank'ın yönetim kurulu başkanı ve Sabancı Holding'in yönetim kurulu üyesidir. Sabancı ailesinin 3. kuşak üyesidir.
Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları bir hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür.
“Yapı Kredi olarak,1944 yılında Türkiye'nin ilk özel sermayeli ulusal bankası olarak tek bir şube ve “Hizmette Sınır Yoktur” felsefesiyle kurulduk.
Ziraat Bankası A.Ş.'nin ödenmiş sermayesi 5.100.000.000-TL'dir. Banka'nın tek hissedarı T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı olup, Bakanlar Kurulu'nun 24 Ocak 2017 tarih ve 2017/9756 sayılı kararname eki kararı ile Banka hisselerinin tamamının Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesine karar verilmiştir.
1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün yönergeleriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2019'da 468,1 milyar Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 122. bankasıdır.
T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye'deki faaliyet gösteren altı kamu bankasından biri. 1863 yılında Osmanlı Devleti döneminde Midhat Paşa tarafından kurulan Memleket Sandıkları'nın devamı niteliğindedir.
Akbank, The Banker'ın 'Yılın Bankası Ödülleri'nde Türkiye'nin En İyi Bankası Seçildi. Bu yıl farklı uluslararası kurumlar tarafından “Türkiye'nin En İyi Bankası” seçilen Akbank'a, 5. En İyi Banka ödülü Financial Times'ın bankacılık dergisi The Banker'dan geldi.
İsrail Bankası (İbranice: בנק ישראל; Arapça: بنك إسرائيل), İsrail'in merkez bankasıdır. 24 Ağustos 1954 tarihinde kurulmuş olup önceki Leumi Bankası'nın yerini almıştır. Merkezi Kudüs'te yer almakta olup Tel Aviv'de bir ofisi bulunmaktadır.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'ne göre Türkiye'de hizmet veren ve devlet bankaları arasında gösterilebilen 10 adet banka vardır. Doğrudan vatandaşa hizmet ettikleri için ilk akla gelenler Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri